Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 9:48:46 μμ
etpa
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 21:39

Με ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ και σφραγίδα οργανοληπτικού ελέγχου

Συντάκτης:

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Αϊδαρίνη στην Γουμένισσα οργανοληπτικός έλεγχος των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγονται στην περιοχή του Κιλκίς.
Μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις στην ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ του 2016 και τον έλεγχο των ποσοτήτων σταφυλιών που παρήχθησαν ανά αμπελοτεμάχιο και στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του οίνου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ακολούθησε ο Οργανοληπτικός έλεγχος από την επιτροπή η οποία αποτελείται από πέντε(5) έμπειρους οινολόγους σε συνεργασία με την Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς.


Κατά την διαδικασία πιστοποιήθηκαν ως έτοιμοι προς εμφιάλωση 30 τόνοι κρασιού με τα χαρακτηριστικά της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ.
Τα συμπεράσματα της επιτροπής για τα χαρακτηριστικά των κρασιών της συγκεκριμένης χρονιάς συνοψίζονται στο παρακάτω κείμενο του προέδρου της επιτροπής, οινολόγου Λίγα Θωμά.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2016
• Το 2016 χαρακτηρίστηκε γενικά σαν μία καλή χρονιά χωρίς όμως εκρηκτικές εκφάνσεις στο σύνολο της Ελληνικής οινικής επικράτειας.
• Η “Γουμένισσα” είχε τα χαρακτηριστικά αυτής της γενικής εικόνας. Όμως στην Βορειοελλαδίτικη αυτή περιοχή, εδέησε, οι ωριμότητες να αγγίξουν τα ανώτερα όρια.
• Η γευστική δοκιμή των κρασιών αυτής της σοδειάς, σήμερα, μας δίνει πρόδηλα τα χαρακτηριστικά της.
• Στο χρώμα θα βρούμε εντάσεις άνω του μετρίου στο κόκκινο, ανάλογα με τον τρόπο και την διάρκεια των εκχυλίσεων που ο οινοποιός εφάρμοσε. Πάντως στο ζωντανό κόκκινο.
• Αρωματικά τα κρασιά παρουσιάζουν ατόφιους τους χαρακτήρες του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα στην έκφραση ώριμων κόκκινων φρούτων και στις αποκλίσεις τους, σε αυτές του γλυκού του κουταλιού, αλλά όχι στην διάσταση αυτή των υπερώριμων φρούτων και της μαρμελάδας. Η φρεσκάδα κυριαρχεί. Η ωρίμανσή τους στο βαρέλι δείχνει, όχι μόνο αρωματικά, την διαφορετικότητα που οι οινοποιοί ορίζουν στις πρακτικές τους με την υπογραφή τους. Εκεί θα βρούμε, στο στόμα, από την απλή μεστότητα μέχρι και τον πλούτο σώματος, αλλά πάντως με λιωμένες τανίνες και διάρκεια επίγευσης.
• Η χαρισματική οξύτητά τους συνηγορεί σε αυτό και σε όλες τις περιπτώσεις προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτά τα μοναδικά κρασιά ανώτερης ποιότητας του ελληνικού οινικού αμπελώνα.
16,12,2018
Θωμάς Λίγας
οινοποιός

 

Παράταση για τους αμπελουργούς

Σε συνέχεια του με αριθμ.4526/174529/14.12.2018 εγγράφου του Υπ.Π.Α.Α.Τ. ενημερώνουμε τους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου ότι δόθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής.
Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής ορίζεται η 28η Δεκεμβρίου 2018.
Οι παραγωγοί που επιθυμούν να καταθέσουν Δηλώσεις Συγκομιδής μέχρι και την 28η Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει να προσέλθουν στην Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς (γραφ.5, 1ος Όροφος// Γ.Γ.Α Γουμένισσας και Γ.Γ.Α Πολυκάστρου) για να καταθέσουν την Δήλωση.
Οι καταχωρήσεις θα γίνουν από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Πληροφορίες: Ιωαννίδης Βασίλης 2341350149
Παμπουκίδου Νένα 2341350202
Σιάλδας Τρίφωνας 2343041878