Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 3:03:24 πμ

Αγροτικά νέα

Η Αννα - Μαρία Γιάντση από την Αξιούπολη, υποψήφια βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. το 2012, ορίστηκε Β’ αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η αναβάθμιση, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης πόρων όσο και σε προσωπικό, είναι ο στόχος των νέων διοικήσεων των εποπτευόμενων από το υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου παρουσιάζοντάς τες ενώπιον των δημοσιογράφων του αγροτικού ρεπορτάζ, σήμερα Πέμπτη 16 Απριλίου.

Σήμερα τίθεται σε ισχύ η  κατάργηση των ποσοστώσεων παραγωγής γάλακτος, η οποία είχε αποφασιστεί ήδη από το 2013 στα πλαίσια της τελικής συμφωνίας για την ΚΑΠ 2015-2021 ανάμεσα στην Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ κυρίων  Τσαυτάρη και Χαρακόπουλου.

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 22:52

Θεώρηση μελισσοκομικών βιβλιαρίων

Συντάκτης:

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Κιλκίς  ενημέρώνει όλους τους  μελισσοκόμους της Π.Ε Κιλκίς ότι τα μελισσοκομικά βιβλιάρια έχουν ισχύ για 2 έτη (από την τελευταία θεώρηση και όχι από την τελευταία μεταβολή λόγω μεταβίβασης).
Για να θεωρηθούν τα μελισσοκομικά βιβλιάρια πρέπει να γίνει αίτηση στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της ΠΕ Κιλκίς ή στα κατά τόπους  Γραφεία της υπηρεσίας μας .

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 22:06

Προς ρύθμιση κρίσιμα ζητήματα των βοσκοτόπων

Συντάκτης:

Ανοιχτά παραμένουν τα κρίσιμα θέματα των βοσκοτόπων αναφορικά με τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων και την κατανομή της βοσκήσιμης γης.
Την περασμένη Παρασκευή  στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης συνεδρίασε η επιτροπή που θα εισηγηθεί προς την πολιτική ηγεσία τη νομοθέτηση των σχετικών ρυθμίσεων.  Στις εργασίες συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Κτηνοτρόφων Δημ. Καμπούρης και ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Κιλκίς Χρήστος Σολωμονίδης.

Το σύνοψη των σημαντικότερων αγροτικών προβλημάτων του ν. Κιλκλίς όπως προέκυψαν από τις συναντήσεις του με τους αγρότες του νομού κοινοποιεί προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (υπουργό Β. Αποστόλου και υφυπουργό Π. Σγουρίδη)  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παραστατίδης.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 22:24

Οι «Αμπελώνες» της Γουμένισσας

Συντάκτης:

Με κρασί «Γουμένισσα» και πλούσια γευστικά εδέσματα συναντήθηκαν οι αμπελουργοί της οργάνωσης «Αμπελώνες Γουμένισσας» με τον οινοποιό της Νάουσας Στέλιο Μπουτάρη, γιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, και ιδιοκτήτη της εταιρείας «Κτήμα Κυρ Γιάννη».

Ο Στέργιος και ο Περικλής Τάτσης βραβεύονται από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και “πατριάρχη” της αγοράς κρασιού Γιάννη Μπουτάρη στην έκθεση Οίνου της Θεσσαλονίκης. Η γουμενισσιώτικη εταιρεία με τα διάσημα ανά τον κόσμο κρασιά της προσέθεσε μια ακόμα υψηλή διάκριση. Σε μια έκθεση όπου συμμετείχαν 7 χώρες με 594 δείγματα κρασιών κατέκτησε το μοναδικό Μεγάλο Χρυσό βραβείο ο οίνος Π.Γ.Ε. “Old Roots Ξινόμαυρο” εσοδείας 2011 του Οινοποιείου ΤΑΤΣΗΣ Στέργιος από τη Γουμένισσα.
Στην ίδια διοργάνωση, διακρίθηκε επίσης ο οίνος ΠΟΠ “Γουμένισσα” του Οινοποιείου Α.Ο.Α. Χατζηβαρύτης Α.Ε. από την Φιλυριά.

Ξινά θα βγουν στους Κιλκισιώτες αγρότες τα «πακέτα» των υπουργών Γεωργίας επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας Σωτήρη Χατζηγάκη και Αλ. Κοντού.
Μάλιστα για το πρώτο, το πακέτο Χατζηγάκη έχει τελεσιδικήσει πλέον η απαίτηση της Κομισιόν για επιστροφή ποσού άνω των 300 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί τότε ως αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή.

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 20:48

Εκπαίδευση αγροτών από την Επιμορφωτική

Συντάκτης:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 8197/ 90920/ 2013 (ΦΕΚ Β’ 1883) Κοινή Υπουργική Απόφαση, από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν Πιστοποιητικό Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι αγρότες χωρίς πιστοποιητικό, δε θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειές τους, εφόσον οι ψεκασμοί δεν θα γίνονται με την επίβλεψη πιστοποιημένου ατόμου.

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 21:16

Ιδού ο χάρτης της φτώχειας μας

Συντάκτης:

Αφιερωμένο σε όσους την τελευταία 20ετία μιλούν ακατάπαυστα και ...προεκλογικά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της πρωτογενούς μας παραγωγής. Κι όλο στα ίδια μένουμε...

Τα στοιχεία απί τις δηλωθείσες καλλιέργειες μέσω του ΟΣΔΕ από τους αγρότες του ν. Κιλκίς είναι καταλυτικά.