Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 8:05:00 πμ
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 20:38

Ο καταρροϊκός σκοτώνει τα πρόβατα και η αδράνειά σας τους κτηνοτρόφους

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αδιαφορία του κράτους μπροστά στον αφανισμό που υφίστανται ως συνέπεια της πανδημίας του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια αιγοπροβάτων εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι του νομού σε συγκέντρωση που οργάνωσαν το μεσημέρι της  Πέμπτης μπροστά από την Περιφερειακή  Ενότητα Κιλκίς.


Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται επειδή το κράτος αποδείχτηκε ανίκανο να ελέγξει τη ραγδαία μετάδοση της νόσου, αφού δεν προχώρησε με ταχύτητα και έγκαιρα στην καταπολέμηση των κουνουπιών, κύριων φορέων μετάδοσης της νόσου.
Ήδη στο ν. Κιλκίς έχουν καταγραφεί επίσημα 16 περιοχές εμφάνισης της νόσου που απειλεί έναν από τους παραγωγικότερους κλάδους της οικονομικής ζωής του νομού.
Στη συγκέντρωση 50 περίπου κτηνοτρόφων και ενώπιον του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Περικλή Κολότσιου ο πρόεδρος του συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Κιλκίς Χρήστος Σολομωνίδης ανέπτυξε τα αιτήματα του κλάδου, όπως αναφέρονται παρακάτω, επικρίνοντάς την πολιτεία για την αδράνειά της. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ταχεία διενέργεια των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Παρέστη και μίλησε επίσης ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων Ελλάδας Δημ. Καμπούρης, ο οποίος κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε μαζικότερη παρουσία στους αγώνες του κλάδου.
Ο κ. Κολότσιος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας το αίτημα του ψεκασμού. Έντονη κροτική στην Περιφέρεια και στην πολιτεία γενικότερα για την αδράνειά της άσκησε ο κτηνοτρόφος Παν. Τσομπανίδης, υπεύθυνος αγροτικής  πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο ν. Κιλκίς.
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων βρέθηκε ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας.
Υπηρεσιακός παράγων της αρμόδιας διεύθυνσης της περιφέρειας (Παρασκευαίδης) ενημέρωσε για την πορεία των ψεκασμών, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία καθυστέρησαν και ως εκ τούτου δεν απέτρεψαν την  ταχεία εξάπλωση της ασθένειας.
Τέλος από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ο παριστάμενος αρμόδιος υπάλληλος ενημέρωσε για τις διαδικασίες πιστοποίησης του θανάτου των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυρετό, επιμένοντας ότι απαιτείται για κάθε κεφαλή εξέταση δείγματος .

 Οι κτηνοτρόφοι ζητούν:
- Άμεσο ψεκασμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Με ευθύνη του κράτους δεν έγιναν φέτος.
- Αποζημίωση του κόστους αγοράς των φαρμάκων θεραπείας και πρόληψης και φροντίδα για την τροφοδοσία της αγοράς με αποθέματα φαρμάκων ικανά να καλύψουν τις ανάγκες καθώς παρατηρείται έλλειψη όλων των σκευασμάτων στην αγορά της Κ. Μακεδονίας.
- Αποζημίωση για τη θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων και των επιπτώσεων στην αναπαραγωγή και παραγωγή προϊόντων
- Πάγωμα των κτηνοτροφικών δανείων για ένα τουλάχιστον έτος λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστησαν.