Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:19:47 μμ
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 14:38

Τιμήθηκαν οι Πρόσκοποι του Κιλκίς για πολυετή δράση και προσφορά

Κάθε χρόνο η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς είναι ξεχωριστή επιλέγοντας να τιμήσουν κάθε φορά φορείς ή πρόσωπα για την προσφορά τους στην κοινωνία. Φέτος ήταν η σειρά των Προσκόπων, που συμπληρώνουν τα 100 χρόνια ζωής και λειτουργίας από την ίδρυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.


Η αίθουσα της ΛΑΦ Κιλκίς κατακλείστηκε από Εφέδρους Αξιωματικούς αλλά και προσκόπους όλων των ηλικιών. Για τον ρόλο των Εφέδρων μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Παπανικολάου αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Δεν χρειάζεται να περιγραφούν με λεπτομέρειες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες των Ελλήνων Εφέδρων Αξιωματικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια της συμμετοχής τους στη Διεθνή οργάνωση CIOR.
Στα σημερινά δεδομένα, η θέση του Εφέδρου Αξιωματικού στη σημερινή κοινωνία, αποτελεί τον κρίκο της αλυσίδας που ενώνει την κοινωνία με τον στρατό, αποτελεί την χρυσή εφεδρεία και εθνικό κεφάλαιο, που με την πολύτιμη εμπειρία του και την εν γένει προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια των κοινωνικών αξιών.
Το να είσαι Έφεδρος Αξιωματικός σημαίνει να είσαι άτομο αφοσιωμένο στις αιώνιες αξίες του πολισμού μας. Είναι αλήθεια ότι η εποχή μας απαιτεί ένα νέο τύπο Εφέδρου Αξιωματικού, που ως βαθιά καταρτισμένος επαγγελματίας, ως πολίτης και στρατιωτικός μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία στην οποία ζει. Δεν παραλείπουμε να τιμούμε τους πρωτοπόρους που ίδρυσαν τους Συνδέσμους, την Πανελλήνια Ομοσπονδία και την Διεθνή Οργάνωση των Εφέδρων Αξιωματικών. Οι Έφεδροι αξιωματικοί της σύγχρονης Ελλάδας πάντα πολεμούν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, στην πατρίδα τους, και στο εξωτερικό, ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων τους».
Στη συνέχεια ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Κιλκίς Χρήστος Τομπουλίδης αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου για την τιμή, παρουσίασε συνοπτικά την λειτουργία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και τόνισε:
«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την Περιφέρεια μας, για όλους τους Προσκόπους παλαιούς και νέους. Και είναι σημαντική γιατί θεωρώ ότι από το 1923, που ιδρύθηκε ο Προσκοπισμός στο Κιλκίς, είναι η πρώτη και συνάμα πιο ζεστή και αληθινή επιβράβευση της Κίνησης μας. Στο πρόσωπο μας δεν τιμάτε μόνο τους Προσκόπους του Κιλκίς. Τιμάτε τους 25000 Προσκόπους όλης της Ελλάδας, τιμάτε μια κίνηση νέων, ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας».
Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές του νομού Γ. Φλωρίδη, Κ. Κιλτίδη και Θ. Παραστατίδη, τον νομάρχη Ευ. Μπαλάσκα και τους Δημάρχους Κιλκίς Δ. Τερζίδη και Μουριών Σ. Αργυρόπουλο για την ουσιαστική υποστήριξή τους στο έργο της Περιφέρειας, διάβασε ως ελάχιστο φόρο τιμής απόσπασμα από χειρόγραφα του ανθρώπου που ίδρυσε  τον Προσκοπισμό στο Κιλκίς, του Γεώργιου Λευκίδη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον έφεδρο αξιωματικό Ελευθέριο Χαρτοματζίδη από τον πρώην Υπουργό και βουλευτή Κ. Κιλτίδη για την παρουσία του στο εφεδρικό κίνημα.
Ακολούθως ο πρόεδρος κ. Παπανικολάου απένειμε μαζί με την πρόεδρο της ΤΕΧΝΗΣ κ. Κ. Πάγκου το πορτρέτο του πρώτου Έλληνα νεκρού Αξιωματικού Αλέξανδρου Διάκου από την Χάλκη στον Περιφερειακό Έφορο Χρ. Τομπουλίδη, ενώ ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Αμανατίδη του απένειμε μια αναμνηστική πλακέτα. Την πίτα του Συνδέσμου ευλόγησαν ο αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος Θεοδωρίδης και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κουτρής ενώ το φλουρί έπεσε στον έφεδρο αξιωματικό και βαθμοφόρο της Περιφέρειας Γεώργιο Ελευθεριάδη.
Στο ισόγειο της ΛΑΦ υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό των Προσκόπων από το 1930 έως σήμερα ενώ στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο βουλευτής Κ. Κιλτίδης, ο πρώην βουλευτής Σ. Τσιτουρίδης, ο δήμαρχοι Κιλκίς Δ. Τερζίδης, Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης και Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης, ο διοικητής της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας Ν. Χαλβατζής, ο αστυνομικός διευθυντής Π. Κρητικόπουλος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δ. Φωτιάδης, ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βλ. Παναγιωτίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σ. Χατζηγεωργιάδης.