Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 5:57:35 μμ

Αγροτικά νέα

Μετά την ψήφιση του νόμου 4235/2014 που έκανε αναφορά στα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, δημοσιεύθηκε και η Υπ.απόφαση με την οποία δίνονται οι λεπτομέρειες για τα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής  και για την μεταποίηση μικρής κλίμακας.

Δεν ήταν πολλοί ούτε οι αγρότες, ούτε τα τρακτέρ που απέκλεισαν για δυόμισι ώρες την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς το μεσημέρι της Τρίτης, στην πρώτη προειδοποιητικού χαρακτήρα δημόσια διαμαρτυρία τους. Λίγο οι αγροτικές δουλειές, λίγο η συνήθεια των τελευταίων χρόνων αφαιρούν τη δυναμική των κινητοποιήσεών τους.

Ενημερωτικές συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους του νομού πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κιλκίς  (Τρίτη 13/10) και στο Πολύκαστρο (Πέμπτη 15/10). Αποκλειστικό θέμα ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την νέα επικίνδυνη ασθένεια, που εμφανίστηκε σε βοοειδή της Β. Ελλάδος. Η οζώδης δερματίτιδα πρωτοεμφανίστηκε στο Νότιο Έβρο και στη συνέχεια προσέβαλε βοοειδή στους Νομούς Ξάνθης, Κομοτηνής και Καβάλας. Πρόσφατα εμφανίστηκαν κρούσματα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής.

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 20:31

Βγαίνουν στο δρόμο αγρότες και κτηνοτρόφοι

Συντάκτης:

Οι συναντήσεις; Με τον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγ. Αποστόλου δεν απέδωσαν καρπούς, αφού δεν ικανοποιούνται τα βασικά αιτήματα τα ν αγροτοκτηνοτρόφων και ήδη εξαγγέλθηκε και στο Κιλκίς, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου, η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 15:42

Η Γρίβα προσκαλεί με Κάστανο-Κρασί-Τυρί

Συντάκτης:

Ένας καθιερωμένος θεσμός με ευρεία απήχηση, και πέραν της Γρίβας, είναι η “Γιορτή Κάστανο-Κρασί-Τυρί” που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς θιασώτες της τοπικής παραγωγής και παράδοσης.
Και φέτος λοιπόν ο Σύλλογος Γυναικών και το Τοπικό Συμβούλιο Γρίβας ανακοινώνου: ότι την Κυριακή 25 Οκτώβριου 2015 θα γίνει για 19η συνεχόμενη χρονιά η γιορτή "Καστανό Κρασί Τυρί" στη Γρίβα.

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 19:50

Αγρότες: Νηνεμία πριν την έκρηξη

Συντάκτης:

Καζάνι που βράζει είναι ο αγροτικός κόσμος με αιχμή των διαμαρτυριών του την φορολογία, την αύξηση των ασφαλίστρων και τις καθυστερήσεις σε πληρωμές αποζημιώσεων και προγραμμάτων (βιολογικά).

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 11:28

Ακυρη η ανάρτηση πληρωμής για τη Βιολογική Γεωργία

Συντάκτης:

Σε συνέχεια της από 6-10-2015 σχετικής ανακοίνωσης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, με την οποία πληροφορούσαμε τους δικαιούχος για την ανάρτηση  των   καταστάσεων   πληρωμής  μετά ενστάσεων  της δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του πρώτου έτους (2012) εφαρμογής, τώρα ενημερώνουμε τους δικαιούχους της προαναφερθείσας δράσης και   κάθε ενδιαφερόμενο ότι  η  συγκεκριμένη παρτίδα πληρωμής ακυρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε Κιλκίς διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα  «Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών».
Στην εκδήλωση κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου της σοβαρότητας της νόσου και της ταχείας εξάπλωσής της στη χώρα μας, η παρουσία όλων των βοοτρόφων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις περσινές πλημμύρες δεν δόθηκαν κι εν τω μεταξύ, πριν ακόμα φτάσουμε στον Χειμώνα, ο πλημμυρισμένος Αξιός προκαλεί νέα προβλήματα στην Παιονία.
Στο ύψος του Καμποχωρίου και από τη δεξιά πλευρά κατά το ρου του ποταμού, κάποιες νησίδες στρέφουν τα νερά προς τα χωράφια και ήδη τα νερά κατάφαγαν περί τα 15 στρέμματα, ενώ κατέστρεψαν και τον παρόχθιο δρόμο. Επίσης  έχει γκρεμιστεί μια κολόνα της ΔΕΗ, ενώ και η γεώτρηση του χωριού δοκίμασε την καταστροφική ροή των νερών του ποταμού.

Την οργή των αγροτών μετέφερε προς την κυβέρνηση ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς επισημαίνοντας την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων για καταστροφές στην παραγωγή.
Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα μας πριν δυο μήνες είχε αποκαλύψει ότι οι πλημμυροπαθείς του νομού είχαν αποκλειστεί από τις αποζημιώσεις που ενέκρινε η Κομισιόν για καταστροφές του περασμένου χειμώνα σε νομούς  της χώρας.