Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 2:17:30 μμ
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 18:21

Χίλια Δέντρα: Το απόκοσμο και άγνωστο σκηνικό που ξετυλίγεται στις όχθες της Δοϊράνης

Στη λίμνη της Δοϊράνης βρίσκεται ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό, που όμως αποτελεί τόπο εξαιρετικής σπουδαιότητας για την πανίδα της περιοχής καθώς κι έναν ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό κατά τη μετανάστευση των πουλιών.

Το πανέμορφο Υδροχαρές Δάσος των Μουριών, γνωστό και με την ονομασία «Χίλια Δέντρα», εκτείνεται σε μια κατάφυτη έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων, κοντά στον οικισμό Μουριές του νομού Κιλκίς, στις όχθες της λίμνης Δοϊράνης.

 

Πρόκειται για ένα σπάνιο δάσος γεμάτο σκλήθρα, φράξους και γέρικες βελανιδιές ηλικίας άνω των 500 ετών, το οποίο από το 1971 έχει κηρυχθεί Διατηρητέο μνημείο της Φύσης, όπως γράφει το travel-inspiration.gr.

Πήρε την ονομασία 1000 δέντρα από τον αριθμό των μεγάλων δέντρων της περιοχής, όμως στις μέρες μας τα δέντρα αυτά είναι κατά πολύ λιγότερα, ωστόσο ένας εντυπωσιακά αυξανόμενος αριθμός νέων δέντρων έρχονται για να συμπληρώσουν τις “ελλείψεις” που δημιουργήθηκαν με τα χρόνια.

Στην περιοχή είχε διαμορφωθεί ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής μέσα σε ένα ονειρεμένο σκηνικό, ο οποίος σταματήσει να λειτουργεί για περισσότερα από 20 χρόνια καθώς διαπιστώθηκε ότι οι επισκέπτες με τα οχήματά τους, «πλήγωναν» το δάσος και το οικοσύστημα κινδύνευε να καταρρεύσει.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Δασαρχείου Κιλκίς, προβλέπει την ανακατασκευή του χώρου, με πέτρινα παγκάκια, βρύσες, λιθόστρωτα μονοπάτια, ειδικό παρατηρητήριο, μπάρες και ενημερωτικές πινακίδες για τα είδη και τη βλάστηση της περιοχής, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025, δίνοντας τη δυνατότητα επίσκεψης στο κοινό καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΕΘΝΟΣ