Τρίτη, 24 Ιουνίου 2025, 1:21:41 μμ

Αγροτικά νέα

Τους άξονες του στοχευμένου προγράμματος που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις παρουσίασαν, σήμερα, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, σε επαγγελματίες, αγρότες, παραγωγούς που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με στόχο να αξιοποιήσουν αυτή την καινοτόμα δράση, καθιστώντας ανταγωνιστικές τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Το θαύμα έγινε. Ο καιρός βοήθησε ύστερα από πολλά χρόνια και οι αγρότες του νομού θα θερίσουν μπόλικο καρπό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τον αλωνισμό και στα στάρια (προηγήθηκε λίγες μέρες ο θερισμός των κριθαριών) η παραγωγή δημητριακών φέτος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο των τελευταίων 10-15 ετών και διατυπώνονται αισιόδοξες εκτιμήσεις πως το «στήσιμο» ο μέσος όρος δηλαδή αποδόσεων θα κινηθεί πάνω και από τα 300 κιλά/στρέμμα.

Το ζήτημα της εκτέλεσης αρδευτικών έργων στις αγροτικές περιοχές, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων» -Δράση 2: «Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027, θέτει με επίκαιρη ερώτησή της προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ.Μ. η περιφερειακή παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεώργιο Κεφαλά.

Ενημερωτική ημερίδα για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής.

Ενημερωτική Ημερίδα για την Παρέμβαση Π3-73-2.9Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής.

Ολοκληρώθηκε σήμερα, 30.05.2025, από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η πληρωμή του υπολοίπου τμήματος των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, για το έτος ενίσχυσης 2024, συνολικού δικαιούμενου ποσού 104.344.343,75€ σε 94.156μοναδικούς δικαιούχους. Συγκεκριμένα:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιμορφωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία DROSVIT ZIOUTAS, μέσω του κτηνιάτρου της, Γιώργου Ζιούτα, σε συνεργασία με ομάδα κτηνιάτρων φαρμακευτικής εταιρείας του κλάδου.

Τέλος στη δυνατότητα κτηνοτρόφων να δηλώνουν βοσκοτόπους μακριά από την περιοχή δραστηριότητάς τους μπαίνει από φέτος, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, η λεγόμενη «τεχνική λύση» δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Το ζήτημα των ενεργειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία και ενίσχυση σε παραγωγούς που έχουν υποστεί απώλειες, μετά την 1η/1ου/2024, που ξεπερνούν το 30% της παραγωγής τους, λόγω καιρικών φαινομένων έθεσε με αίτημα της, προς την Περιφερειάρχη Κ.Μ., τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και          τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Π.Κ.Μ. η περιφερειακή παράταξη «Πράξεις ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης σχετικά με το Μέτρο 23 και τη μη ένταξη του νομού Κιλκίς στις αποζημιώσεις παραγωγών αμπέλων για οινοποίηση.

Σελίδα 1 από 147