Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 11:36:26 πμ

Αγροτικά νέα

Στα πλαίσια της συμμετοχής της στην έκθεση ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2015 (Σάββατο 7/3 – Δευτέρα 9/3, Ζάππειο Μέγαρο) η Οινοποιία Μπουτάρη, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα προσφέρει στο κοινό απαράμιλλη εμπειρία γευσιγνωσίας οίνων.

Στον 15ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε από την “ Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ” σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO 24-26 Φεβρουαρίου 2015 συμμετείχαν 7 χώρες με 594 δείγματα κρασιών. Πέντε κριτικές επιτροπές από 35 γευσιγνώστες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό δοκίμασαν κρασιά και αποστάγματα και απένειμαν 157 βραβεία. Ένα Μεγάλο Χρυσό - 81 Χρυσά - 75 Ασημένια.

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 22:22

Ο ρόλος της Τ.Α. στην αγροτική ανάπτυξη - νέα ΚΑΠ

Συντάκτης:

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), στα πλαίσια της συνεχούς στήριξης των περιφερειακών – αγροτικών Δήμων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Κοινωνίας στην Αγροτική Ανάπτυξη – Νέα ΚΑΠ 2014-2020: Προβλήματα εφαρμογής – Ευκαιρίες Ανάπτυξης».

Κάνοντας μία ανασκόπηση των ερωτήσεων στα σεμινάρια για τη φορολογία των αγροτών, διαπιστώνουμε ότι το 70% τουλάχιστον των ερωτήσεων των συναδέλφων αφορά τις επιδοτήσεις.
Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα που τις αφορούν, ελπίζοντας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους.

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 22:37

Κλαδεύοντας στους αμπελώνες της Γουμένισσας

Συντάκτης:

Από τις ρεματιές του Πάικου κατηφορίζουν οι παγωμένοι αέρηδες του χειμώνα, κουβαλώντας στα σωθικά τους τις γλυκές ψαλμωδίες των μοναχών.
Στο ξεκίνημα του Φλεβάρη, την πρωτομηνιά, οι αμπελουργοί της Γουμένισσας προσφέρουν στον Άγιό τους, τον Άγιο Τρύφωνα, το κουρμπάνι, προσδοκώντας την ευλογία του για τη νέα σοδιά. Είναι η ώρα να ξεκινήσουν για τους αμπελώνες τους. Το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα της Γουμένισσας στέκουν εκεί, αιώνες τώρα, προσμένοντας την αγάπη και τη φροντίδα του καλλιεργητή.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 19:57

Άμεσες «ανάσες» στους παραγωγούς

Συντάκτης:

Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας με σειρά μέτρων εξήγγειλε ενώπιον των εκπροσώπων τους την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Στη σύσκεψη της Αχαρνών συμμετείχε από το ν. Κιλκίς ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων μαζί με άλλους 30 συναδέλφους του από όλη την χώρα, ενώ συμμετείχαν και περιφερειάρχες.

Αίτημα του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων προς την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς

Αίτημα έγκαιρου ψεκασμού φέτος υπέβαλε προς την Π.Ε. Κιλκίς και την αρμόδια Υπηρεσία (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας) ο σύλλογος Αιγοπροβατοτρόφων ν. Κιλκίς με επιστολή του, όπου αναφέρει τα εξής: 

Μετά τις περσινές μεγάλες απώλειες που υπέστη η αιγοπροβατοτροφία στο ν. Κιλκίς από τον καταρροϊκό πυρετό, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε φέτος να γίνει έγκαιρος ψεκασμός στο νομό μας για την καταπολέμηση των υπεύθυνων εντόμων (κουνούπια γένους culicoides, πιθανά σκνίπες ή και άλλα έντομα) φορέων της ασθένειας αυτής.

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 21:26

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Συντάκτης:

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.466 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 21.695.877,83 ευρώ.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπέλια, ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, καλοκαιρινές αροτραίες καλλιέργειες, κηπευτικά και καπνά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια για τα έτη 2014 και 2015.

Από το γραφείο του Θ. Παραστατίδη Βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Την Κυριακή στις 01 Mαρτίου και ώρα 11:00 πμ καλούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Κιλκίς καθώς και οι φορείς που τους εκπροσωπούν σε συνάντηση, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς
Θέμα συζήτησης θα είναι, η ανάδειξη και καταγραφή όλων των προβλημάτων που αφορούν στον αγροτικό πληθυσμό του Δήμου Κιλκίς.

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 23:10

Αφάνισαν τις αγελάδες και από το Κιλκίς

Συντάκτης:

Το καλοκαίρι του 2006  στην Αθήνα εκτέθηκαν  οι περίφημες «αγελάδες», έργα πολλών καλλιτεχνών , γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Οι «αγελάδες» βέβαια δεν μακροημέρευσαν, αποσύρθηκαν λίγους μήνες αργότερα κι  αφού εν τω μεταξύ κατέστησαν  θύματα της καταστροφικής μανίας  των ιθαγενών  «επαναστατών» που εκφράζεται επί παντός δημοσίου έργου.