Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:50:10 πμ
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:07

Πάνω από μισό ευρώ φέτος το στάρι!

Οι νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά με την εκρηκτική άνοδο των τιμών και των τροφίμων προκαλεί ευφορία στα πολύπαθα νοικοκυριά των σιτοπαραγωγών του ν. Κιλκίς. Οι τιμές στο στάρι ακολουθούν μια ξέφρενη κούρσα, και ήδη είναι πολλαπλάσιες των περσινών. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η ΕΑΣ Κιλκίς πέτυχε την υψηλότερη, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, τιμή πώλησης με 23,5 λεπτά / κιλό τον Ιούλιο, όταν οι έμποροι μπήκαν στην αγορά προσφέροντας 17 λεπτά.

Εντυπωσιακή τιμή για πέρυσι, αλλά ήδη αποτελεί μακρινή ανάμνηση καθώς ενόψει της σιτοδείας οι έμποροι για να εξασφαλίσουν ποσότητες προσφέρουν προκαταβολικά μέχρι και 40 λεπτά/κιλό.
Ωστόσο η διεθνής κούρσα των τιμών δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι φέτος η τιμή θα ξεπεράσει και το μισό ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χαρ. Παυλίδης δήλωσε σχετικά: Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι πολύ θετικές για το εισόδημα των σιτοπαραγωγών μας. Η τιμή φέτος δεν θα έχει καμιά σχέση με πέρυσι και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε, όπως κάθε χρόνο, την υψηλότερη. Προσκαλώ τους αγρότες μας να εμπιστευτούν την Ένωση Κιλκίς ώστε να συγκεντρώσουμε μεγάλη ποσότητα και να διαπραγματευθούμε από θέση ισχύος και να πετύχουμε τη μέγιστη τιμή. Τα δικά τους συμφέροντα θα προστατεύσουν αν μας εμπιστευτούν. Αποδεικνύουμε κάθε χρόνο ότι ασκούμε σωστή και αποτελεσματική πολιτική. Το ίδιο θα πράξουμε και φέτος.».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο στόχος φέτος είναι να επιτευχθεί τιμή πάνω από μισό ευρώ.
Τα καλά νέα όμως δεν περιορίζονται στο μέτωπο των τιμών. Και η παραγωγή αναμένεται καλή καθώς οι βροχοπτώσεις της Άνοιξης  επέδρασαν ευεργετικά και αν δεν πλήξει την παραγωγή ο καύσωνας ή ο λίβας, τότε αναμένεται η καλύτερη απόδοση της τελευταίας δεκαετίας.
Να σημειωθεί ότι οι νέες συνθήκες με την ξέφρενη κούρσα της τιμής των σιτηρών επέδρασαν αυξητικά και στην τιμή αγοράς και ενοικίασης της γης.