Σάββατο, 17 Απριλίου 2021, 4:36:02 πμ
etpa
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 08:21

Η κρίση φέρνει λύση

Συντάκτης:

Για τις τράπεζες εξευρέθηκαν 28 δις ευρώ ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθεί ο δανεισμός σε μια αγορά που πάσχει από έλλειμμα ρευστού. Ενόψει της επιχείρησης ανάκαμψης της Ν.Δ. που οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να χάνει καθημερινά έδαφος, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο, προσανατολίζεται να ρίξει στην αγορά 120.000.000 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες που έχουν στις αποθήκες των ενώσεων απούλητα προϊόντα.


Το σενάριο που επεξεργάζονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει άτοκο δανεισμό των Ενώσεων Συνεταιρισμών με 120.000.000 ευρώ ώστε οι ενώσεις να προβούν σε πληρωμή, έναντι, της αποθηκευμένης και απούλητης παραγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις με τα χρήματα αυτά είναι δυνατή η καταβολή από 15 μέχρι και 20 λεπτών στο σκληρό σιτάρι ενώ συνάμα ενισχύονται και οι χειμαζόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις.
Μια ακόμα θετική εξέλιξη αν ευοδωθεί το σενάριο που περιγράφουμε, είναι ότι οι οργανώσεις αποκτούν άνεση χρόνου ώστε να αντιμετωπίσουν με καλύτερους όρους το καρτέλ στην εμπορία σίτου, που προσδοκά να σπάσει τις τιμές με σύμμαχο την ανάγκη των αγροτών σε ρευστό.
Το σχέδιο του υπουργείου σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει θετικά σχόλια. Αρκεί βέβαια η εφαρμογή του να διαπνέεται από ορθολογισμό, αρετή που δεν χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τις κυβερνητικές αποφάσεις του τρέχοντος Φθινοπώρου.
Υπενθυμίζουμε ότι στο ν. Κιλκίς υπάρχουν απούλητα στις αποθήκες των ενώσεων περί τους 13.000 τόνους σκληρού και μαλακού σίτου, ενώ σε ιδιωτικές αποθήκες παραμένουν απούλητες μεγαλύτερες ποσότητες. Και είναι βέβαιο ότι στην προοπτική αυτή θα ωφεληθούν και οι ιδιώτες που θα θελήσουν να παραδώσουν έστω και τώρα τα σιτάρια τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις.