Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 10:41:29 μμ
Σάββατο, 09 Μαϊος 2009 15:43

Έργα και προοπτικές για τη γεωργία μας

Τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την ελληνική Γεωργία παράλληλα με τις ακολουθούμενες πολιτικές στήριξής της ανέλυσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης κατά τη χθεσινή του ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Κιλκίς. «Τα αποτελέσματα των πολιτικών δράσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ενίσχυση του Πρωτογενή Τομέα και την ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας είναι χειροπιαστά, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και επειδή πιστεύουμε στην προοπτική της Γεωργοκτηνοτροφίας και για λόγους συνοχής του αγροτικού πληθυσμού της υπαίθρου.

Η πίστη αυτή μετουσιώθηκε σε πράξη με την ισχυροποίηση των πυλώνων στήριξής της από πλευράς Υπουργείου, με την αναβάθμιση των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη μετατροπή του ΕΛ.Γ.Α σε δίχτυ προστασίας για αποζημιώσεις στη φυτική και ζωική παραγωγή, με τους σχεδιασμούς υλοποίησης αρδευτικών έργων στο Γ’ αλλά και στο Δ’ Κ.Π.Σ, με τον προγραμματισμό έργων πνοής για την αγροτική οικονομία και για τον αγροτουρισμό» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κιλτίδης ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε  στο αγροτικό πακέτο των 500.000.000ευρώ που δόθηκε στους αγρότες σε μια κρίσιμη  διεθνή οικονομική συγκυρία, στη χορήγηση του άτοκου δανείου ύψους 300.000.000στους κτηνοτρόφους καθώς και στην υποστηρικτική παρέμβαση που άσκησε  το Υπουργείο για την παραγωγή των δημητριακών. 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, με σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους, στο νέο καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το βαμβάκι και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η ελάχιστη στρεμματική απόδοση καθορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης μειωμένο κατά 30% και χρήση πιστοποιημένου σπόρου 1 κιλού ανά στρέμμα αλλά και στις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν στον αμπελοοινικό τομέα  και θα ωφελήσουν τους αμπελοκαλλιεργητές (προγράμματα αναδιάρθρωσης – μετατροπής αμπελώνων, νομιμοποίηση 124.000 στρεμμάτων παράνομων φυτεύσεων, ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών περιοχών με κριτήριο την εξισωτική ενίσχυση κ.α).
«Είναι πρωτόγνωρη η στήριξη που δόθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Και επειδή η πολιτική είναι συγκριτικό μέγεθος αξίζει πράγματι να θυμηθούμε ποιοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν στο πλευρό του αγρότη. Επί τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αναφέρω ενδεικτικά ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στο ν. Κιλκίς ανέρχονταν στα 5.000.000ευρώ ενώ την τελευταία πενταετία επί ΝΔ ανήλθαν τα 8.000.000ευρώ που μαζί με τις φετινές αποζημιώσεις του ΕΛ.ΓΑ φθάνουν συνολικά στα 21.000.000ευρώ  Πέραν του αγροτικού πακέτου, για πρώτη φορά ενισχύθηκαν αγροτικές παραγωγές όπως τα σιτηρά και τα δημητριακά στο κάμπο της Μακεδονίας και της Θράκης, για πρώτη φορά θα τεθεί επίσης σε ισχύ το ποιοτικό παρακράτημα στο μαλακό σιτάρι. Για πρώτη φορά τέθηκαν σε λειτουργία τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπηρετήσουν την ενημέρωση του αγρότη και κτηνοτρόφου σε θέματα καλλιέργειας και  παραγωγής» σημείωσε.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εστίασε και στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο αναφορικά με την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, ως στρατηγικού οργάνου χάραξης υποστηρικτικών πολιτικών στον Πρωτογενή Τομέα, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, την εφαρμοσμένη έρευνα και τη λειτουργία των ΤΟΕΒ, την απόδοση εποικιστικών εκτάσεων, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την κτηνοτροφία.
Σε τοπικό επίπεδο οι πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακλώνται στην έγκαιρη απόδοση των κοινοτικών ενισχύσεων κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, στην  καταβολή των  κοινοτικών ενισχύσεων και των πληρωμών του ΕΛΓΑ (11.466.000ευρώ) προς τους δικαιούχους, συνολικού ύψους  23,6 εκατ. ευρώ, μέσα στο Μάρτιο του 2009, στη διάθεση πίστωσης 3.450.000ευρώ από το άτοκο δάνειο που χορηγήθηκε στις ΕΑΣ Κιλκίς και Αξιούπολης για την πληρωμή των δημητριακών, στην ολοκλήρωση των δικτύων 2Ζ της Αρτζάν, στην προώθηση ως συμπληρωματικού έργου της επισκευής των αντλιοστασίων της, στη λειτουργία του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς, στην ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «Δήμητρα»  στα μεγάλα αγροτικά έργα που έχουν προγραμματιστεί για την περιοχή μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κιλτίδης έχουν υπογραφεί τα πρώτα έργα ένταξης στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής ήτοι  το αρδευτικό φράγμα  Γουμένισσας (11.100.000ευρώ)  η αρδευτική λιμνοδεξαμενή  Κάρπης (8.000.000ευρώ) η κατασκευή αγροτικής οδοποιίας Ηλιολούστου – Μ. Στέρνας (1.045.000ευρώ) ενώ προσεχώς θα υπογραφεί από τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ και το αρδευτικό φράγμα Μεταξοχωρίου προϋπολογισμού 11.000.000ευρώ.
«Η ΝΔ είναι η παράταξη που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που έχει βάλει τη σφραγίδα της στον τόπο, με τα μεγάλα δημόσια έργα που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ,με την υπεύθυνη εξωτερική  πολιτική της, με τις πολιτικές της στον ενεργειακό τομέα, στις μεταφορές, στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, στην οικονομία που αντέχει παρά τη διεθνή οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και οι πολίτες θα επιβραβεύσουν και τις πολιτικές και το έργο της στις επικείμενες ευρωεκλογές» κατέληξε ο
κ. Κιλτίδης.
Στην ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον οποίο πλαισίωναν ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α κ. Κυριάκος Κρόκος, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε κ. Κώστας Γιαννόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «Δήμητρα» κ. Πηνελόπη Ράλλη και ο επιστημονικός συνεργάτης
κ. Κώστας Παπαδόπουλος, παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Νομάρχες Κιλκίς Β. Μπαλάσκας, Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης οι αντινομάρχες Κιλκίς κ.κ.
Π. Ζουρνατζίδης, Χ. Γκουντενούδης, οι Δήμαρχοι Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης, Κρουσίων Ν. Παπαδόπουλος, Μουριών Σ. Αργυρόπουλος, Χέρσου Χ. Ανθρακίδης, Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου,  Γουμένισσας Σ. Παπαπαναγιώτου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Φωτιάδης, ο  πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ Π. Πασσαλίδης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ ν. Κιλκίς Π. Πεντζερετζής, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χ. Παυλίδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Συλλόγου Αγροτοκτηνοτρόφων Κιλκίς, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και πλήθος κόσμου.