Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 5:32:10 μμ
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 06:48

«Πέταξαν» τα στάρια από τις αποθήκες της ΕΑΣ Κιλκίς

Ο έλεγχος των στελεχών της ΑΤΕ έληξε την Παρασκευή. Η αγωνία όμως των αγροτών της δύναμης της ΕΑΣ Κιλκίς για την τύχη του προϊόντος που παρέδωσαν στην οργάνωση κορυφώνεται. Στις αποθήκες της ΕΑΣ Κιλκίς οι ελεγκτές βρήκαν ποσότητες σταριών που δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν το δάνειο των 2.300.000 ευρώ που δόθηκε  από την ΑΤΕ στους αγρότες με εγγύηση του Δημοσίου, αλλά με ενεχυριασμό της εσοδείας 2008.


Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλαμπος Παυλίδης πάντως επιμένει ότι ολόκληρη η ποσότητα του δανείου βρίσκεται στις αποθήκες της οργάνωσης, ενώ αναφορικά με τους αγρότες η εσοδεία 2008 έχει πληρωθεί και μάλιστα με τιμή καλύτερη της τιμής αγοράς σήμερα.
Το μέγα, επί του παρόντος μόνο ηθικό, θέμα που προκύπτει καλείται να αποσαφηνίσει η διοίκηση της οργάνωσης ενώπιον των αγροτών, την εσοδεία των οποίων επί δυο συναπτά έτη , το 2008 και 2009, συγκέντρωσε για λογαριασμό τους, και δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να ενημερώσει για την τύχη των απούλητων ποσοτήτων. Πωλήσεις που έγιναν μαζικά τον Νοέμβριο με 3.000 τόνους, μικρές ποσότητες στη συνέχεια και τελευταία πριν μια εβδομάδα πώληση 3.000 τόνων σε βιομηχανία ζυμαρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα μια ποσότητα επιστράφηκε από τη βιομηχανία ως υπολειπόμενη σε ποιότητα έναντι των προδιαγραφών της πώλησης.
Ο έλεγχος λοιπόν που παραγγέλθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα Δημόσιο δηλαδή, ολοκληρώθηκε και τώρα πλέον εφόσον δεν αλλάξει τίποτε δραματικά και δεν εμφανιστούν σιτάρια  που δεν «ανακάλυψαν» οι ελεγκτές αφήνει εκτεθειμένους και ζημιωμένους:
- Το Δημόσιο, αφού πωλήθηκε ποσότητα του ενεχυριασμένου σταριού χωρίς το ίδιο να εισπράξει το αναλογούν τμήμα του δανείου.
- Την Αγροτική Τράπεζα επειδή δεν επέδειξε επαρκή μέριμνα για να αποσοβήσει την πώληση ενεχυριασμένων σταριών χωρίς να εκπληρωθούν οι όροι της απόδοσης του αναλογούντος δανείου στην ίδια
- Και βεβαίως τους παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την εσοδεία δυο ετών στην οργάνωση και τώρα οι έλεγχοι διαπιστώνουν ότι η εσοδεία 2009 δεν υπάρχει στις αποθήκες, ενώ λείπει και τμήμα της εσοδείας του 2008!
Χαρακτηριστικό της θολής εικόνας είναι το γεγονός ότι μόλις πριν μια εβδομάδα ένας  διοικητικός σύμβουλος ζήτησε εγγράφως να ενημερωθεί από τον πρόεδρο Χαρ. Παυλίδη την ποσότητα σταριού που είναι αποθηκευμένη στις αποθήκες της ΕΑΣ για λογαριασμό των παραγωγών.
Και είναι αυτό χαρακτηριστικό της πλήρους αποδιοργάνωσης της ΕΑΣ Κιλκίς αφού ακόμα και τα μέλη του δ.σ. δεν γνωρίζουν τις ποσότητες που είναι αποθηκευμένες - και επομένως τις πωλήσεις που πιθανόν έγιναν- στις αποθήκες της οργάνωσης. Κατόπιν αυτών δεν θα εκπλήξει κανέναν αν η επόμενη εξέλιξη θα είναι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.