Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 11:13:08 πμ
etpa
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 06:32

Δευτέρα οι προκαταβολές. Από σήμερα στα σπίτια

Συντάκτης:

Τη Δευτέρα πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών με την προκαταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, αλλά από σήμερα οι αγρότες επιστρέψουν στα σπίτια τους διαλύοντας το μπλόκο στους Ευζώνους, με την υπενθύμιση προς πάντα αρμόδιο ότι μετά τις γιορτές θα επανέλθουν.


Η προκαταβολή είναι αγνώστους ύψους καθώς τούτο συναρτάται από την ικανότητα της Τράπεζας να αντλήσει επαρκή κεφάλαια, σε μια περίοδο που δεν είναι και το ευχερέστερο πράγμα στον κόσμο.
Πάντως σε κάθε περίπτωση θα δοθεί τουλάχιστον το 50% ενώ πιθανότατα να αυξηθεί και στο 60%.
Το ύψος της επιδότησης είναι ανεξάρτητο από το ποσοστό ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων καθώς οι πιστώσεις προέρχονται από δανειακή εξυπηρέτηση του δημοσίου από την ΑΤΕ κι όχι από τα κεφάλαια των κοινοτικών πόρων, που παραμένουν δεσμευμένα μέχρι την ολοκλήρωση του συστήματος ΟΣΔΕ (ψηφιοποίηση, διοικητικός έλεγχος) που αναμένεται για το Κιλκίς περί το Πάσχα.
Το μέτωπο των αγροτών παραμένει πάντα αρραγές και στους Ευζώνους χθες προέβησαν σε διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών.
Από σήμερα όμως επιστρέφουν στα σπίτια τους για να κάνουν γιορτές και να δείξουν την καλή τους θέληση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε με χρονική άνεση να προβεί σε κινήσεις ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στις τάξεις των αγροτών η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που σε όλο αυτό το διάστηκα δεν επικοινώνησε καν με τους διαμαρτυρόμενους σε μια επίδειξη δήθεν υψηλής πολιτικής, που ελάχιστα απέχει από τον πολιτικό παχυδερμισμό.
Κι αν στο Υπουργείο συνεχίσουν «με τα ίδια μυαλά» από τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους, ίσως στα μπλόκα όπου και πάλι θα προσέλθουν οι αγρότες, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρώτο σοβαρό πρόβλημα στα εσωτερικά της μέτωπα.