Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:20:07 μμ
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 07:30

Τρία αιολικά πάρκα σε Πολύκαστρο-Δοϊράνη

Η λεκάνη της Δοϊράνης και το άνοιγμα της κοιλάδας του Αξιού στην περιοχή του Πολυκάστρου, αποτελούν τις δυο περιοχές του νομού που προσφέρονται για αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, αφού η ένταση του βαρδάρη μπορεί να κινεί τις τεράστιες ανεμογεννήτριες και να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το ενδιαφέρον γι’ αυτές τις δυο περιοχές υπήρξε έντονο εδώ και χρόνια, από πολλούς επενδυτές, από τότε ουσιαστικά που η χώρα μας άνοιξε το πρώτο «παράθυρο» στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.
Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, προχωρούν στο νομό μας τρία επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν λάβει και τη σχετική έγκριση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Η πρώτη επένδυση αφορά την εταιρεία «Αιολική Κιλινδρίας», η οποία έχει δεσμεύσει έκταση 50 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Δροσάτου και στη στροφή προς Ακρίτα. Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται στα 10Μwatt και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Οι άλλες δυο εγκρίσεις αφορούν την περιοχή Πολυκάστρου, όπου η εταιρεία «Ικαρος» ζήτησε άδεια για 8,5Mwatt και η εταιρεία «Αίολος» για 6Mwatt.
Παράλληλα, προχωρά και η λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στο νομό μας, με την πρώτη μεγάλη μονάδα να έχει εγκατασταθεί στο δήμο Πολυκάστρου.