Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, 10:03:52 μμ
etpa
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 19:43

Ούτε οι ενισχύσεις πια συγκρατούν τους αγρότες μας στα χωράφια!

Συντάκτης:

Η είδηση δεν είναι ότι από την Πέμπτη το απόγευμα πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών (και) του Ν. Κιλκίς με τη μισή επιδότηση. Εξάλλου πριν μια εβδομάδα από την ΠΡΩΙΝΗ και τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ σε αποκλειστικό δημοσίευμα είχαμε ενημερώσει: Η επιδότηση την εβδομάδα (και) πριν του Αη Δημήτρη.
Η είδηση αλλού έγκειται: Στη θεαματική μείωση του αριθμού των δικαιούχων με την αποχώρηση από το αγροτικό επάγγελμα 2.000 περίπου Κιλκισιωτών που μέχρι 3-4 χρόνια υπέβαλαν δηλώσεις στο σύστημα ΟΣΔΕ και εμφανίζονταν στις καταστάσεις δικαιούχων της κοινοτικής ενίσχυσης.


Δεν παρήλθαν περισσότερα από 3-4 χρόνια αφ' όταν ο αριθμός των δικαιούχων προσέγγιζε ή και υπερέβαινε τους 12.000 Κιλκισιώτες. Φέτος κατήλθε και από τους 10.000. Συγκεκριμένα υπέβαλαν δηλώσεις 10.291 παραγωγοί και δικαιούχοι κρίθηκαν οι 9.775.Από το απόγευμα της Πέμπτη λοιπόν οι λογαριασμοί των ανωτέρω 9.775 Κιλκισιωτών πιστώθηκαν με το 70% της βασικής ενίσχυσης. Συνολικά στο νομό η εν λόγω καταβολή του 70% της βασικής μεταφράζεται σε 18.492.707, 32 ευρώ. Κοντά 18,5 εκατομμύρια.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν σε Τράπεζες, εφορίες, ΕΦΚΑ αγροτών και αγορά. Διότι εκεί θα κατευθυνθεί το πλείστον των 18,5 εκατ. ευρώ. Κι όσο απομείνει- αν απομείνει- προορίζεται για τις δαπάνες της νέας σποράς των δημητριακών που ξεκίνησε ήδη.
Γράφαμε για τη μείωση του αριθμού των αγροτών στο ν. Κιλκίς.

Στις αιτίες πρωτεύουσα θέση έχει η θεαματική αύξηση των ασφαλίστρων και της φορολόγησής τους. Αν προσθέσετε και το διαρκώς ογκούμενο κόστος με την υποχώρηση των τιμών που απολαμβάνουν τα προϊόντα τους έχετε πλήρη την εικόνα της φυγής από το επάγγελμα.
Την Πέμπτη πιστώθηκε το 70% της βασικής ήγουν το 50% της ενιαίας.

Δεκέμβρη μήνα πριν ή ανάμεσα στις γιορτές θα πιστωθεί και το υπολειπόμενο 30% της βασικής, το πρασίνισμα και τα χρήματα των νέων αγροτών. Άλλα τόσα δηλαδή.
Πριν όμως την εξόφληση της ενιαίας (στα τέλη Δεκέμβρη) θα υπάρξει κι άλλο καλό νέο για τους αγρότες. Ετοιμάζεται η καταβολή της εξισωτικής 2019, Και ύστερα από ένα μήνα περίπου, τέλη Νοέμβρη ας ετοιμάζονται, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, για τα βιολογικά.
Μπερεκέτια...