Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 9:59:05 μμ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 05:50

Επιστρέφουμε τη ζητιανιά

Την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου συνάντησε η ανακοίνωση της εξευτελιστικής τιμής της αποζημίωσης που ενέκρινε ο ΕΛΓΑ για την ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες στα σιτηρά από την ξηρασία του 2007. Η ανακοίνωση με το 1,33 ευρώ/ στρέμμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με πρωταγωνιστές τους συνδικαλιστές του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου «Το Κιλκίς».
«Νοιώθουμε ντροπή για την μεταχείριση που μας επιφύλαξε η κυβέρνηση με τον ΕΛΓΑ. Επί μήνες καλλιεργούσαν το έδαφος πως η αποζημίωση θα ήταν γενναία και θα έφτανε τα 10 ευρώ, όπως είχε γίνει και σε άλλες χρονιές. Δυστυχώς η κυβέρνηση μας μεταχειρίζεται λες και είμαστε ζητιάνοι. Δίνει ένα ευρώ στο στρέμμα, δηλαδή δίνει λιγότερα και από τα έξοδα που κάναμε για να δηλώσουμε τις ζημιές» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης.
«Εμείς είμαστε περήφανοι αγρότες, περήφανοι για τη δουλιά μας και την παραγωγή μας. Δεν δεχόμαστε την ζητιανιά του 1,33 ευρώ/ στρέμμα. Την επιστρέφουμε σε εκείνους που σκέφτηκαν να παίξουν πάνω στο οικονομικό μας πρόβλημα. Δεν ζητήσαμε ελεημοσύνη. Ζητήσαμε αποζημιώσεις όπως κάθε επαγγελματικός κλάδος που υφίσταται ζημιές. Η δική μας ζημιά ήταν τεράστια, την παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας. Η επίκληση υψηλών τιμών που δήθεν ισοσκέλισαν την χασούρα μας στο εισόδημα αποτελεί πρόσχημα να μην μας δώσουν αποζημιώσεις. Διότι δεν είδαμε να μας δίνουν αποζημίωση όλες τις χρονιές που οι τιμές ήταν εξευτελιστικές.» συνεχίζει ο κ. Λασκάκης και καταλήγει΅ Ελπίζουμε η κυβέρνηση και η υπουργός κ. Μπατζελή να αντιληφθεί πως με τη συμπεριφορά αυτή προσβάλλουν τους αγρότες και προσβάλλουν και την ίδια την κυβέρνηση. Τους προσκαλούμε να αναθεωρήσουν την στάση τους και δηλώνουμε ότι οι αγρότες δεν θα πάρουμε αποζημιώσεις ενός ευρώ. Επιστρέφουμε τη ζητιανιά. Και όταν θα συναντηθούμε στους δρόμους θα μας δώσουν εξηγήσεις».