Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 10:35:56 μμ
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 14:00

Αγρότες του Κιλκίς: Αφήστε μας να ζήσουμε στον τόπο μας

Άργησαν να βγουν στους δρόμους οι αγρότες του Κιλκίς. Πάνε πολλά χρόνια αφ’ όταν έκαναν αισθητή την παρουσία τους, η οποία συνήθως περιοριζόταν σε συμβολική σύναξη λίγων τρακτέρ στο κόμβο της δυτικής εισόδου της πόλης του Κιλκίς.

Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι και δεν είναι τώρα που έφτασε. Από χρόνια βασανίζονται οι άνθρωποι της υπαίθρου. Κι έφτασαν στο απροχώρητο: Αφήστε μας να ζήσουμε στα χωριά μας, στον τόπο μας, είναι η κραυγή αγωνίας που ταρακούνησε την πόλη του Κιλκίς  στη μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας των τελευταίων 20 ετών. Τουλάχιστον.

Αγροτοκτηνοτρόφοι της Παιονίας αφού μαζεύτηκαν στο Πολυκαστρο το πρωί της Παρασκευής κατευθύνθηκαν με μια εντυπωσιακή πομπή στο Κιλκίς όπου στον κόμβο της δυτικής εισόδου ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους του Κιλκίς, οι οποίοι από τις 10 το πρωί συνάχτηκαν στον χώρο καθώς και στο παρακείμενο αεροδρόμιο.

Δεκάδες τρακτέρ και άλλα βαρέα αγροτικά οχήματα πραγματοποίησαν μια ατελείωτη και εντυπωσιακή πορεία μέσα από την 21η Ιουνίου και κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα όπου τους ανέμενε ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Βεργίδης.

Ακολούθησαν τα συνήθη. Από το Κιλκίς ο Δημήτρης Βαφειάδης και την Παιονία ο Θωμάς Καρυπίδης επίδωσαν στον κ. Βεργίδη τον μακρύ κατάλογο με τα αιτήματά τους, τα οποία και καταγράφουμε στο τέλος του ρεπορτάζ. Περιγράφοντας τα πάθη του αγροτικού κόσμου ζήτησαν τη συμπαράσταση του κ. Βεργίδη.

Ο κ. Βεργίδης συντάχθηκε μαζί τους, αγρότης ώ ν κι ο ίδιος, θα τα κοινοποιήσει  αρμοδίως κι αν ο τελικός παραλήπτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι γενναίος ως Κρητικός και επιμένει ότι οι διαμαρτυρόμενοι είναι υποκινούμενοι από κόμματα, ας σπεύσει στο Κιλκίς για να διαπιστώσει του λόγου του το απρεπές. Πάει πολύ κάποιοι χαρτογιακάδες επειδή αξιώθηκαν να γίνουν υπουργοί -ιδού μια πραγματική ευθύνη των αγροτών- αντί να λύνουν προβλήματα, να συκοφαντούν τον αγώνα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της υπαίθρου. Για να διατηρήσουν τα οφίτσιά τους.

Οι αγρότες του Κιλκίς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica.

Στην κινητοποίηση έδωσαν παρών εκφράζοντας την συμπαράστασή τους ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, και από το ΚΚΕ η γραμματέας Ειρήνη Χατζή και τα στελέχη του κόμματος Τάσος Βασιλακάκης και Κώστας Τσαουσίδης,

Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε με απόλυτη τάξη καθώς και η συμπεριφορά των ίδιων των αγροτών, αλλά και η στάση της αστυνομίας ήταν υποδειγματικές.

 

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της ΠΑΙΟΝΙΑΣ

Μείωση κόστους παραγωγής

Πλαφόν στην KWh του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αφορολόγητο πετρέλαιο στα πρότυπα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και των εφοπλιστών.

Άμεση τροποποίηση της νέας ΚΑΠ

Με τα νέα οικολογικά σχήματα που εφαρμόσατε στην νέα ΚΑΠ, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει χάσει πολλά χρήματα σε σχέση με το παλιό πρασίνισμα, ειδικά στους κτηνοτρόφους έχει εξαφανιστεί παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Πρέπει να διευρυνθεί η λίστα των οικολογικών σχημάτων ώστε να μπορούμε να ενταχθούμε και να διεκδικήσουμε τα χαμένα χρήματα.

Ο χάρτης των περιοχών της εξισωτικής πρέπει να αλλάξει άμεσα ώστε να καταστούν δικαιούχοι οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι των μειονεκτικών περιοχών όπως ο Ν. Κιλκίς.

Τα βοσκοτόπια επιτέλους να δίνονται στους πραγματικούς κτηνοτρόφους και να σταματήσει η ελληνική πατέντα με τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα.

Να αναθεωρηθεί ο χάρτης της συνδεδεμένης ενίσχυσης  του καλαμποκιού και να ενταχθεί ο Δήμος Παιονίας στις επιλέξιμες περιοχές.

Αναθεώρηση του ΕΛΓΑ άμεσα και μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους, δηλαδή τους καθηγητές, τους γεωπόνους, τους κτηνίατρους και φυσικά ΕΜΑΣ τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Επίσης διαχωρισμός των ασφαλίστρων και των αποζημιώσεων σε φυτική και ζωική παραγωγή. Διαχωρισμό ανά Περιφέρεια. Επέκταση των ασφαλιστικών κινδύνων σύμφωνα με την κλιματική αλλαγή και την εξέλιξη των ασθενειών σε φυτά και ζώα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην διακίνηση γάλακτος και κρέατος.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Έργα οδοποιίας, αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Παιονίας που έχουν να γίνουν χρόνια και έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και στα καιρικά φαινόμενα.

Και τέλος ένα πρόβλημα που αφορά στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η Διαχείριση των νεκρών ζώων. Δεν νοείται η Περιφέρεια με την περισσότερη κτηνοτροφική παραγωγή και τα περισσότερα ζώα να μην έχει κονδύλια για να στηρίξει τους κτηνοτρόφους στην διαχείριση των νεκρών ζώων. Έχουμε την ζημιά από τον θάνατο των ζώων και πρέπει να επιβαρυνθούμε και το κόστος της καύσης του. Πρέπει να γίνουν ενέργειες άμεσα για να αποφύγουμε το επιπλέον κόστος που προκύπτει.

Επιτρέψτε μας να συνεχίσουμε το επάγγελμα μας και να μείνουμε στον τόπο μας!

ΓΙΑΤΙ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ!

 

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων του ΚΙΛΚΙΣ

Νέα ΚΑΠ

Επιδότηση όλων των καλλιεργειών παραγωγής προϊόντων

Απλοποίηση οικολογικών σχημάτων, γραφειοκρατίας, ελέγχων (monitoring)

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από την κατάργηση του πρασινίσματος

Αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύγχρονος και άμεσα λειτουργικός οργανισμός

Ορθή ενημέρωση επί των προβλημάτων πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων

Έγκαιροι έλεγχοι επιτόπου  και διοικητικοί για να μην καθυστερούν οι πληρωμές

Μείωση κόστους παραγωγής

Αφορολόγητο πετρέλαιο και σταθερή τιμή του αγροτικού ρεύματος έως 7 λεπτά/kWh

Επιδότηση και κατάργηση ΦΠΑ στα μέσα και στα εφόδια

Κατώτερες εγγυημένες τιμές

Ζητούμε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε βιοποριστικές ανάγκες και έξοδα καλλιέργειας

Αλλαγές του Κανονισμού ΕΛΓΑ

Ασφάλεια και αποζημίωση της παραγωγής στο 100% της ζημίας

Ταχύτεροι έλεγχοι, πορίσματα και αποζημιώσεις εντός εύλογου χρονικού διαστήματος

Σχέδια βελτίωσης

Συνεχής ροή, απλοποίηση και ουσιαστικότερη συμπλήρωση φακέλου κατάθεσης

Νέοι αγρότες

Αύξηση του εφάπαξ ποσού πρώτης εγκατάστασης

Ουσιαστικά κριτήρια και κίνητρα για την ένταξή τους

Άρση της φορολογίας των ενισχύσεων

Νέος Νόμος περί Συνεταιρισμών

Ουσιαστική διαβούλευση, σαφή διαύγεια στη λειτουργία τους ενισχύοντας τα οφέλη για τα μέλη τους στην διακίνηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών

Φυτο υγειονομικός έλεγχος

Αυστηροί έλεγχοι στην εισαγωγή πρώτων υλών για ζωοτροφή και ανθρώπινη κατανάλωση

Ισοζύγιο

Ισοζύγιο παραγωγής αιγοπροβείου γάλακτος και ισοζύγιο παραγωγής φέτας από αυτό

Food tracking

Αναγραφή ταυτότητας προϊόντων προς κατανάλωση με ευκρινή στοιχεία του παραγωγού, τον  τρόπο και τα μέσα παραγωγής του προϊόντος

Αναδιοργάνωση της κτηνοτροφίας

Εκτροφή φύλων με επιδοτήσεις, τρόπος παραγωγής και εκτροφής, εγκαταστάσεις, ευζωία ζώων, εξοπλισμός, σύστημα εισροών και εκροών στις γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν φέτα

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο του Πρωτογενούς Τομέα.

Πολυμέσα