Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021, 7:21:35 πμ
etpa

Αγροτικά νέα

Η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής και οι αγρότες καλούνται να την υιοθετήσουν.
Στην περίπτωση ενός αμπελουργού, το κόστος παραγωγής περιορίζεται όταν η καλλιέργεια του ελαιώνα γίνεται εξ αποστάσεως, από το laptop ή το tablet ή το κινητό του. Αισθητήρες διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία του αμπελώνα τον ενημερώνουν οn-line για τον κίνδυνο του δάκου, πότε πρέπει να ποτίσει, αν έρχεται παγετός και γενικώς οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την καλλιέργεια. Εχοντας την πληροφορία αυτή μπροστά στην οθόνη του μπορεί να πάρει αμέσως αποφάσεις και να δράσει άμεσα, προκειμένου να προστατεύσει τον αμπελώνα. Ενέργειες που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και εν τέλει αυξάνουν το εισόδημα του.

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 15:47

Ξεπαγώνουν τα Σχέδια Βελτίωσης

Συντάκτης:

Υπεγράφη η νέα εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κων/νου Μπαγινέτα, για τα Σχέδια Βελτίωσης, με την οποία ξεπαγώνει το υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο προβλέπει τη συγχρηματοδότηση των επαγγελματιών αγροτών καθώς και των συλλογικών τους σχημάτων, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης  ύψους 316 εκ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς πιστεύει ότι οι νέοι αγρότες μπορούν να αφήσουν ένα δημιουργικό και αειφόρο αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία και γι’ αυτό επιδιώκει τη συστηματική υποστήριξή τους, τόσο μέσα από καινοτόμα χρηματοοικονομικά προγράμματα όσο και μέσω άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Σε παράταση για δεύτερη φορά της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προχωρά η Κυβέρνηση, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 19:21

Σαπρανίδης: Να θρέψουμε κι εμάς και την Πατρίδα μας

Συντάκτης:

Ο Χρήστος Σαπρανίδης είναι ένας παθιασμένος γεωπόνος. " Έγινε η επιστήμη μας μια συνήθεια. Αδράνεια για το δημόσιο Γεωπόνο και εμπόριο για τον ιδιώτη συνάδελφο. Έγινε κι ο αγρότης μεροκαματιάρης των επιδοτήσεων..." αναφέρει περιγράφοντας ένα εφιαλτικό τοπίο στον πρωτογενή -αγροτοδιατροφικό τομέα όπου καταντήσαμε να εισάγουμε το 90% του βόειου κρέατος και το 75% της επιτραπέζιας ντομάτας.

Σε συνέχεια του με αριθμ. 2117/195639/31.07.2019 εγγράφου του Υπ.Π.Α.Α.Τ. τα οποία αναφέρονται στους Κανονισμούς (Ε.Ε) 2013/1308, 2018/273 και 2018/274 σάς ενημερώνουμε ότι όλοι οι αμπελουργοί υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε χρόνο Δήλωση Συγκομιδής σταφυλιών μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. HYPERLINK "http://www.minagric.gr" www.minagric.gr.

Εδώ και μερικά χρόνια λόγω της κρίσης (οικονομικής και ελλείμματος ευαισθησίας) οι αγρότες κάτοικοι του λεκανοπεδίου Μουριών ζεσταίνονται κάθε Χειμώνα μόνο με τα παρήγορα λόγια των κυβερνητών. Διότι μόλις έρθει η παγωνιά τα καυσόξυλα από το Μπέλλες ξυλεύονται μεν αλλά μόνο από ιδιώτες χάριν του εμπορίου.

Μετά από αίτημα της χώρας μας, που κατατέθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας,

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας|ΑΣΠΚΜ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας|ΠΚΜ

Οι βροχές έκαναν την αρχή. Δεν είναι πρωτόγνωρο στο Κιλκίς να συνοδεύεται χρονικά ο θερισμός με τις απογευματινές μπόρες. Σχεδόν συμβιώνουν αγρότες και μπόρες τον Ιούνιο όταν από το πρώτο δεκαήμερο αρχίζει ο θερισμός. Φέτος όμως το παράκανε ο καιρός. Με αποτέλεσμα και ο θερισμός να καθυστερήσει, να μειωθεί η απόδοση  και να πειραχτεί η ποιότητα.