Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 8:24:10 μμ
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 02:14

Προειδοποίηση για την αντιμετώπιση του ρόδινου και πράσινου σκουληκιού

prasino-skouliki
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Θεσ/νίκης, μετά από την ανάλυση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τους  ελέγχους στις παγίδες που έχει εγκαταστήσει σε βαμβακοκαλλιέργειες του Νομού, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των  δειγματοληψιών από επιτόπιους ελέγχους για την ύπαρξη πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, ενημερώνει τους βαμβακαλλιεργητές του Νομού Κιλκίς για τα παρακάτω:
Α. Διαπιστώσεις:
Οι βαμβακοφυτείες της περιοχής μας βρίσκονται στο στάδιο των πρώτων χτενιών.
Η πτήση του πράσινου σκουληκιού άρχισε στα μέσα Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι 20-25 Ιουλίου.
 Οι εκκολάψεις των αυγών αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι 25-30 Ιουλίου.
 Η πτήση του ρόδινου είχε αρχίσει νωρίτερα και συνεχίζεται. (H αρχή της πτήσης δεν σημειώθηκε λόγω της καθυστερημένης εγκατάστασης των παγίδων).
 Έγιναν ήδη οι πρώτες συλλήψεις πράσινου και ρόδινου σκουληκιού της πρώτης γενιάς σε κτήματα του Νομού μας, ζημιές από προνύμφες δεν παρατηρήθηκαν.
Β. Συστάσεις:
Ι. Πράσινο: Να εκτελούνται δειγματοληψίες και αν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών πάνω από 8% (8 σκουλήκια σε 100 φυτά), τότε να εφαρμοσθεί ψεκασμός.
 Ο ψεκασμός να επαναληφθεί αν απαιτείται (έπειτα από δειγματοληψίες) μετά από 10-12 μέρες. Προτιμότερο να διενεργείται νύχτα γιατί τότε δραστηριοποιούνται τα τέλεια έντομα και για την προστασία των μελισσών.
ΙΙ. Ρόδινο:
 Να παρακολουθείται ο σχηματισμός καρυδιών. Επιδεκτικά προσβολής είναι καρύδια ηλικίας μιας εβδομάδας τουλάχιστον.
 Σε καρύδια ηλικίας δύο εβδομάδων να γίνει δειγματοληψία και αν διαπιστωθεί προσβολή πάνω από 10% τότε να εφαρμοστεί ψεκασμός. Ο ψεκασμός να γίνει οπωσδήποτε νύχτα και χωρίς αέρα. Στρέφεται κατά των τελείων επειδή αυγά και προνύμφες δεν εκτίθενται στα εντομοκτόνα και τα τέλεια δραστηριοποιούνται τις ώρες 2-4 τα ξημερώματα και με ταχύτητα ανέμου κάτω από 10 μέτρα την ώρα. Ο ψεκασμός να επαναληφθεί μετά από 10-12 μέρες αν μετά από δειγματοληψία διαπιστωθεί στα καρύδια επίπεδο προσβολής πάνω από 10%.
 Πριν την έναρξη των προσβολών μπορεί να εφαρμοσθεί σκεύασμα παρεμπόδισης των συζεύξεων (gossyplure) συμβατό και με ολοκληρωμένη παραγωγή.
Κατάλληλα αγροχημικά:

 

ΑγροχημικόΠράσινο σκουλήκιΡόδινο σκουλήκι
Bacillus thuringiensis++
beta-cyfluthrin++
chloropyrifos++
chloropyrifos - methyl++
cyfluthrin++
cypermethrin++
deltamethrin++
diflubenzuron+
esfenvalerate++
l-cyhalothrin++
spinosad+
t-fluvalinate++
zeta-cypermethrin++
gossyplure+

Επισημαίνεται στους βαμβακαλλιεργητές να μην κάνουν περιττούς ψεκασμούς όταν οι πληθυσμοί είναι πολύ μικροί γιατί έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Τα εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν να είναι εγκεκριμένα, ήπια φιλικά προς στο περιβάλλον, ώστε να προστατευθούν τα ωφέλιμα έντομα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.