Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:17:37 πμ
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 06:37

Πληρώνονται οι αγρότες τις προκαταβολές

Από σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα οι καταστάσεις (σε ηλεκτρονική μορφή) των δικαιούχων αγροτών  του νομού που θα εισπράξουν την προκαταβολή των 17, 14 και 11 λεπτών για τα απούλητα δημητριακά που παρέδωσαν στην Ένωση Κιλκίς. Η διοίκηση της ΕΑΣ Κιλκίς ύστερα από δεκαήμερη στάση αναμονής και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους αγροτοσυνδιακλιστές,  ενέδωσε και θα αξιοποιήσει τελικά το άτοκο δάνειο που δίνει η κυβέρνηση.


Ο πρόεδρος του δ.σ. Μπάμπης Παυλίδης είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την εγγύηση που καλούνταν να δώσει το δ.σ. ζητώντας είτε τη διαχείριση του δανείου - τώρα την έχει η ΑΤΕ- είτε την απεμπλοκή από την εγγύηση. Ωστόσο μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία ενίσχυσης των αγροτών, υπαναχώρησε και σε πολύωρη συνεδρίαση του δ.σ. την Παρασκευή αποφασίστηκε να φύγουν τη Δευτέρα (χθες) οι επεξεργασμένες δισκέτες με τους δικαιούχους και τις ποσότητες ενός εκάστου καθώς και με τα ποσά που θα πιστωθούν οι λογαριασμοί.
Στην πρώτη αποστολή - θα ακολουθήσει και δεύτερη με ποσότητες δημητριακών σε ιδιωτικές αποθήκες - περιλαμβάνονται καταστάσεις με τους αγρότες που παρέδωσαν τα προϊόντα τους στην Ένωση καθώς και εκείνοι που δηλωσαν ήδη ότι θα ενταχθούν στο μέτρο πουλώντας μέσω Ένωσης τα απούλητα δημητριακά τους. Συνολικά αναμένεται να δοθούν προκαταβολές για περισσότερα από 14.000 τόνους δημητριακών.
Στα αξιοσημείωτα της απόφασης πρέπει να καταγραφεί ότι η διοίκηση της ΕΑΣ αποφάσισε να παρακρατήσει δυο λεπτά / κιλό ως έξοδα αποθήκευσης και συντήρησης ενώ θα παρακρατηθούν και οι οφειλές των αγροτών στην Ένωση.
Υπενθυμίζουμε ότι με την κυβερνητική απόφαση καθορίστηκαν και οι τιμές τω προκαταβολών ως εξής: Σκληρό 17 λεπτά μαλακό, σικαλη, κριθάρι, βρώμη 14 λεπτά και καλαμπόκι 11 λεπτά. Φυσικά πρέπει να αφαιρεθούν τα δυο λεπτά / κιλό ως έξοδα αποθήκευσης - συντήρησης αν και η παρακράτηση αυτή αναμενεται να δημιουργήσει ένταση στη σχέση της διοίκησης με μερίδα παραγωγών αι κυρίως όσουν έχουν μεγάλες ποσότητες και τα προϊόντα τους παρέμειναν μέχρι τώρα σε ιδιωτικές αποθήκες.
Η δεύτερη αποστολή καταστάσεων δικαιούχων θα γινει μέσα στην εβδομάδα. Η καταληκτική προθεσμία ενεργοποίησης του άτοκου δανείου λήγερι στις 16 Ιανουαρίου αν και εικάζεται ότι θα δοθεί  μικρή παράταση.

Πίεση του “Κιλκίς”
Η διοίκηση του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων  “Το Κιλκίς” με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Λασκάκη συναντήθηκαν  με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μπάμπη Παυλίδη την περασμένη Πέμπτη. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενώ στο προσκήνιο βρέθηκε και το αίτημα των αγροτών του νομού να αξιοποιήσει η ΕΑΣ το άτοκο δάνειο ώστε να δοθούν οι προκαταβολές.