Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:46:25 μμ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 06:10

Οι κτηνοτρόφοι στο απόσπασμα

Στο εκτελεστικό απόσπασμα των νόμων της ανεξέλεγκτης ελεύθερης αγοράς  και του ληστρικού καπιταλισμού προσάγονται οι ελάχιστοι διασωθέντες κτηνοτρόφοι του νομού μετά τη νέα μείωση των τιμών που προσεγγίζουν ήδη τα επίπεδα του 1995! Η τιμή του αγελαδινού πλέον κινείται στα επίπεδα των 35 λεπτών, (107 δρχ) όταν το 1995 η τιμή για ένα μεσαίο παραγωγό εκείνης της εποχής (200-300 κιλά) ανέρχονταν σε 100 δρχ. περίπου.


Και μόνο το στοιχείο αυτό είναι επαρκές για να εξηγήσει τον αφανισμό της κτηνοτροφικής παραγωγής στο νομό, όπου τα 1500 κτηνοτροφικά νοικοκυριά (εκμεταλλεύσεις)   των μέσων της παρελθούσας δεκαετίας περιορίστηκαν σε λιγότερα από 200.
Οι νταβατζήδες της ελεύθερης αγοράς μονομερώς και κατά βούληση μείωσαν τις τελευταίες εβδομάδες τις τιμές, καθώς ελάχιστη σημασία αποδίδουν στον αφανισμό της εγχώριας παραγωγής. Με την αύξηση των ημερών (χρόνου)  όπου το γάλα θεωρείται νωπό υποκαθιστούν το ντόπιο από γάλα γειτονικών χωρών. Συνάμα οι ίδιοι νταβατζήδες χρησιμοποιούν το εισαγόμενο γάλα ως μοχλό πίεσης της τιμής.
Με το κόστος να έχει πενταπλασιαστεί από τότε γίνεται φανερή η δραματική κατάσταση που διανύουν οι κτηνοτρόφοι μας που παραμένουν απροστάτευτοι από την Πολιτεία. «Παρουσία μας ο κ. Χατζηγάκης είχε υποσχεθεί ότι τα 100 εκατ. από τα 500 εκατ. Ευρώ θα πάνε στην κτηνοτροφία. Ακόμα τα περιμένουμε» δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου αγροτοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» Γιώργος Λασκάκης.
Τις τελευταίες ημέρες ο χώρος των κτηνοτρόφων βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο εξευτελισμός της τομής γάλακτος στον παραγωγό, το αδιάθετο γάλα με την απόσυρση εταιρειών από το ντόπιο γάλα, οι ενισχύσεις που δεν δόθηκαν συνθέτουν τη δραματική εικόνα της κτηνοτροφίας.
Το δ.σ. του «Κιλκίς» συγκλήθηκε χθες (Πέμπτη) το βράδυ για να οργανώσει τις κινητοποιήσεις στις οποίες ωθούνται από την πολιτική της κυβέρνησης και των εταιρειών οι παραγωγοί.
Σε πρώτη φάση η διοίκηση θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των κτηνοτρόφων - αγροτών ώστε να ληφθεί από κοινού απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Όσο υπάρχουν ακόμα κτηνοτρόφοι.