Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 2:54:06 πμ
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015 22:03

«Ήξεις αφήξεις» για το φορολογικό των αγροτών

Με διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «Δεν υπάρχει η λέξη αγρότες στα προαπαιτούμενα» από του βήματος της Βουλής, στις 22 Ιουλίου, αλλά και του πρόεδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν ψηφίζεται και δεν πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα η οποιαδήποτε φορολόγηση των αγροτών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής» έγινε προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου σε τυχόν νέα δεδομένα στην φορολόγησή του, μετά και τις επιβαρύνσεις στο νέο ΦΠΑ του 23% των αγροτικών εφοδίων.


Όμως η ανησυχία παραμένει καθώς δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για οριστική εγκατάλειψη του θέματος της αλλαγής του φορολογικού των αγροτών, διότι οι μέχρι τώρα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αφορούν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον Αύγουστο, όπως διαβεβαίωσε και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την Τρίτη 21 Ιουλίου.
Άλλωστε, επανειλημμένα ο αρμόδιος για τα αγροτικά αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Αποστόλου, τις τελευταίες ημέρες δηλώνει σε διάφορά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης πως οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών θα αφορούν το 2016 και θα γίνουν αισθητές στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017. Ενώ σε κοινή ανακοίνωση με τον «ομόσταυλό» αναπληρωτή υπουργό για θέματα περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, σχετικά με τις μειώσεις προστίμων για τις γεωτρήσεις δηλώνει πως αυτές αποφασίστηκαν αφού «λήφθηκε υπόψη η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών που προβλέπεται στα προαπαιτούμενα μέτρα της επικείμενης συμφωνίας».

 

Έκπληκτο δηλώνει το Βερολίνο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ερωτήματα, έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η σύγχυση γύρω από την απόσυρση των δύο επίμαχων ρυθμίσεων αναφορικά με τους αγρότες και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί προκλήθηκε τόσος θόρυβος από τη στιγμή που δεν ήταν καν στα προαπαιτούμενα, σχολιάζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του γερμανικού υπ. Οικονομικών.
Την ίδια απορία εξέφρασε στις 22 Ιουλίου και το περιοδικό Der Spiegel. Όπως σημειώνει σε εκτενές άρθρο του υπό τον τίτλο «Δύο ακόμη μεταρρυθμίσεις, μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις», στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο ζητήθηκε μεν «η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», ωστόσο όχι άμεσα, «αλλά τον Οκτώβριο».
Επίσης, όπως παρατηρεί το Spiegel, όσον αφορά «την κατάργηση των πολυάριθμων προνομίων των ελλήνων αγροτών, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο τελικό κείμενο της Ευρωσυνόδου», μολονότι έπαιξαν κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών. Το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι είναι ασαφές γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να θέσει προς ψήφιση τις νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες.