Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 8:43:40 μμ
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2007 05:11

Το Ελληνικό Αεροναυτικό Κέντρο στο Σταυροχώρι

 Το Ελληνικό Αεροναυτικό Κέντρο (ΕΑΚ) είναι ένας Αεροναυτικός Οργανισμός ο οποίος έχει επιλέξει τον Νομό του Κιλκίς για μόνιμη έδρα του.  Είναι ενταγμένο στην Πολιτική Προστασία και από το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενταχθεί στο σχέδιο πυροπροστασίας των περιφερειών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.  Οι κύριες δραστηριότητές του είναι η εκτέλεση πτήσεων για κοινωφελείς σκοπούς αλλά και για λόγους αναψυχής.  Η δράση του στο Νομό Κιλκίς είχε αρχίσει από τον Ιούνιο του 2005 από το Αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας.  Μέλη του ΕΑΚ προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό καθώς και από διάφορα άλλα επαγγέλματα ή αξιώματα έχοντας διαμονή σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.  Ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν αεροσκάφη γενικής αεροπορίας, υπερελαφρά και ελικόπτερα.  
Το ΕΑΚ κατά το έτος 2005, μετά από ενέργειές του, έλαβε την άδεια από τον Στρατό να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του το στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται μεταξύ της Βιομηχανικής Περιοχής του Κιλκίς και του χωριού Σταυροχωρίου.  Η περιοχή αυτή, λόγω της πολυετούς εγκαταλείψεώς της, είχε καταστεί χώρος εναποθέσεως μπαζών που η απομάκρυνσή των και η ανάπλαση του χώρου είχε καταστεί σχεδόν αδύνατος λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους.  
Οι επίμονες και επίπονες προσπάθειές μας (δύο ετών περίπου) απέδωσαν και τώρα η περιοχή έλαβε την ελαχίστη δυνατή διαμόρφωση ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια των πτήσεων με ασφάλεια έχοντας έναν μικρό χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και τον διάδρομο ανακαινισμένο και λειτουργικό.  Ο χώρος αυτός έχει προγραμματισθεί να αναβαθμίζεται συνεχώς με μόνιμες ή μη εγκαταστάσεις έως ότου φθάσει στην τελική του μορφή.
Το Δ. Σ. του ΕΑΚ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο του Σταυροχωρίου άρχισε να επαναλειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου, όπου προσγειωθήκανε τα δύο πρώτα αεροσκάφη και εκτελέσθηκαν οι πρώτες πτήσεις.  
«Ευχαριστούμε, αναφέρουν, όλους όσους συμβάλανε στην επαναλειτουργία του και ιδιαιτέρως την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον Νομάρχη Κιλκίς κ. Ευάγγελο Μπαλάσκα.  Θέλουμε να καλέσουμε τις Αρχές του Νομού, την ΒΙ.ΠΕ και τους κατοίκους όχι μόνο να δεχθούν θετικά την προσπάθειά μας αλλά να την αγκαλιάσουν και ενωμένοι να μεγιστοποιήσουμε το κοινωνικό όφελος.  Ας εκμεταλλευτούν οι Αρχές τις ικανότητες των ειδικών για την προώθηση του Αεροδρομίου που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και του Νομού.  Ας εντατικοποιήσουμε τις ενέργειές μας και τις προσπάθειές μας ώστε αυτές να ευοδώσουν και να αποδώσουν καρπούς μέσα σε ένα ή δύο χρόνια το αργότερον.  Αναμένουμε από όλα τα ενεργά μέλη της κοινωνίας του Νομού την δήλωση συμπαράστασής τους και την ενεργό βοήθειά τους.  Τέλος, ο χώρος αυτός ας γίνει πόλος έλξεως όχι μόνο για την νεολαία και τους λάτρεις της αεροπορίας αλλά και όλων των κατοίκων του Νομού».
Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 6972.077771, για φωτογραφικό υλικό το 6947.606360 και η ταχυδρομική διεύθυνση είναι η Τ.Θ. 10040,  Τ.Κ.  54110,  Θεσσαλονίκη.
Περισσότερες πληροφορίες θα έχετε με την επίσκεψή σας στο Αεροδρόμιο κυρίως τα Σάββατα και Κυριακές.