Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 5:27:08 μμ
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 22:12

Ψηφίζεται αύριο η τροπολογία Γεωργαντά για άμεσες αποζημιώσεις για θεομηνία στους αγρότες έξι νομών και της Δ.Ε. Ευρωπού

Κατατέθηκε σήμερα και ψηφίζεται αύριο Πέμπτη η τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να αποζημιωθούν άμεσα αγρότες έξι Περιφερειακών Ενοτήτων, που οι καλλιέργειες τους είχαν καταστραφεί από τη θεομηνία τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Ευρωπού.

 

Έρχεται έτσι να επιβεβαιωθούν πλήρως  τα όσα είχε υποσχεθεί και ανακοινώσει πρόσφατα και από τις Σέρρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει άμεσα προκαταβολές στους αγρότες που επλήγησαν από τη Θεομηνία τον Ιούνιο του 2022 σε Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Η τροπολογία θα αφορά τις συγκεκριμένες αυτές περιοχές και συγκεκριμένες ζημιές, ενώ μετά από κάποιους μήνες θα γίνει η εξόφληση.

«Όπως είχαμε προαναγγείλει, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς στις Σέρρες, εντός τριμήνου από τη ημέρα που είχαμε δυστυχώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Σερρών αλλά και σε άλλες όμορες Περιφερειακές Ενότητες και είχαμε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, είμαστε έτοιμοι πλέον να καταθέσουμε σχετική τροπολογία στη Βουλή για τη δυνατότητα ο ΕΛΓΑ να δώσει τις προκαταβολές που προβλέπονται, έτσι ώστε οι αγρότες σε πολύ άμεσο χρόνο να εισπράξουν χρήματα αναγκαία για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική παραγωγική διαδικασία. Αυτό το κάνουμε ακριβώς επειδή κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, απαιτείται αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία διότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά έχουμε πλέον ως κυβέρνηση, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθιερώσει την άμεση αποζημίωση των αγροτών μέσα στα πλαίσια που προβλέπονται από τους γενικότερα κανονισμούς και αμέσως μετά θα έχουμε και την εικόνα για να ακολουθήσει η εξόφληση όλων των παραγωγών οι οποίοι πραγματικά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

«Την ημέρα της ψήφισης της τροπολογίας θα έχουμε την ανακοίνωση για την άμεση προκαταβολή, του ποσού της προκαταβολής, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα πορίσματα. Έχουμε ήδη δώσει περισσότερους γεωτεχνικούς που ολοκληρώνουν τα πορίσματα και τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε την εξόφληση. Δεν θα αργήσει πολύ αλλά δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να την προσδιορίσω. Πρέπει να ολοκληρωθούν τα πορίσματα. Θα είναι μια σημαντική προκαταβολή με βάση της ζημίες οι οποίες δεν ήταν ίδιες παντού αλλά θα είναι μια σημαντική προκαταβολή».

(Η φωτογραφία από τη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και του προέδρου του ΕΛΓΑ, που είχε γίνει στις 7 Ιουλίου στο δημοτικό κατάστημα Ευρωπού, παρουσία του δημάρχου Παιονίας και δεκάδων αγροτών).