Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, 10:40:29 μμ
etpa
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 21:49

Αφανίζεται η κτηνοτροφία και ουδείς συγκινείται

Συντάκτης:

Τα γράφαμε πριν από μήνες: Το "κύκνειο άσμα" της κτηνοτροφίας θα ακουστεί στα σφαγεία της χώρας, όπου λίαν προσεχώς θα οδηγηθεί το κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Η τραγική επαλήθευση έρχεται από την Παιονία όπου τουλάχιστον 10 κοπάδια αναμένουν σειρά προς σφαγή και διάθεση στις αγορές κυρίως της Τουρκίας!

 

Το κτηνοτροφικό κεφάλαιο του Κιλκίς και της χώρας αφανίζεται εξαιτίας της αδυναμίας ή της απροθυμίας του πολιτικού συστήματος και κατ' εξοχήν της κυβέρνησης να εξεύρει λύση στο θέμα της τιμής παραγωγού που έχει κατακρημνιστεί εξαιτίας των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης "αυτή τη στιγμή οδηγούνται σε σφαγεία τουλάχιστον 10 κοπάδια, δηλαδή περισσότερα από 2000 πρόβατα, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα με τη συνεχή μείωση της τιμής στο πρόβειο γάλα που κινείται μεταξύ 70 - 86 λεπτών το κιλό."
Σημειώνουμε ότι στο ν. Κιλκίς υπάρχουν ακόμα εν ζωή 750 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (κοπάδια με πρόβατα και κατσίκια) και ο κίνδυνος του αφανισμού τους είναι "εντός των πυλών". Έμποροι που κάνουν συμφωνίας διάθεσης του πρόβειου κρέατος κυρίως με Τουρκία κινούνται και αγοράζουν πρόβατα με τιμή μάλιστα υψηλότερη της συνήθους. Φέτος η τιμή ανέρχεται σε 2,10 ευρώ το κιλό αντί της περσινής 1,5 ευρώ/κιλό του πρόβειο.
Ο αφανισμός του κτηνοτροφικού κεφαλαίου δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, παρότι προαναγγέλθηκε και ήδη επιτελείται, αφού η πολιτική των ανεξέλεγκτων εισαγωγών γάλακτος πιέζει συνεχώς τις τιμές στον παραγωγό, χωρίς η Πολιτεία να θέτει φραγμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ προ τριών μηνών αναγγέλθηκε "εν χορδαίς και οργάνοις" το πόρισμα των ελέγχων που διενήργησε ο "ΕΛΓΟ Δήμητρα" όπου καταγράφηκε η ανεξέλεγκτη εισαγωγή γάλακτος καθώς δεκάδες μεταποιητικές του γάλακτος επιχειρήσεις δεν τηρούσαν το σχετικό ισοζύγιο, έκτοτε τηρείται "σιγή ιχθύος" χωρίς να ανακοινωθούν πρόστιμα και αν συνεχίζονται οι έλεγχοι.
Η πίεση που ασκείται στις τιμές από τις εισαγωγές επιτείνεται από την αλλαγή πολιτικής των εταιρειών αυτό το καλοκαίρι. Ενώ μέχρι και πέρυσι, οι εταιρείες αναζητούσαν τους παραγωγούς για να υπογράψουν συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, από τον Ιούνιο και μέχρι τώρα καταγράφηκε πλήρης αδιαφορία. Είναι προφανές ότι οι εταιρείες περιμένουν να προστρέξουν προς αυτές οι ίδιοι οι παραγωγοί, μεμονωμένα, ώστε να επιβάλλουν τους δικούς τους επαχθέστερους όρους.
Κι όταν αυτά τα τραγικά συμβαίνουν, προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση η σιγή της συνδικαλιστικής ηγεσίας των κτηνοτρόφων (δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας) ενόψει μάλιστα της παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ. "Είχαμε συμφωνήσει ότι θα τα ξαναπούμε στη ΔΕΘ. Τους ψάχνουμε και δεν τους βρίσκουμε" δήλωσε ο κ. Καρυπίδης.
Προφανώς ασχολούνται τόσο ...αποτελεσματικά με την σύσταση της Διεπαγγελματικής Γάλακτος. Όπου ασκούνται σε κινήσεις υψηλής πολιτικής, τόσο υψηλής ώστε να παραμένει αθέατη ακόμα η προς σύσταση Διεπαγγελματική.