Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, 3:17:35 μμ
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 12:26

Αμπελώνας - πρότυπο και οδηγός για τον παραγωγικό εμπλουτισμό του ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Ένα σύγχρονο αμπελώνα στο Χέρσο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης συνοδευόμενος από τον γεωπόνο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. Βασίλη Ιωαννίδη.
Στον αμπελώνα του κ. Γ. Τερζή, ο κ. Βεργίδης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την τελευταία φάση, το αποκορύφωμα της όλης παραγωγικής διαδικασίας της καλλιέργειας του αμπελιού. Στον παραπάνω αμπελώνα διεξαγόταν οι εργασίες του τρύγου και της απευθείας φόρτωσης στο ειδικό φορτηγό – ψυγείο, της παραγωγής της εξαιρετικής ποικιλίας επιτραπέζιου σταφυλιού “Γκρίμσον” με αποκλειστικό προορισμό τις αγορές της Β. Ευρώπης.


Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πολυπληθές συνεργείο του τρύγου και της φόρτωσης “επί το έργον” και παράλληλα να ενημερωθεί , τόσο από τον παραγωγό, όσο και από τον εξειδικευμένο γεωπόνο, για όλα τα στοιχεία και κυρίως τα οικονομικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας της νέας ποικιλίας αμπέλου, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία σε περιοχές του νομού.
Ο κ. Βεργίδης ενημερώθηκε για τις μεγάλες δυνατότητες πολλών περιοχών του νομού ώστε να στραφούν στην καλλιέργεια “Γκρίμσον”, αφού διαθέτουν το κατάλληλο μικροκλίμα, που αποτελεί την βασικότερη προϋπόθεση για την καλλιέργεια. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ποικιλία δοκιμάσθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, πλην όμως τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά για την συστηματική καλλιέργεια προς εκμετάλλευση. Όπως ανέφεραν τόσο ο παραγωγός όσο κυρίως ο γεωπόνος, ο νομός μας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κατάλληλος για την νέα καλλιέργεια. Μία καλλιέργεια που ξεκίνησε από την περιοχή του λεκανοπεδίου των Μουριών (καλλιεργούνται περί τα 300 στρέμματα, ενώ γίνονται και νέες φυτεύσεις) και ακολούθως επεκτάθηκε στις περιοχές Χέρσου, Αμαράντων, Τερπύλλου, Πεδινού κ.λ.π.. Σήμερα στο νομό καλλιεργούνται περί τα 900 στρέμματα της ποικιλίας “Γκρίμσον” με προοπτικές ευοίωνες για δραστική αύξηση των εκτάσεων με νέους αμπελώνες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αγρότης και ο ίδιος, επεσήμανε τη σημασία των νέων καλλιεργειών μέσα από τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει ο πρωτογενής Αγροτικός Τομέας. Αρκεί, όπως σχολίασε, να υπάρχει διαρκής αναζήτηση και ενημέρωση των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων, ώστε γρήγορα ο Τομέας να στραφεί σε νέες ελπιδοφόρες παραγωγές, εγκαταλείποντας καλλιέργειες που έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους.