Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:04:36 πμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:41

Ασφάλεια υγείας αγροτικού πληθυσμού

Ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη των πτηνών, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση, το Σάββατο 14 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Ειδικοί Δημόσιας Υγείας θα πληροφορήσουν και θα δώσουν συμβουλές στο κοινό για τα μέτρα πρόληψης από τη γρίπη των πτηνών, και θα μιλήσουν για την ασφάλεια υγείας των αγροτών, των γεωργών, των κτηνοτροφών και των αλιέων. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.


Οι αγρότες και οι οικογένειές τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον ιό της γρίπης των πτηνών, καθώς είναι αυτοί που πρώτοι αναγνωρίζουν και αναφέρουν ύποπτα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, η συμμόρφωσή τους στις υποδείξεις τόσο των κτηνιατρικών υπηρεσιών όσο και των ειδικών Δημόσιας Υγείας αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας της προσωπικής τους υγείας.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης πανδημίας, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΄΄ECORAIP – European Contest for Public Health Awareness of Rural Population on Avian Influenza Prevention΄΄ διερεύνησε και επισήμανε τα χαρακτηριστικά της αγροτικής ζωής που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών. Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, με την ευγενική χορηγία της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, αξιοποιεί τα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού προγράμματος για την ευρεία ενημέρωση των αγροτών στη χώρα.
Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση για τα μέτρα ασφάλειας της υγείας του αγροτικού πληθυσμού, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Γεωργία- Αλιεία έχουν πολλαπλές συνέπειες τόσο για την υγεία των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς, όσο και για το γενικό πληθυσμό και το περιβάλλον. Η Γεωργία και η Αλιεία θεωρούνται δύο από τους πιο επικίνδυνους χώρους εργασίας όσον αφορά τα καταγεγραμμένα επαγγελματικά και θανατηφόρα ατυχήματα, σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνοι, κακοήθειες, μυοσκελετικά, αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές ψυχικής υγείας. Παράλληλα η υγεία του γενικού πληθυσμού επηρεάζεται από την παραγωγή  τροφίμων, τη στιγμή που η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων επηρεάζει την υγεία των ίδιων των αγροτών, του πληθυσμού και το περιβάλλον.