Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020, 9:17:34 μμ
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 21:43

Γουμένισσα: «Το 2013 θέλαμε να ξεριζώσουμε τα αμπέλια μας, σήμερα δεν φτάνουν οι ποσότητες που παράγουμε»

Συντάκτης:

Κάποιοι λένε πως εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την τύχη μας. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε, τα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Στην περίπτωση του Γιώργου Σανίδα, όταν όλα έμοιαζαν πως καταρρέουν, αποφάσισε κάνοντας τα σωστά βήματα να γυρίσει την τύχη προς το μέρος του, δημιουργώντας μαζί με άλλους παραγωγούς έναν συνεταιρισμό που σήμερα δεν είναι απλά βιώσιμος, αλλά επεκτείνει συνεχώς τη δραστηριότητά του.


Ο Γιώργος σήμερα καλλιεργεί 40 στρέμματα σταφυλιού στον Δήμο Παιονίας στον Νομό Κιλκίς και η απόφασή του να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα ήρθε ως ανάγκη: «Αν και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τον αγροτικό τομέα. Όταν, όμως, δεν προέκυψε κάτι άλλο επαγγελματικά, μπήκα στο πρόγραμμα των νέων αγροτών το 2006.
Τα πρώτα χρόνια θεωρούσα πως ήταν λάθος η απόφαση που πήρα, καθώς εκείνη την εποχή τα πράγματα γίνονταν ολοένα και χειρότερα. Τόσο εγώ όσο και άλλοι παραγωγοί της περιοχής είχαν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, αφού τα οινοποιεία που συνεργαζόμασταν δεν μας πλήρωναν ποτέ ή πλήρωναν με τιμές κάτω του κόστους».
Τα πολλά χρόνια δουλειάς στο χωράφι, αλλά και τα χρήματα που είχαν επενδύσει στις καλλιέργειές τους δεν τους άφηναν, ωστόσο, περιθώριο να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους. Ο Γιώργος μαζί με άλλους παραγωγούς της περιοχής αποφάσισαν να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια: Να ιδρύσουν τον συνεταιρισμό «Εύφορη Γη». «Αποφασίσαμε ως πρώτο βήμα να ψάξουμε όλους τους μικρούς οινοποιούς της Ελλάδας, να στείλουμε ένα e-mail, να τους πούμε ποιοι είμαστε, τι έχουμε, τι ποσότητες έχουμε και πώς μπορούμε να δουλέψουμε μαζί τους. Αφού το κάναμε αυτό, φτάσαμε σήμερα η παραγωγή μας να μη μας καλύπτει, με αποτέλεσμα να βάζουμε καινούργια αμπέλια για να την επεκτείνουμε. Κάθε χρόνο η αγορά στην περιοχή μας μεγαλώνει. Όλοι οι οινοποιοί ζητάνε παραπάνω, γιατί είδαν ότι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των δικών τους κρασιών. Επίσης, έχουμε καταφέρει να παράγουμε προϊόντα με ταυτότητα, καθώς αρκετές ποικιλίες μας είναι ΠΟΠ ή ΠΓΕ». Συγκεκριμένα, οι ποικιλίες που διαθέτει ο συνεταιρισμός είναι: ΠΟΠ Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα και ΠΓΕ Μαλαγουζιά, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στην ελληνική ποικιλία Ασύρτικο.

Συμβουλευτικό σύστημα
Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2013 με αρκετές δυσκολίες, όπως αναφέρει ο Γιώργος στην «Ύπαιθρο Χώρα», αλλά τονίζει ότι «είναι πρωταρχικός μας στόχος να επενδύουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας».
 «Το 2013 θέλαμε να ξεριζώσουμε τα αμπέλια μας, σήμερα δεν φτάνουν οι ποσότητες που παράγουμε»
Για τον λόγο αυτόν, ο συνεταιρισμός συνεργάζεται τόσο με γεωπόνο όσο και με οινολόγο: «Το σταφύλι ξεκινάει από εμάς, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε μέχρι τελευταία στιγμή την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί.
Για να διασφαλίσουμε την άριστη ποιότητα, λοιπόν, έχουμε βάλει ως όρο ότι για να μπει κάποιος ως καινούργιο μέλος πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας ως εξωτερικός συνεργάτης για δύο χρόνια, ώστε να φανεί αν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γεωπόνων μας για την παραγωγή και για την ποιότητα του σταφυλιού».
Ο Γιώργος, ως αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, επισημαίνει πως πλέον έχουν καταφέρει να κλείνουν την πώληση των προϊόντων τους πριν καν τα παράγουν.
«Η φετινή παραγωγή έχει κλειστεί και έχει πωληθεί μέχρι τον Ιούνιο. Δηλαδή, πριν καν τρυγήσουμε την προηγούμενη σεζόν έχουμε πουλήσει την παραγωγή μας.
Δεν πουλάμε την παραγωγή μας απλώς ως κιλά, πουλάμε στην ουσία τη δουλειά των αμπελιών.
Έρχεται ο οινοποιός ώστε να εγκρίνει τη μέθοδο που θα δουλευτεί το αμπέλι για να του παράγει ό,τι ακριβώς θέλει αυτός. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπουμε την παραγωγή ποιοτικών κρασιών».

Επόμενα σχέδια
Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει τα μέλη του συνεταιρισμού στην αύξηση των στρεμμάτων και των ποικιλιών. Ακόμη ένας στόχος είναι η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις με εταιρείες για την εγκατάσταση των πιο σύγχρονων μηχανημάτων που θα βοηθήσουν και θα βελτιώσουν τη δουλειά τους.
http://www.ypaithros.gr