Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:25:52 πμ
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021 19:33

Ανομβρία και καύσωνας «στέγνωσαν» τα σταφύλια της Γουμένισσας, αλλά θα δώσουν εξαιρετικό κρασί

Η Αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας αριθμεί 5000 στρέμματα εκ των οποίων τα μισά καλλιεργούνται με ξινόμαυρο και Νεγκόσκα και τα υπόλοιπα με άλλες ελληνικές και ξενικές ποικιλίες που μας δίνουν τα κρασιά προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.


Ο αριθμός των στρεμμάτων στη ζώνη βαίνει αυξανόμενος γιατί υπάρχει ο τεχνικός εξοπλισμός, υπάρχει η τεχνογνωσία, αλλά κυρίως υπάρχει η ζήτηση των εκλεκτών αυτών σταφυλιών που είναι περιζήτητα από οινοποιίες όλης της Ελλάδος.
Ο οινοποιός και αμπελουργός Χρήστος Αϊδαρίνης τονίζει στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ: «Ο τρύγος του 2021 ήταν ένας ιδιαίτερος τρύγος διότι αντιμετωπίσαμε έναν μακρόχρονο καύσωνα, ο οποίος επηρέασε φυσικά τα σταφύλια και τον τρυγητό. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι πολλοί, ότι ο πολύς ήλιος κάνει καλό, δυστυχώς δεν είναι έτσι, είναι ένας μύθος που έχει δημιουργηθεί. Να γνωρίζετε ότι σε κάθε έναν βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας πρέπει να ανεβαίνουμε σε υψόμετρο 100 μέτρα για να εξισορροπήσουμε, για να έχει τη θερμοκρασία που πρέπει να έχει.
Εδώ τα αμπέλια καλλιεργούνται σε ένα υψόμετρο 250 έως 400 μέτρων. Δεν υπάρχουν εκτάσεις πέραν των 400 μέτρων σε υψόμετρο .
Ο τρύγος φέτος ήταν σχετικά όψιμος, δηλαδή καθυστερήσαμε κατά ένα 10ήμερο σε σχέση με τον περσινό και προπέρσινο τρύγο, αλλά η καθυστέρηση έχει σχέση όχι με τον καύσωνα, αλλά με την έκπτυξη οφθαλμών και καθυστέρηση της ανθοφορίας, που άργησε και πάλι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Τα σταφύλια που παράχθηκαν φέτος ήταν πεντακάθαρα από άποψη ασθενειών, δεν υπήρχαν ασθένειες, ήταν όμως στεγνά, χωρίς κιλά, και με λιγότερο μούστο.
Όσον αφορά τους αμπελώνες που είχαν τη δυνατότητα να ποτιστούν τα πράγματα εκεί ήταν αρκετά καλύτερα, διότι μετριάστηκε η επίδραση του καύσωνα. Τα αμπέλια αυτά θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δυστυχώς αν και η περιοχή έχει νερό, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αρδεύσουμε όλους τους αμπελώνες. Είναι ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί και νομίζω πρέπει να βρεθεί λύση από την πολιτεία και από εμάς φυσικά. Να βοηθήσουμε όσο μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τώρα, όσον αφορά την ποιότητα, τα μεν κόκκινα ξηρά κρασιά θα είναι εξαιρετικά, δυνατά και δυναμικά, θα είναι κρασιά τουλάχιστον πενταετίας, γιατί ο λίγος μούστος στα πολλά στέμφυλα θα δώσει ένα πολύ δυναμικό και τανικό κρασί, το οποίο χρειάζεται χρόνους για να στρογγυλέψει και να είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας δραστηριοποιούνται τώρα έξι οινοποιεία. Δυστυχώς σε αυτά εισκομίζονται μόλις το 30% της συνολικής σταφυλικής παραγωγής, ενώ τα υπόλοιπα σταφύλια της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας αγοράζονται από άλλα οινοποιεία από την υπόλοιπη Ελλάδα. Και έτσι δυστυχώς για την παραγωγή αυτή δεν εμφανίζεται το όνομα: Γουμένισσα.
Στην αμπελουργική ζώνη φυσικά το πρώτο κρασί και το brand Name της περιοχής είναι το Γουμένισσα ΠΟΠ. Ένας ερυθρός ξηρός οίνος από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Η ποικιλία Νεγκόσκα είναι νομοθετημένη σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και ο συνδυασμός των δυο αυτών ποικιλιών μας δίνει αυτό το ομώνυμο κρασί.
Από τα υπόλοιπα σταφύλια της ζώνης παράγονται οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, λευκοί, ροζέ και ερυθροί οίνοι από τις ελληνικές και ξενικές ποικιλίες που καλλιεργούνται, είτε από μόνες τους είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους».

 

«Αμπελώνες Γουμένισσας»
Η ομάδα των αμπελουργών «Αμπελώνες Γουμένισσας», (Εύφορη Γη) με πρόεδρο τον Αντώνη Ρήτο έχει τα τελευταία χρόνια κερδίσει την εμπιστοσύνη των αμπελουργών και οινοποιών της περιοχής, γι’ αυτό και συγκεντρώνει και εμπορεύεται πλέον κοντά το 50% της παραγωγής των κρασοστάφυλων της περιοχής, περίπου 920 τόνους σταφύλια. Σήμερα ο συνεταιρισμός δεν εμπορεύεται μόνο τα σταφύλια των 23 μελών του αλλά και ανεξάρτητων παραγωγών που συνεργάζονται μαζί του.
Εκτός από της μοναδικές ποικιλίες με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως (ΠΟΠ) Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα στη ζώνη της Γουμένισσας παράγονται και οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah,Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay και Sauvignon blanc.
Ο κ. Ρήτος τόνισε στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ, μέσα και από την πικρή εμπειρία της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας και του καύσωνα, την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μια σωστή διαχείριση των νερών του Πάικου και να δοθεί η δυνατότητα άρδευσης της πλέον δυναμικής αγροτικής περιοχής, της αμπελοοινικής ζώνης Γουμένισσας.
Η φετινή παραγωγή ταλαιπωρήθηκε από τις συνθήκες που επικράτησαν, μειώθηκε η ποσότητα αλλά τα «στεγνά» σταφύλια θα δώσουν ένα εξαιρετικό κρασί.
Πολύ καλές ήταν και οι τιμές που εξασφάλισαν οι αμπελουργοί, αφού η τιμή πώλησης για τα κόκκινα σταφύλια ήταν 0,60 λεπτά το κιλό και για τα λευκά 0,70 ευρώ.