Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 10:13:18 πμ
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 20:28

Γιώργος Λασκάκης: Τρώμε τις σάρκες μας κι ένας ένας αργοσβήνουμε

Να μην τα ξαναλέμε: ο πυλώνας της κιλκισιακής οικονομίας ήταν «τω καιρώ εκείνω» η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αγελαδοτροφία. Χιλιάδες Κιλκισιώτες σπούδασαν και πρόκοψαν από την ιερή και στο Κιλκίς αγελάδα. Αλλά κάποτε όλα αυτά.


Τώρα η επίσκεψη σε μια κτηνοτροφική μονάδα λίγο απέχει από το να έχει τουριστικό χαρακτήρα. Κάπως σαν επίσκεψη σε Ζωολογικό Κήπο. Να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας πως είναι αυτό το ζώο το οποίο δίνει το γάλα που πίνουμε.
Δυστυχώς έτσι κατάντησε η αγελαδοτροφία. Εκεί όπου ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα. Κι ας έχει το πέρυσι πράσινο, γαλάζιο ή κόκκινο προς το ροζ χρώμα. Παντελώς αδιάφορο. Πέρυσι ήταν καλύτερα. Λέγεται και «κάθε φέτος και χειρότερα».

 

- Γιώργη πως τα πας με την πανδημία, ρώτησα τον φίλο και εκ των ελάχιστων αγελαδοτρόφων του νομού Γιώργο Λασκάκη. Είχαμε καιρό να τα πούμε και καθώς αποτελεί έναν από τους λιγότερους από 50 κτηνοτρόφους που απόμειναν στο νομό, η γνώμη του αξίζει όσο των τριών τελευταίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Αν ρωτάς για την υγεία μου καλά πάμε. Αν ρωτάς, που θα ρωτάς, για το γάλα και το κρέας και…, άστα να πάνε.. Από το κακό στο χειρότερο

 

- Γιατί το λες, μειώθηκε κι άλλο η τιμή του γάλακτος; Ξαναρώτησα για να μπούμε στο …ψητό.
- Να ήταν εκεί το πρόβλημα… Ναι, σε σχέση με πέρυσι τέτοιο καιρό έπεσε ένα λεπτό. Από τα 38,5 λεπτά πήγε στα 37,5. Αλλά δεν είναι αυτό το χειρότερο. Οι ζωοτροφές πήγαν και χάθηκαν. Τους τελευταίους μήνες υποστήκαμε ένα μπουμ στις τιμές κοντά 15% πάνω. Κι αν υπολογίσεις σε ετήσια βάση, ένα 20% πάνω. Θαυμάζω κι εγώ πως αντέχουμε…

 

Να ρωτάς έναν αγελαδοτρόφο πως και αντέχεις τόσα δεινά είναι σαν να ρωτάς μάνα που έχασε παιδί πως νοιώθει.
Αγελαδοτρόφοι γεννήθηκαν, αυτό ξέρουν να κάνουν και κρατάνε ανοιχτές τις μονάδες τους όσο αντέχουν. Έφαγαν το λίπος, έφαγαν το κρέας, τρώνε την πέτσα …όσο αντέχουν να πληρώνουν φόρους, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή 100% του φόρου, θα είναι όρθιοι. Ουσιαστικά υπέρ του κράτους εργάζονται. Κι ένας ένας αργοσβήνουν Το ξαναγράψαμε. Τριάντα χρόνια νωρίτερα κάπου 4000 ήταν οι μονάδες, μικρές οι περισσότερες, οικογενειακής μορφής στο νομό Κιλκίς. Τώρα ζήτημα αν αγγίζουν τις 50. Δεν χάθηκαν μόνο θέσεις εργασίας. Χάθηκε η μισή εθνική παραγωγή γάλακτος. Και τότε που ήταν κοντά 800.000 τόνοι δεν έφτανε. Κάναμε εισαγωγές. Τώρα δεν θα αργήσει η μέρα που θα κάνουμε μόνο εισαγωγές. Κι αν αναρωτιέστε πως και γιατί- οι αναγνώστες των εφημερίδων μας σίγουρα γνωρίζετε από τα πολλά ρεπορτάζ που καταχωρίσαμε- αρκεί μόνο ένα στοιχείο: Σε αυτά τα 30 χρόνια η τιμή γάλακτος στον παραγωγό είναι ζήτημα αν αυξήθηκε 10-15%. Και το κόστος εκτινάχθηκε τουλάχιστον 10 φορές πάνω. Ποιος θα άντεχε;

 

- Και γιατί Γιώργο εκτινάχθηκαν οι τιμές στις ζωοτροφές;
- Διότι κτηνοτροφία χωρίς γεωργία δεν μπορεί να σταθεί. Όταν ο γεωργός που καλλιεργεί καλαμπόκι δεν βγαίνει, θα σταματήσει να καλλιεργεί. Το ίδιο και ο καλλιεργητής σόγιας. Χωρίς καλαμπόκι δεν μπορεί να ζήσει η αγελάδα. Και οι καλλιεργητές εγκατέλειψαν τα χωράφια τους. Δεν βγαίνουν. Ήρθε και η αγρανάπαυση, συντέλεσε κι αυτή καθώς έδωσε διέξοδο στους αγρότες. Μειώθηκε η παραγωγή, εκτινάχθηκε η τιμή. Ποιος αγελαδοτρόφος αντέχει να αγοράζει το καλαμπόκι στα 25 λεπτά;
Έτσι είναι αυτά, αλυσίδα. Καταστρέφεται η γεωργία, έρχεται η σειρά της κτηνοτροφίας…

 

- Τώρα με την πανδημία, ένα χρόνο σκέφτηκε κάποιος κι εσάς; Να σας βοηθήσει…
- Μόνο το κράτος μπορεί να μας βοηθήσει. Κακά τα ψέματα, από αλλού δεν υπάρχει δυνατότητα. Ας πούμε ο δήμος Κιλκίς εξάντλησε τα όριά του. Ακόμα και τις δημοτικές εκτάσεις τις ενοικιάζει σε πολύ χαμηλές τιμές… Το κράτος μπορεί, αλλά το κράτος δεν μας βλέπει εμάς τους κτηνοτρόφους. Δεν χρειαζόταν η πανδημία για να το διαπιστώσουμε. Τόσα χρόνια «φωνή βοώντος» είναι η φωνή μας. Και επιβεβαιώθηκε η τύφλα του και εν καιρώ πανδημίας. Κανένα πρόγραμμα ενίσχυσης για εμάς τους κτηνοτρόφους. Τίποτε απολύτως.

 - Ούτε με την επιστρεπτέα προκαταβολή…, επιμένουμε
- Μα, όταν βάζει μοναδικό κριτήριο τον τζίρο πως να μας βοηθήσει; Ο τζίρος μας δεν έπεσε. Συνεχίζουμε να παράγουμε γάλα και κρέας. Επομένως διατηρούμε το τζίρο μας. Επομένως δεν δικαιούμαστε ένταξη στο πρόγραμμα. Σιγά μην νοιαστεί για το κόστος. Αν ενδιαφερόταν θα το εκδήλωνε πολλά χρόνια πριν.

 

- Έτσι όπως τα περιγράφεις, το κόστος δεν μειώνεται. Με ποιες τιμές θα μπορούσε να το …παλέψει ο αγελαδοτρόφος;

- Αν γινόταν ένα θαύμα και αύριο η τιμή στο γάλα στα 41 λεπτά και η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στα 4,5 ευρώ, θα παίρναμε μια ανάσα. Όχι για να πλουτίσουμε. Απλώς για να αντέξουμε κάμποσους μήνες ή λίγα χρόνια ακόμα. Για να μας «αρμέγει» το κράτος με την φορολογία του.

 

Να, τέτοιες κουβέντες πιάνουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε με τον Γιώργο Λασκάκη. Να μας άκουγε και κανένας από το γκουβέρνο με ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του.
Αλλά που να βρεις υπουργό με ανοιχτά μάτια και ανοιχτό μυαλό. Αν έβρισκες δεν θα καταστρέφονταν η εθνική παραγωγή σε γάλα, κρέας, δεν θα ερήμωναν χωριά και κωμοπόλεις, δεν θα πλουτίζαμε τις πλούσιες χώρες του βορρά, εισάγοντας από εκεί την τροφή μας.
Πάντα υπερήφανοι. Και πάντα ανεμίζοντας τις κομματικές σημαίες μας σε κάθε εκλογική μάχη. Όπου την επαύριον μετράμε δήθεν νικητές και χαμένους.
Εμείς οι μόνοι χαμένοι.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης