Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:40:23 μμ
etpa
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 06:33

Αντί να μας κατηγορεί ας μας ρωτούσε ο Νομάρχης

Συντάκτης:

Από τη διοίκηση της ΕΑΣ Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που αφορούν το θέμα της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ 20009) και τις απόψεις του Νομάρχη Κιλκίς για το ζήτημα ο Πρόεδρος κ Χαράλαμπος Παυλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Το όψιμο ενδιαφέρον του Νομάρχη Κιλκίς μας προκαλεί απορία γνωρίζοντας παράλληλα ότι τελευταία συνηθίζει να ενημερώνεται προφορικά για τα θέματα. Αρχικώς θα του απαντήσουμε εάν γνωρίζει πότε άρχισε η εργασία των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Η εργασία αυτή έχει ξεκινήσει φέτος με καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες χρονιές 15 ΙΟΥΝΙΟΥ και όχι στις 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ και η διαδικασία αυτή ολοκληρωνόταν ένα μήνα αργότερα περί τα τέλη ΜΑΙΟΥ. Αμέσως μετά ξεκινούσε η διαδικασία καταχώρησης η οποία είναι και αυτή ιδιαίτερα χρονοβόρα και κάθε χρόνο έφτανε για να ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του Οκτωβρίου. Έτσι στο αμέσως επόμενο χρονικό  διάστημα και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκινούσε πάντα η καταβολή των χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες βάσει των όσων είχαν καταχωρηθεί στις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης του γνωστού μας ως ΟΣΔΕ.
Φέτος στην όλη διαδικασία εντάχθηκε με αποφάσεις της Ε.Ε. για περισσότερη διαφάνεια και διασταύρωση στο όλο σύστημα συμπληρωματικά με την κατοχώρηση και η υλοποίηση της ψηφιοποίησης η οποία για το νομό μας αφορά σε 13. 500 αγροτεμάχια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ημερησίως ο αριθμός ψηφιοποίησης ανέρχεται περίπου στα 800-1000 αγροτεμάχια από την ομάδα των 30 ατόμων στο σύνολο τους που εργάζονται για το σκοπό αυτό στα γραφεία της Ένωσης Κιλκίς σε δύο βάρδιες.
Η διαδικασία ψηφιοποίησης ξεκίνησε στα μέσα ΙΟΥΛΙΟΥ. Η ΕΑΣ  ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ καθυστέρησε να φέρει τις δηλώσεις των αγροτών από την περιοχή ευθύνης της αρχικώς για καταχώρηση και ακολούθως να ψηφιοποιηθούν από τα συνεργεία μας. Είναι άξιο απορίας για τον Νομάρχη που με μ;εγάλη σπουδή όπου νομίζει και χωρίς να γνωρίζει «ευαισθητοποιείται» να  ρωτούσε του <<συναγωνιστές>> υπουργούς της κυβέρνησης εδώ και χρόνια για το πως το γιατί και το πότε από το να εκτοξεύει κατηγορίες ότι αποκλειστική ευθύνη έχει η ΕΑΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ, ειδικότερα δε ο Πρόεδρος της.
Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους βάση έπρεπε εδώ και 4 χρόνια και σταδιακά να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των 13500 αγροτεμαχίων του νομού μας αλλά επειδή η διαδικασία καθυστέρησε όχι με ευθύνη δίκη μας αλλά από την Αθήνα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, η Ε.Ε. καλή τη πίστει έδωσε παράταση ενός  χρόνου ακόμη με το ανάλογο βεβαίως πρόστιμο το κόστος του οποίου καλείται να πληρώσει ο ίδιος ο παραγωγός χωρίς ασφαλώς να φταίει.
Και μετά από όλα αυτά έρχεται η πολιτεία και τον τελευταίο χρόνο με άλλη καθυστέρηση δίδει εντολή να γίνει η ψηφιοποίηση (κανονικά θα έπρεπε να αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2009).
Μια άλλη λανθασμένη εντύπωση του κ Νομάρχη είναι ότι θα έπρεπε να προσλάβουμε για την ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφιοποίησης ιδιωτικά συνεργεία που θα ήταν κατά τον ίδιο εξειδικευμένα. Ως Δ.Σ. και ως Υπηρεσία ενημερώνουμε τον κόσμο ότι και αυτό μας απασχόλησε κάνοντας έρευνα αγοράς όμως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα γιατί απλώς η διαδικασία πραγματοποιείται για πρώτη φορά και δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία. Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε την άσχημη εμπειρία  που έχουμε αποκομίσει από το 1993-1994 οπότε και πάλι η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) είχε δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο με αποτέλεσμα όπως θα θυμούνται οι φίλοι αγρότες-παραγωγοί μας είχαν εξαπατηθεί πληρώνοντας το έργο χωρίς όμως να πληρωθούν. Και μετά κλήθηκαν και πάλι οι κατά τόπους Ενώσεις της χώρας να ολοκληρώσουν το έργο για να πληρωθούν τελικώς οι αγρότες της χώρας.
Κατόπιν όλων αυτών ερχόμαστε τώρα στην σημερινή κατάσταση και στη ουσία της υπόθεσης.
Στον νομό μας η ΕΑΣ  ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ όπως τόσα χρόνια ανέλαβε να κάνει ένα τμήμα εργασιών (συλλογή και συμπλήρωση χειρόγραφων αιτήσεων, προεκτύπωση δηλώσεων, πρόχειρη σχεδίαση, εντοπισμό και προεκτύπωση αγροτεμαχίων) που αφορούν δηλώσεις  των αγροτών περιοχή ευθύνης της αποδίδοντας ένα μικρό μέρος από τις εισπράξεις που έκανε.
Φέτος όμως και επειδή το κόστος της αίτησης καταχώρησης και ψηφιοποίσης ανέρχεται στα 70 Ευρώ/δήλωση+ΦΠΑ=84 ΕΥΡΩ, Η ΕΑΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ γνωρίζοντας όλα αυτά λόγω του ότι είναι η μόνη υπεύθυνη που εμφανίζεται στα αρχεία των αρμόδιων Υπηρεσιών και ως εκ τούτου φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για το νομό Κιλκίς ζήτησε να της δοθεί από την ΕΑΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ  μόνο το αντίτιμα του κόστους των συμπληρωματικών εργασιών που αναφέρθηκαν παραπάνω έτσι ΄ώστε να προσχωρήσει όπως και τις προηγούμενες χρονιές η υλοποίηση του έργου του ΟΣΔΕ.
Η ΕΑΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ όπως τόσα χρόνια ανέλαβε να κάνει ένα τμήμα εργασιών (συλλογή, και συμπλήρωση χειρόγραφων αιτήσεων, προεκτύπωση δηλώσεων, πρόχειρη σχεδίαση, εντοπισμός και προεκτύπωση αγροτεμαχίων) που αφορούν δηλώσεις τρων αγροτών περιοχής ευθύνης της αποδίδοντας ένα μικρό μέρος από τις εισπράξεις που έκανε.  Φέτος όμως και επειδή το κόστος της αίτησης καταχώρησης και ψηφιοποίησης ανέρχεται στα 70 ευρώ/δήλωση +Φ{Α=84 ευρώ, η ΕΑΣ ν. Κιλκίς γνωρίζοντας όλα αυτά λόγω του ότι είναι η μόνη υπεύθυνη  που εμφανίζεται στα αρχεία των αρμόδιων υπηρεσιών και ως εκ τούτου φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη  για το νομό Κιλκίς ζήτησε να της δοθεί από την ΕΑΣ Αξιούπολης μόνο το αντίτιμο του κόστους των συμπληρωματικών εργασιών που αναφέρθηκαν παραπάνω έτσι ώστε να προχωρήσει όπως τις προηγούμενες χρονιές η υλοποίηση του έργου του ΟΣΔΕ.
Η ΕΑΣ Αξιούπολης  όμως φέτος και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
της περιοχής ευθύνης της βλέποντας άραγε τι, έλαβε τα χρήματα της κατηγορίας αγροτών και ως όφειλε θα έπρεπε να καταβάλει τα χρήματα αυτά στην ΕΑΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ η οποία από εκεί και πέρα θα έκανε τις εργασίες καταχώρησης και ψηφιοποίησης των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την περιοχή ευθύνης της ΕΑΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ . Όμως τα χρήματα αυτά δεν αποδόθηκαν ποτέ στην ένωση Κιλκίς.
Κλείνοντας και αφού σας παραθέσαμε επακριβώς την ουσία της υπόθεσης παρακαλούμε όλους να κατανοήσουν ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αφορούν αποκλειστικά τις εργασίες καταχώρησης και ψηφιοποίησης των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) και όχι για να πληρώνουν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΑΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ.
Όμως ως υπεύθυνη διοίκηση της ΕΑΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ ενημερώσαμε για το θέμα όλους τους εμπλεκόμενους κα ζητήσαμε την αρωγή και του εισαγγελέα έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για από μέρους μας ολιγωρία.
Χρήσιμο για τον Νομάρχη τέλος θα ήταν να ρωτά τους αρμόδιους της ΕΑΣ Ν ΚΙΛΚΙΣ και να ενημερώνεται όταν και όποτε θέλει να τοποθετηθεί  γιατί τα θέματα των αγροτών και ευαίσθητα και σημαντικά είναι για τον τόπο μας. Μπορεί στις δικές του υπηρεσίες οι « προφορικές» ενημερώσεις να τον οδηγούν σε «λάθη» όμως δεν επιτρέπεται να λαϊκίζει με τα αγροτικά προβλήματα.