Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 2:11:27 πμ
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 11:03

Χρήσιμες συμβουλές για το περιβάλλον

Εννέα απλές ιδέες για να αρχίσετε σήμερα τον αγώνα ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.
1. Αγοράστε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές
Αν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές προμηθευθείτε το πιο ενεργειακά αποδοτικό μοντέλο που αντέχει η τσέπη σας, κατά προτίμηση ενεργειακής κατηγορίας Α. Αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι πιο ακριβές αλλά το κόστος αγοράς τους υπερκαλύπτεται από την ενέργεια που εξοικονομούν κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους. Το ίδιο ισχύει και για συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και φωτοτυπικά.

2. Οι λάμπες εξοικονόμησης μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται φθηνότερες
Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες που χρησιμοποιείτε πιο πολύ με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Είναι ακριβότεροι από τους συνηθισμένους λαμπτήρες, αλλά τελικά εξοικονομείτε χρήματα επειδή καταναλώνουν μόνο περίπου το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουν τον ίδιο φωτισμό. Επιπλέον, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαμπτήρα!
3. Αποφεύγετε να αφήνετε τις συσκευές σας σε κατάσταση αναμονής και σβήνετε τα φώτα
Οι συσκευές όταν είναι σε «κατάσταση αναμονής» (stand by) καταναλώνουν μεταξύ 10 και 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να κλείνετε τις τηλεοράσεις, το βίντεο, το DVD, το στερεοφωνικό και τον υπολογιστή σας, από το κουμπί της συσκευής και όχι από το τηλεχειριστήριο, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε – μετά από ένα με δύο λεπτά που θα παραμείνουν κλειστά, ήδη εξοικονομείτε ενέργεια. Όταν κάνετε διάλειμμα από τη δουλειά σας, κλείνετε την οθόνη του υπολογιστή σας.
4. Οικονομικά προγράμματα πλύσης.
Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Χρησιμοποιείτε σκόνη πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, και προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.
5. Σχετικά με το ψυγείο σας
Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο. Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Κάνετε τακτικά απόψυξη και ρυθμίστε το ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία. Εάν το επιτρέπει ο χώρος σας, μην τοποθετείτε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες με ψυγεία ή καταψύκτες.
6. Αξιοποιήστε τον ήλιο
Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα στη στέγη του σπιτιού σας. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σας σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
7. Μετακινήσεις
Για μικρές διαδρομές, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Χρησιμοποιείτε ποδήλατο για μικρές διαδρομές και ψώνια στη γύρω περιοχή. Έτσι διατηρείτε και τη φόρμα σας! Για τις μεγαλύτερες διαδρομές, χρησιμοποιείτε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, μετρό, τρένο. Μοιραστείτε διαδρομές με αυτοκίνητο με συναδέλφους ή φίλους (car pooling) - μέχρι και 1/3 των διαδρομών που γίνονται με αυτοκίνητο αντιστοιχεί στην καθημερινή μας διαδρομή μέχρι τη δουλειά.
8. Σχετικά με το αυτοκίνητό σας
Εάν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, αγοράστε ένα με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα, που να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι θα εξοικονομείτε χρήματα, και δε θα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή ζυγοστάθμιση - μπορείτε έτσι να εξοικονομήσετε μέχρι και το 5% του κόστους της βενζίνης. Όταν περιμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη μηχανή.
9. Μειώστε τα αεροπορικά σας ταξίδια
Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, συμβάλλετε σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Προσπαθήστε, αν είναι φυσικά δυνατόν, να χρησιμοποιείτε άλλα μέσα μεταφοράς όπως το τρένο, το λεωφορείο ή το πλοίο για να φτάσετε στο προορισμό σας. Αν πρέπει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, σκεφτείτε την ιδέα να αντισταθμίσετε τις εκπομπές του διοξειδίου που σας αναλογούν από την πτήση του αεροπλάνου.