Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 10:20:59 μμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:38

Το πρόσφατο Γ.Σ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και η διακωμώδηση της δημοκρατίας

Αν κάτι σημαντικό ανέδειξε το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. είναι το θεσμικό της πρόβλημα. Και είναι κεφαλαιώδους σημασίας διότι αφορά την αντιπροσώπευση και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, άρα σε τελευταία ανάλυση είναι ζήτημα δημοκρατικού ελλείμματος.
Σχεδόν οι πάντες συμφωνούν ότι οι γιατροί, χάρη στην αγωνιστικότητα και το σθένος τους πέτυχαν την ικανοποίηση ορισμένων σημαντικών αιτημάτων τους.

Ωστόσο η πλειονότητα των γιατρών θεωρεί ότι η Ομοσπονδία σύρθηκε από δικούς της ανθρώπους σε έναν αδικαιολόγητο συμβιβασμό, που μάλιστα ήρθε κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή οι θέσεις τους είχαν ήδη γίνει δεκτές μετ' επαίνων και το σύμφωνο ανακωχής είχε φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του Υπουργού Υγείας!
Παρόλα αυτά και παρά τα όσα δικαίως καταλογίζει η βάση στην ηγεσία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για την αβίαστη ενδοτικότητά της και το ξεδιάντροπο φλερτ της με την πολιτική εξουσία, αυτή η ηγεσία κατάφερε χάρη σε προ-μετρημένα κουκιά από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου, να περάσει εν μέσω γενικευμένων διαμαρτυριών, οργής και αγανάκτησης τη δική της μειοψηφούσα άποψη.  Εξού και ο θεσμικός χαρακτήρας του προβλήματος.
Η στιγμή είναι ίσως η πιο κατάλληλη για να σκεφτούν όλοι, αν αυτή η αντιπροσώπευση (και δεν αναφέρομαι τόσο στα πρόσωπα όσο στους όρους εκλογής τους) και αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων εγγυώνται την δημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας, ή αν αντίθετα εγγυώνται την εσαεί δυνατότητα διαστρέβλωσης της βούλησης της συνδικαλιστικής βάσης. Το ζήτημα που σήμερα φαίνεται να απασχολεί την πλειονότητα των γιατρών, οι θέσεις των οποίων καταψηφίστηκαν εξαιτίας κάποιων καταστατικά κατοχυρωμένων στρεβλώσεων, αύριο ασφαλώς θα απασχολήσει και την σημερινή μειονότητα που είδε τις θέσεις της να περνάνε μόνον επειδή δικαίωμα ψήφου είχαν περισσότεροι εκπρόσωποί της σε σχέση με εκείνους της πλειονότητας! Αλλά όταν την έκβαση μιας ψηφοφορίας δεν την καθορίζει η πλειοψηφούσα στη βάση άποψη αλλά το ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όταν δηλαδή οι πλειοψηφίες μπορούν να μετατρέπονται ως δια μαγείας σε μειοψηφίες και τανάπαλιν, τότε έχουμε πρόβλημα δημοκρατικότητας των θεσμών.
Ας σκεφτούμε έστω τώρα, και εν όψει του τακτικού συνεδρίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. πόσο αυτό που συνέβη στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο μοιάζει με δημοκρατική διαδικασία ή αποτελεί διακωμώδηση του όρου. Κι ας συζητήσουμε εγκαίρως τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να εγγυηθούν με καταστατικό τρόπο ότι παρόμοια φαινόμενα δεν θα ξαναζήσουμε.

*Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (Ε.Ν.Ι.Κ.)