Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 3:20:23 πμ
Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 15:28

Τίμησαν τη μνήμη του Ήρωα Καμπάνη

Τη μνήμη του Συνταγματάρχη Αντώνιου Καμπάνη και την ηρωική θυσία του στη μάχη και απελευθέρωση του Κιλκίς τίμησε το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σωματείο Καμπάνη, με λαμπρότητα στο μνημόσυνο που τελέσθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου.
Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, στο δημοτικό πάρκο όπου βρίσκεται η προτομή του Συνταγματάρχη, έγινε επιμνημόσυνη δέηση, αναφορά στον Συνταγματάρχη Καμπάνη και στις συνθήκες θανάτου του ενώ  τον πανηγυρικό της ημέρας  εκφώνησε η Φιλόλογος και Γραμματέα του Μ.Π.Σ. Καμπάνη, κ. Φιλιππίδου Χριστίνα.


Ως γνωστόν, ο Αντώνιος Καμπάνης, τραυματίσθηκε θανάσιμα στη μάχη του Κιλκίς στις 21-6-1913, σε μια από τις σπουδαιότερες μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που  έκρινε την τύχη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου. Ο μεγάλος αυτός ήρωας άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή του σημερινού ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος, που φέρει τιμητικώς το όνομά του.
Στην ιστορική σημασία της μάχης του Κιλκίς καθώς και στην ευθύνη για την ανάδειξη των γεγονότων που ξεδιπλώνουν την ιστορία του τόπου, αναφέρθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γαλλικού υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως  «Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που προτίμησαν το δρόμο της αθανασίας και με τον απαράμιλλο ηρωισμό τους έπεσαν στον βωμό της πατρίδας για την λευτεριά, την κοινωνική δικαιοσύνη,  τη δημοκρατία. Ιδανικά  που αποτελούν προϋπόθεση για μια κοινωνία με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Ούτε τα χρόνια που πέρασαν, ούτε αυτά που θα έλθουν πρόκειται ν’ αφανίσουν τη μνήμη και τη θυσία των ηρώων αυτών και αυτό είναι η ελάχιστη οφειλή μας, σε ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης και εκτίμησης της ανδρείας  και της παλικαριάς τους.’’
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κιλτίδης Κωνσταντίνος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του επικεντρώθηκε κυρίως στο νόημα που έχει ο εορτασμός αυτών των επετείων και τόνισε ότι αποτελεί χρέος όλων να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν και πρόσφεραν στο έθνος.
Επίσης, έναν σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Μ.Π.Σ. Καμπάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωισμό και την ανδρεία των τιμώμενων ηρώων, με περίσσεια υπερηφάνεια.
Την εκδήλωση, συντόνιζε η Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων και ταμίας του Μ.Π.Σ. Καμπάνη, κ. Σεβαστή Κυριακίδου.
Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αθανασίου, εκπρόσωποι της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας πεζικού Νέας Σάντας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, Γιαννόπουλος Κ., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παπαδόπουλος Δ., οι Αντιδήμαρχοι Σβέρκος Κ. και Δημάκη Άννα, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς, ο Πρόεδρος της ΔΕΑΓΑ, Αλέξανδρος Σαββίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χωλίδης Ν., Μάλγαρης Σ., Ζώτος Χ., και Ιωαννίδης Α., εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμου.