Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:48:45 πμ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 07:37

Η γεωργία δεν θα πάψει να ενισχύεται στο μέλλον

«Η Γεωργία συνιστά τον οικονομικό και κοινωνικό πολλαπλασιαστή της Πατρίδας μας και ουδέποτε θα πάψει να ενισχύεται τόσο για λόγους στήριξης της παραγωγής όσο και του αγροτικού πληθυσμού της υπαίθρου. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σταθεί δίπλα στον αγρότη ως αρωγός και σύμμαχός του και δίνει συνεχείς μάχες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, για την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου».


Τα παραπάνω τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Δημοτικό Κέντρο Πληροφόρησης και Πολιτισμού Πολυκάστρου ενώπιον πεντακοσίων και πλέον αγροτοκτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Κιλτίδης υπερασπίστηκε την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας και χρησιμοποίησε σειρά επιχειρημάτων που πιστοποιούν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον Πρωτογενή Τομέα. Αναφέρθηκε στην έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια που επετεύχθη με πολιτική βούληση του Υπουργείου και χάρη στην αναδιάρθρωση των λειτουργιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, στο προστατευτικό δίχτυ αλληλεγγύης που έχει προσφέρει στους αγρότες και κτηνοτρόφους ο ΕΛ.Γ.Α αποζημιώνοντάς τους άμεσα για ζημίες στη φυτική και ζωική παραγωγή, αλλά και στην αξιοποίηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ) και του προγράμματος Leader για αγροτουριστικές παρεμβάσεις που δίνουν προοπτικές ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο και που θα συνεχιστούν μέσω του άξονα 3 και 4 της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου (2007 – 2013).
Για την κτηνοτροφία, την οποία θεωρεί ως τη ζώσα βιομηχανία στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επισήμανε ότι έχουν ληφθεί υποστηρικτικά μέτρα όπως η χορήγηση άτοκου δανείου ύψους 300.000.000ευρώ, με πάγωμα μάλιστα της πρώτης δόσης αποπληρωμής του λόγω της οικονομικής κρίσης, η διενέργεια ισοζυγίων γάλακτος από τον ΕΛΟΓΑΚ και συμπλήρωσε ότι μελετώνται και νέες ευεργετικές διατάξεις για τη στήριξη του τομέα με την επέκταση του Οργανισμού Γάλακτος και στη διενέργεια ισοζυγίων κρέατος, την απόδοση εποικιστικών εκτάσεων όπου χρειάζεται για την κτηνοτροφία κ.α.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο κ. Κιλτίδης στο αγροτικό πακέτο ύψους 500.000.000ευρώ που διατέθηκε εσχάτως για τη στήριξη των αγροτών, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εν εξελίξει προγράμματος των Νέων Αγροτών καθώς και στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο προκειμένου να εκσυγχρονίσει απαρχαιωμένες αγροτοσυνδικαλιστικές δομές. «Παρά τη διεθνή οικονομική συγκυρία και τις περιορισμένες δυνατότητες παροχών η κυβέρνηση έδειξε τόλμη και αποφασιστικότητα και χορήγησε αποζημιώσεις μέσω του ΕΛ.ΓΑ για να αντισταθμιστεί το απωλεσθέν αγροτικό εισόδημα. Τούτο γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά και βεβαίως δεν πρέπει να λησμονείται το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που αγγίζει τα 175δις δρχ» τόνισε.
Μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών για το οποίο προβλέπονται ουσιαστικές οικονομικές ενισχύσεις από 20.000 έως 40.000ευρώ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που ανέρχονται σε επίπεδο κεντρικής Μακεδονίας 17.800.000ευρώ, για τον εθνικό δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο με αγροτοκτηνοτροφικούς φορείς σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την προοπτική της Γεωργίας, για την εκ νέου ενεργοποίηση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής ως εργαλείου χάραξης και στρατηγικής του Πρωτογενή Τομέα, για την προώθηση νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, για τις νέες θετικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο  νομοθέτημα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε για την εφαρμοσμένη έρευνα όπως και για την προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση για τους ΤΟΕΒ.
Αναφορά έκανε και στη νέα Κ.Υ.Α που θα εφαρμοστεί  για το βαμβάκι και προβλέπει μεταξύ άλλων  ότι η ελάχιστη στρεμματική απόδοση καθορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης μειωμένο κατά 30% και χρήση πιστοποιημένου σπόρου 1 κιλού ανά στρέμμα  αλλά και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τον αμπελοοινικό τομέα βάσει του οποίου παρέχονται σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους αμπελοκαλλιεργητές (προγράμματα αναδιάρθρωσης – μετατροπής αμπελώνων, νομιμοποίηση 124.000 στρεμμάτων παράνομων φυτεύσεων, ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών περιοχών με κριτήριο την εξισωτική ενίσχυση κ.α).

Μεγάλα
έργα στο νονό
Από τις κοινοτικές ενισχύσεις και από τις πληρωμές του ΕΛΓΑ (11.466.000ευρώ) οι καλλιεργητές του ν. Κιλκίς έχουν εισπράξει πάνω από 23,6 εκατ. ευρώ  μέσα στο Μάρτιο υπογράμμισε ο κ. Κιλτίδης για να αναφερθεί στη συνέχεια στη διάθεση πίστωσης 3.450.000 ευρώ από το άτοκο δάνειο που χορηγήθηκε στις ΕΑΣ Κιλκίς και Αξιούπολης για την πληρωμή των δημητριακών,  στα μεγάλα αγροτικά έργα που έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή μας. Σύμφωνα με όσα είπε:
- Βαίνουν προς δημοπράτηση το αρδευτικό της Γουμένισσας και το αρδευτικό της Κάρπης,
- Περατώνεται προσεχώς η μελέτη για την επισκευή των αντλιοστασίων της Αρτζάν και θα χρηματοδοτηθεί ως συμπληρωματικό έργο.
- Δε θα πληρώσουν φέτος οι αγρότες το κόστος ρευματοδότησης για τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών στην περιοχή της Αρτζάν.
- Ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες ανακαίνισης των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΟΓ.Ε.ΕΚ.Α «Δήμητρα» το οποίο θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό αγροτικό στολίδι του νομού,
- Προωθούνται οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών ως επίσης και πρωτοποριακές καλλιέργειες όπως της ροδιάς που έχει αναπτυχθεί σε έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων με έγκριση σχεδίου βελτίωσης της νεοσύστατης Ομάδας Παραγωγών «Το Ρόδι» Παιονίας,
- Λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού.
Ο κ. Κιλτίδης κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που τους δίδονται από τις δομές και τα προγράμματα του Υπουργείου, ώστε και να καλυτερεύσουν τις συνθήκες της παραγωγής τους και να ανταποκριθούν κατά την ενασχόλησή τους με τον Πρωτογενή Τομέα στην συλλογική προσπάθεια για μια παραγωγική, ποιοτική και ανταγωνιστική Γεωργία και τους προέτρεψε να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών για να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους.
Έστειλε, τέλος, αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για περιπτώσεις παράνομων εισαγωγών αμνοεριφίων λέγοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα φανεί αμείλικτη σε όσους επιχειρήσουν ελληνοποιήσεις κρεάτων, ενώ ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να μην υποκύψουν στο δέλεαρ των γνωστών κυκλωμάτων και να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. 
Στην ομιλία του κ. Κιλτίδη παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Κιλκίς
Β. Μπαλάσκας, οι αντινομάρχες κ.κ. Π. Ζουρνατζίδης, Χ. Γκουντενούδης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ ν. Κιλκίς Δ. Σισμανίδης, οι Δήμαρχοι Πολυκάστρου
Δ. Σμυδάκης, Γουμένισσας Σ. Παπαπαναγιώτου, Ευρωπού Ε. Κουρτζανίδης, ο Πρόεδρος της Βαμβακουργικής Α. Μετλάρης, μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο ΕΑΣ και του Συλλόγου Αγροτοκτηνοτρόφων Κιλκίς, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Γυναικόκαστρο           
Σε εκδήλωση για τη γεωργία, τη διατροφή και την ποιότητα ζωής που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς, στην έδρα του, στο Π. Γυναικόκαστρο, παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στις δραστηριότητες που παρουσιάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ευαισθητοποιώντας κυρίως το μαθητικό πληθυσμό σε θέματα ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης είχε συνεργασία με τους ιθύνοντες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και με κατοίκους του Π. Γυναικοκάστρου για την αξιοποίηση και την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή. Με επίκεντρο το βυζαντινό κάστρο του Π. Γυναικοκάστρου θα συνταχθεί μελέτη από το Δασαρχείο Κιλκίς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κιλτίδης, προκειμένου να συνδεθεί ο δασικός χώρος και ο περιβάλλων χώρος  με το βυζαντινό κάστρο και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και κάτοικοι του Π. Γυναικοκάστρου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους  στον Υφυπουργό για την καθοριστική του συμβολή στην ανάδειξη και επισκεψιμότητα του ιστορικού  βυζαντινού κάστρου καθώς ως βουλευτής πριν από λίγα χρόνια είχε επιτύχει χρηματοδότηση της τάξης των 500.000 ευρώ από πρόγραμμα του Γ’ Κ.Π.Σ για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στο χώρο και για την αποκατάσταση του βυζαντινού κάστρου οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό.