Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, 10:40:51 πμ
etpa
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 20:45

Γιορτές θα κάνουν με 20 εκατ. ευρώ περισσότεροι από 9.300 Κιλκισιώτες

Συντάκτης:

Εσώκλειστοι μεν, λόγω πανδημίας, αλλά έχει τα καλά της η εποχή. Πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες και του νομού.


Όπως είναι γνωστό στις 21 Οκτωβρίου πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 70% της βασικής ενίσχυσης, το οποίο αποδείχτηκε πως συγκροτούσε το 47% της συνολικής ενιαίας ενίσχυσης. Τότε καταβλήθηκαν 18.582.000 ευρώ σε 9.293 δικαιούχους Κιλκισιώτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr
Το υπόλοιπο 53 % δηλαδή το 30% της βασικής, το πρασίνισμα και η ενίσχυση στους νεαρής ηλικίας αγρότες θα καταβληθεί, όπως αναφέραμε παραπάνω, στις 20 Δεκεμβρίου και πρακτικά σημαίνει πως κάπου 20.000.000 ευρώ θα πιστωθούν σε 9.300 περίπου δικαιούχους Κιλκισιώτες.

 

Περί προστίμων
Τις τελευταίες ημέρες ως επιστέγασμα του διοικητικού ελέγχου ο οποίος προκλήθηκε από καταγγελία σε παρεκτροπές σερραίων παραγωγών και επεκτάθηκε στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, επιβλήθηκαν και κατέφθασαν οι «λυπητερές» στους παρεκτραπέντες παραγωγούς και του νομού Κιλκίς.
Τα πρόστιμα το ύψος των οποίων ουσιαστικά ανέρχεται στο ύψος των επιδοτήσεων που αχρεωστήτως εισέπραξαν οι εν λόγω παραγωγοί του νομού, επιβλήθηκαν διότι βρέθηκαν οι αιτήσεις τους στον ΟΣΔΕ να μην ανταποκρίνονται στα νόμιμα.
Και μπορεί να φαντάζει η εν λόγω ποινή ως επιβαλλόμενη σε παρανόμως εισπράξαντες επιδοτήσεις, η πραγματικότητα όμως είναι πως μαζί με τα «ξερά» κάηκαν πολλαπλάσια «χλωρά»
Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες: Προφανώς και υπάρχει μια μερίδα παρανόμων που σπεύδουν να δηλώσουν εκτάσεις ξένες προς αυτούς- είναι γνωστό από …αρχαιοτάτων χρόνων χόμπι στον αγροτικό τομέα – και το κατορθώνουν αξιοποιώντας τα κενά που υπήρχαν στο σύστημα ελέγχου.
Πολλαπλάσιοι όμως οι αγρότες στους οποίους επιδικάστηκαν πρόστιμα επειδή ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα ενοικίασης εκτάσεων. Έτσι, εγγονός καλείται να πληρώσει πρόστιμο επειδή ο πατέρας και οι θείοι του δεν έκαναν ποτέ αποδοχή κληρονομιάς της έκτασης που ανέκαθεν καλλιεργούσε ο ίδιος. Και τώρα επειδή το αγροτεμάχιο δεν ενοικιάστηκε με όλους τους τύπου που επιβάλλει ο νόμος.
Έτσι αγροτεμάχια που ανήκαν σε παπούδες και δεν έγινε ποτέ αποδοχή κληρονομιάς, με νόμιμο ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο υπογεγραμμένο από όλους τους νόμιμους κληρονόμους, θεωρείται πλέον παράνομο είτε το καλλιεργεί κάποιος στενός (εγγονός) συγγενής ή το έχει ενοικιάσει κάποιος τρίτος αγρότης.
Και τρέχουν και δεν φτάνουν πια στα χωριά κι άντε να βρεθούν όλοι οι κληρονόμοι για να μπορούν να καλλιεργηθούν πολλές χιλιάδες στρέμματα. Με κίνδυνο οι εκτάσεις αυτές να απωλεσθούν και από το εθνικό δικαίωμα.