Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:43:38 μμ

Αγροτικά νέα

Ο Στέργιος και ο Περικλής Τάτσης βραβεύονται από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και “πατριάρχη” της αγοράς κρασιού Γιάννη Μπουτάρη στην έκθεση Οίνου της Θεσσαλονίκης. Η γουμενισσιώτικη εταιρεία με τα διάσημα ανά τον κόσμο κρασιά της προσέθεσε μια ακόμα υψηλή διάκριση. Σε μια έκθεση όπου συμμετείχαν 7 χώρες με 594 δείγματα κρασιών κατέκτησε το μοναδικό Μεγάλο Χρυσό βραβείο ο οίνος Π.Γ.Ε. “Old Roots Ξινόμαυρο” εσοδείας 2011 του Οινοποιείου ΤΑΤΣΗΣ Στέργιος από τη Γουμένισσα.
Στην ίδια διοργάνωση, διακρίθηκε επίσης ο οίνος ΠΟΠ “Γουμένισσα” του Οινοποιείου Α.Ο.Α. Χατζηβαρύτης Α.Ε. από την Φιλυριά.

Ξινά θα βγουν στους Κιλκισιώτες αγρότες τα «πακέτα» των υπουργών Γεωργίας επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας Σωτήρη Χατζηγάκη και Αλ. Κοντού.
Μάλιστα για το πρώτο, το πακέτο Χατζηγάκη έχει τελεσιδικήσει πλέον η απαίτηση της Κομισιόν για επιστροφή ποσού άνω των 300 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί τότε ως αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή.

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 20:48

Εκπαίδευση αγροτών από την Επιμορφωτική

Συντάκτης:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 8197/ 90920/ 2013 (ΦΕΚ Β’ 1883) Κοινή Υπουργική Απόφαση, από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν Πιστοποιητικό Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι αγρότες χωρίς πιστοποιητικό, δε θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειές τους, εφόσον οι ψεκασμοί δεν θα γίνονται με την επίβλεψη πιστοποιημένου ατόμου.

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 21:16

Ιδού ο χάρτης της φτώχειας μας

Συντάκτης:

Αφιερωμένο σε όσους την τελευταία 20ετία μιλούν ακατάπαυστα και ...προεκλογικά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της πρωτογενούς μας παραγωγής. Κι όλο στα ίδια μένουμε...

Τα στοιχεία απί τις δηλωθείσες καλλιέργειες μέσω του ΟΣΔΕ από τους αγρότες του ν. Κιλκίς είναι καταλυτικά.

Στα πλαίσια της συμμετοχής της στην έκθεση ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2015 (Σάββατο 7/3 – Δευτέρα 9/3, Ζάππειο Μέγαρο) η Οινοποιία Μπουτάρη, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα προσφέρει στο κοινό απαράμιλλη εμπειρία γευσιγνωσίας οίνων.

Στον 15ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε από την “ Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ” σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO 24-26 Φεβρουαρίου 2015 συμμετείχαν 7 χώρες με 594 δείγματα κρασιών. Πέντε κριτικές επιτροπές από 35 γευσιγνώστες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό δοκίμασαν κρασιά και αποστάγματα και απένειμαν 157 βραβεία. Ένα Μεγάλο Χρυσό - 81 Χρυσά - 75 Ασημένια.

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 22:22

Ο ρόλος της Τ.Α. στην αγροτική ανάπτυξη - νέα ΚΑΠ

Συντάκτης:

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), στα πλαίσια της συνεχούς στήριξης των περιφερειακών – αγροτικών Δήμων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Κοινωνίας στην Αγροτική Ανάπτυξη – Νέα ΚΑΠ 2014-2020: Προβλήματα εφαρμογής – Ευκαιρίες Ανάπτυξης».

Κάνοντας μία ανασκόπηση των ερωτήσεων στα σεμινάρια για τη φορολογία των αγροτών, διαπιστώνουμε ότι το 70% τουλάχιστον των ερωτήσεων των συναδέλφων αφορά τις επιδοτήσεις.
Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα που τις αφορούν, ελπίζοντας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους.

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 22:37

Κλαδεύοντας στους αμπελώνες της Γουμένισσας

Συντάκτης:

Από τις ρεματιές του Πάικου κατηφορίζουν οι παγωμένοι αέρηδες του χειμώνα, κουβαλώντας στα σωθικά τους τις γλυκές ψαλμωδίες των μοναχών.
Στο ξεκίνημα του Φλεβάρη, την πρωτομηνιά, οι αμπελουργοί της Γουμένισσας προσφέρουν στον Άγιό τους, τον Άγιο Τρύφωνα, το κουρμπάνι, προσδοκώντας την ευλογία του για τη νέα σοδιά. Είναι η ώρα να ξεκινήσουν για τους αμπελώνες τους. Το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα της Γουμένισσας στέκουν εκεί, αιώνες τώρα, προσμένοντας την αγάπη και τη φροντίδα του καλλιεργητή.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 19:57

Άμεσες «ανάσες» στους παραγωγούς

Συντάκτης:

Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας με σειρά μέτρων εξήγγειλε ενώπιον των εκπροσώπων τους την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Στη σύσκεψη της Αχαρνών συμμετείχε από το ν. Κιλκίς ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων μαζί με άλλους 30 συναδέλφους του από όλη την χώρα, ενώ συμμετείχαν και περιφερειάρχες.