Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 04:41
«Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική»
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαΐου στην Κομοτηνή η ημερίδα με τίτλο: «Τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική», που συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την Πανελλήνια Ποντιακή Ένωση Επιστημόνων Παλιννοστούντων και όλα τα ποντιακά σωματεία του Νομού Ροδόπης.
Την ημερίδα χαρακτήρισαν: το υψηλό επίπεδο εισηγήσεων, οι ουσιαστικές προτάσεις που κατατέθηκαν και η μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων, νεολαίας αλλά και απλών ανθρώπων από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Η παραμονή των 500 περίπου καθημένων συμμετεχόντων ( ενώ σημαντικός επί πλέον αριθμός παρακολούθησε τις εργασίες όρθιος ) στις θέσεις τους μέχρι τη λήξη των εργασιών, παρά την υψηλή θερμοκρασία, δείχνει το ενδιαφέρον που κυριάρχησε.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίηση της ημερίδας στην Κομοτηνή και κυρίως για τους στόχους της, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο θερμός χαιρετισμός του τ. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Οι χαιρετισμοί που ακολούθησαν και κυρίως του Προέδρου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας κ. Καραμπετιάν Κασπάρ, της εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Οργανώσεων Ελλάδας, του Προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού Δημήτρη Τομπουλίδη, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που έστειλαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών Β. Καΐσεφ, διεύρυναν εντυπωσιακά το πλαίσιο της ημερίδας, προσδίδοντάς της καθολικά χαρακτηριστικά.
Κοινό στοιχείο όλων των εισηγήσεων ήταν η αναγκαιότητα κοινής πορείας των χριστιανικών λαών της Μ. Ασίας που υπέστησαν το έγκλημα της Γενοκτονίας, ενώ κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών και την αποδοχή του εγκλήματος εκ μέρους του θύτη. Ειδικότερα, η Thea Halo ανέλυσε βήμα-βήμα την προσπάθειά της για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών (I.A.G.S.) το Νοέμβριο του 2007 και πρότεινε την συγκρότηση ιδρύματος ποντιακής κληρονομιάς που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους Πόντιους και θα στηρίζει έρευνες για τη Γενοκτονία, καθώς και την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας παγκόσμιας εμβέλειας βασισμένης στο βιβλίο της. Ο Atman Sabr_, Πρόεδρος των Ασσυρίων Ευρώπης παρουσίασε τα δεδομένα της ξεχασμένης Γενοκτονίας των Ασσυρίων κατά την ίδια περίοδο και πρότεινε κοινή δράση όλων. Ο Φάνης Μαλκίδης, Λέκτορας του ΔΠΘ πρότεινε την ανάδειξη της διάστασης των γυναικών και των παιδιών ως κύριων θυμάτων της Γενοκτονίας, τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τις Γενοκτονίες των λαών της Ανατολής. Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Μάριος Ευρυβιάδης πρότεινε μια νέα στρατηγική με 5 πυλώνες: Αξιοπιστία, επαγγελματισμό, οργάνωση, τεχνολογία και πόρους. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδας κ. Αμπαριάν Σταύρος ανέλυσε την πορεία του αρμενικού κινήματος προς τις δεκάδες αναγνωρίσεις, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την κοινή πορεία.
Ο τελευταίος ομιλητής Αντώνης Παυλίδης πρότεινε αλλαγή του χαρακτήρα των εκδηλώσεων μνήμης, ανέγερση μνημείων σε κεντρικά σημεία των πόλεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οργάνωση ανά 2 έτη διεθνών συνεδρίων για τις Γενοκτονίες, καθώς και τη συγκρότηση Ελληνικής Ένωσης Επιστημόνων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, σε αναλογία με τη Διεθνή Ένωση (I.A.G.S.). Το επόμενο συνέδριο προτάθηκε να πραγματοποιηθεί σε 1,5 χρόνο στην Αθήνα.