Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 3:20:41 πμ
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 05:08

Καιρός να μιλήσει η βάση

Πριν λίγους μήνες η διοίκηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Κιλκίς αποφάσισε να κλείσει το πρατήριο πώλησης ανταλλακτικών. Ο λόγος; Εδώ και χρόνια η λειτουργία του είναι ελλειμματική. Συγκεντρώθηκαν λοιπόν τα απούλητα προϊόντα - άγνωστο αν έγινε απογραφή- και προφανώς τοποθετήθηκαν σε αποθήκες. Ήταν μια απόφαση που την έμαθε η κοινή γνώμη εκ των  υστέρων, χωρίς προγενέστερη ενημέρωση, ενώ και η συνηθισμένη πρακτική των ιδιωτών, της εκποίησης δηλαδή των υπό απόσυρση προϊόντων σε τιμές χαμηλές, δεν επιλέχθηκε για να αυξηθεί η πάσχουσα ρευστότητα της οργάνωσης.


Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, η διοίκηση …ξαναχτύπησε. Αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του πολυκαταστήματος (σούπερ μάρκετ) στο Κιλκίς με το ίδιο επιχείρημα. Είναι ελλειμματικό και ζημιογόνο.
Προχώρησε λοιπόν στην ενοικίαση του ιδιόκτητου καταστήματός της σε ιδιωτική αλυσίδα (Αρβανιτίδης). Η συμφωνία κελιστηκε μεταξύ διοίκησης και εταιρείας έναντι μηνιαίου ενοικίου 10.000 ευρώ με προκαταβολή 300.000 ευρώ και υπόσχεση της εταιρείας να αγοράσει το στοκ προϊόντων ύστερα από απογραφή.
Ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα της διακοπής λειτουργίας των δυο πρατηρίων - προκαλεί κατάπληξη πως όλα τα ιδιωτικά σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν και το πρατήριο της ΕΑΣ Κιλκίς ήταν ελλειμματικό- οι δυο τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης ελέγχονται για μια σειρά παραλείψεων που αφορούν στον κρίσιμο τομέα της διαφάνειας.
Μείζονες αποφάσεις για την τύχη της ΕΑΣ λήφθηκαν χωρίς εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων που είναι το κυρίαρχο όργανο.
Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία γενική συνέλευση  έδωσε τη συγκατάθεσή της για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης, αλλά η απόφαση αναφέρονταν σε πάγια περιουσιακά στοιχεία δηλαδή αποθήκες, οικόπεδα και κτήρια. Και δεν υπήρξε καμιά εξουσιοδότηση για διακοπή - αναστολή λειτουργιών της οργάνωσης όπως το πολυκατάστημα ή το πρατήριο ανταλλακτικών.
Αλλά ακόμα και για την εκποίηση πάγιων στοιχείων η ίδια γενική συνέλευση μαζί με την συγκατάθεσή της όρισε τη συγκρότηση με ευθύνη της διοίκησης πενταμελούς επιτροπής από όλες τις παρατάξεις, επιτροπής που θα είχε καίριο ρόλο στη διαφανή και επωφελή για την οργάνωση λήψη αποφάσεων.
Η επιτροπή αυτή δεν συγκροτήθηκε ποτέ και είναι απορίας άξιον γιατί παραβιάστηκε η βούληση των αντιπροσώπων που επέβαλαν την επιτροπή διότι  θέλησαν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια σε ένα χώρο, το συνεταιριστικό, όπου πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά.
Το γεγονός αυτό θέτει προ των ευθυνών τους όχι μόνο τα μέλη της διοίκησης, αλλά κυρίως τους ίδιους τους αντιπροσώπους. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν αφορούν στη τύχη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Και έχουν ευθύνη και υποχρέωση και οι αντιπρόσωποι έναντι των εντολέων τους (αγροτών της δύναμης της ΕΑΣ Κιλκίς) να ασκήσουν τον καταστατικό τους ρόλο.
Επιτέλους, ας μιλήσει η βάση.