Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:22:04 πμ
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009 06:22

«Ναυάγησε» η προκαταβολή στα σιτηρά

Άδοξο τέλος με θύματα τους αγρότες των οποίων τα σιτάρια είναι ακόμα απούλητα, είχε στο Κιλκίς το κυβερνητικό «δώρο» για πληρωμή προκαταβολής στους παραγωγούς με δάνειο προς την Ένωση. Το πολύκροτο σίριαλ στο Κιλκίς είχε διαφορετική εξέλιξη και κατ΄ουσίαν το «δώρο» ακυρώθηκε από την αντιδικία ΑΤΕ και διοίκησης της Ένωσης με αντικείμενο την είσπραξη - κατοχύρωση εκ μέρους της Αγροτικής του δανείου των 800.000 ευρώ που είχε συναφθεί πέρυσι και λήγει στις 30 Ιουνίου 2009.


Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Χαρ. Παυλίδης δηλώνει ότι δεν συναινεί στην αξίωση της Τράπεζας, δεν υπογράφει και επομένως προκαταβολή δεν μπορεί να δοθεί. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, που εμφανώς εκνευρισμένος  μιλούσε για «κυκλώματα που επιδιώκουν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές τα στάρια του κόσμου» η επόμενη και η μοναδική κίνηση της διοίκησης είναι να πουλήσει τα στάρια και να εξοφλήσει τους αγρότες.
Σημειώνουμε ότι η τρέχουσα τιμή στο σκληρό είναι λίγο πάνω από τα 23 λεπτά/κιλό.

Γιατί διαφωνούν
Στην ΑΤΕ εγκρίθηκε δάνειο 2.765.000 ευρώ για την πληρωμή προκαταβολής για 15.300.000 κιλά σιτηρών. Εξ αυτών άμεσα εκταμιεύσιμα είναι 2.335.000 ευρώ. Η Τράπεζα όμως ζητεί να παρακρατήσει περί τις 600.000 ευρώ έναντι του δανείου των 800.000 ευρώ που δόθηκε στην ΕΑΣ πέρυσι, για να αγοράσει σιτάρια, όπως αναφέρουν κύκλοι της Τράπεζας,
Το μεσημέρι της ετάρτης σύσσωμο τα διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Κιλκίς επισκέφθηκε τον διευθυντή της ΑΤΕ Κιλκίς Ν. Ορφανίδη. Ύστερα από μια ώρα έντονου διαλόγου δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι απόψεις. Η διοίκηση λοιπόν δια του κ. Παυλίδδη δηλώνει ότι δεν υποκύπτει στην αξίωση της ΑΤΕ και δεν θα συνάψει το δάνειο που εγγυάται η κυβέρνηση.
Πληροφορίες μας επιμένουν ότι από τον υφυπουργό Κ. Κιλτιδη αναλήφθηκε προσπάθεια να πειστεί η Τράπεζα να υποχωρήσει από την αξίωσή της, αλλά τουλάχιστον στο Κιλκίς δεν έφτασε η σύμφωνη γνώμη της κεντρικής διοίκησης.
Πάντως δεν θα εκπλήξει κανέναν αν εντός των προσεχών ημερών (ή και ωρών) αναληφθεί νέα πρωτοβουλία και αναθεωρηθούν απόψεις προς την κατεύθυνση της πληρωμής των αθώων παντός εγκλήματος αγροτών. Ίδωμεν.