Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:06:25 πμ
Παρασκευή, 16 Μαϊος 2008 10:29

Το 2ο Γυμνάσιο στην Κρήτη

 Το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς στα πλαίσια του προγράμματος ανοιχτών περιβαλλοντικών τάξεων «Καλλιστώ» πραγματοποίησε πενθήμερη εκδρομή στην Κρήτη από 13 έως 17 Απριλίου 2008. Στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούν τα ανάκτορα της αρχαίας Κνωσσού, το υπέροχο φοινικόδασος του Βάι, αλλά και το νέο και υπέρ-σύγχρονο ενυδρείο του Ηρακλείου τον ονομαστό «Θαλασσόκοσμο». Εκεί ενημερώθηκαν για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και είδαν από κοντά μια μεγάλη βιοποικιλότητα ειδών και οικοσυστημάτων που σήμερα απειλούνται περισσότερο από κάθε άλλη ιστορική εποχή.Στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω επισκέψεις :
- Κ.Π.Ε. Αρχάνων, όπου έγινε στους μαθητές παρουσίαση περιοχών περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη και ενημερώθηκαν για δράσεις που υλοποιούνται στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
- Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας. Η επίσκεψη στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να πάρουν μια πρώιμη γεύση από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και φυσικά της φοιτητικής ζωής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε αρχικά μια ενημέρωση για τα τμήματα της σχολής, τα μαθήματα που παρακολουθούν οι φοιτητές, τη διάρκεια φοίτησης και την επαγγελματική αποκατάσταση. Στη συνέχεια οι μαθητές μπήκαν στα εργαστήρια της σχολής και επισκέφτηκαν τα θερμοκήπια όπου εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές παραγωγής ανθοκομικών και λαχανοκομικών προϊόντων. Τέλος, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα δημιουργίας οργανικού λιπάσματος (κομποστοποίηση) το οποίο εφαρμόζει η Σχολή αλλά και για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι μαθητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και με πολλές νέες γνώσεις και εμπειρίες. Πλέον πίσω στο σχολείο, έκαναν εργασίες με θέμα τα «Δασικά Οικοσυστήματα» τις οποίες και παρουσίασαν σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε για την διάχυση των αποτελεσμάτων. Σκοπός της ημερίδας, πέρα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ήταν να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες με συμμαθητές τους αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, έτσι ώστε όλοι να καταλάβουν το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκύπτει από την καταστροφή των δασικών εκτάσεων της χώρας μας.