Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 7:26:37 μμ
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 20:46

Σπόρος 12 κιλά/ στρέμμα, ενίσχυση 43 ευρώ/στρέμμα για τους μικρούς και προσαρμογή 30% μέχρι το 2019

Μεγάλη προσέλευση αγροτών στην εκδήλωση της Νέας  Δημοκρατίας  όπου ο κ. Μελάς παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Γ. Γεωργαντά ενημέρωσε για τη νέα ΚΑΠ

 

Δυο πράγματα ήθελαν να μάθουν οι περισσότεροι από τους γεωργοκτηνοτρόφους που κατέκλυσαν την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς για να ακούσουν τον κ. Δημ. Μελά, γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΟΔΕ Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας.  Ο κ. Μελάς προσήλθε στον χώρο της εκδήλωσης συνοδεύοντας  τον Υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά που παρακολούθησε όλη την εκδήλωση.
Το πρώτο και πιεστικότερο ήταν πόσα κιλά πιστοποιημένο σπόρο στο σκληρό στάρι θα σπείρουν ανά στρέμμα, τώρα που η σπορά σχεδόν τελειώνει. Και τούτο επειδή οι αγρότες μας είχαν ακούσει τον μεν υπουργό Καρασμάνη να  δηλώνει πως πρέπει να σπείρουν 16 κιλά και λίγες ημέρες αργότερα τον αναπληρωτή υπουργό Κουκουλόπουλο να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του αναφέροντας πως τα κιλά παραμένουν 10/στρέμμα.
Ο κ. Μελάς απάντησε ότι:   Φέτος και το 2015 θα ισχύσουν τα 12 κιλά, στη διετία 2016-2017 θα αυξηθούν σε 14 και στην διετία 2018-2019 θα σκαρφαλώσουν οριστικά στα 16 κιλά/στρέμμα.
Σίγουρα αυτά είναι αποφάσεις κι όχι προτάσεις, τον ρώτησε μετ’ επιτάσεως  ο καθήμενος στο πάνελ Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης. Ναι, αυτά θα ισχύσουν απάντησε ο γενικός γραμματέας. Πάντως απόφαση με υπογραφή υπουργού ακόμα δεν υπάρχει!
Τη δεύτερη απάντηση, πόσο τελικά θα είναι το ύψος των δικαιωμάτων με τη νέα ΚΑΠ, ο γενικός γραμματέας έσπευσε εξαρχής να την αποκλείσει: Τώρα δεν μπορεί να γίνει υπολογισμός. Και μάλιστα έσπευσε να καταγγείλει για κερδοσκοπία κάποιες εταιρείες που ξεκίνησαν καμπάνιες , με το αζημίωτο, υπολογισμού των δικαιωμάτων ενός εκάστου αγρότη, προειδοποιώντας ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο αφού δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, γίνει η περιφερειακή κατανομή και υποβληθούν οι δηλώσεις στο ΟΣΔΕ.
Ήταν φιλότιμη η προσπάθεια του κ. Μελά να ενημερώσει τους αγρότες. Αλλά ήταν φανερό ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  δεν έχουν ακόμα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την οριστική προσαρμογή και η περίπτωση του πιστοποιημένου σπόρου δεν είναι η μοναδική.

 

Οι γενικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ
Σε θεωρητικό επίπεδο ωστόσο ο κ. Μελάς ήταν κατατοπιστικός. Ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τις γενικές αρχές της νέας ΚΑΠ που δίνει οριστική λύση στο ζήτημα των βοσκοτόπων, με εθνικό  υπολογισμό και καταμερισμό των δικαιωμάτων  και έτσι ο κτηνοτρόφος δεν θα χρειάζεται να  δηλώνει επιπλέον στρέμματα, πέραν εκείνων που δηλώνει για την ενιαία ενίσχυση. Ενημέρωσε για την αρχή του πρασινίσματος που θα ισχύσει και θα απορροφήσει τις υφιστάμενες πρόνοιες για τους καλλιεργητές πέραν των 100 και 300 στρεμμάτων (αμειψισπορά, αγρανάπαυση) και έδωσε και αριθμούς που δείχνουν τη γενική κατεύθυνση.
Τόνισε πως όσοι έχουν μικρά δικαιώματα σε σχέση με την παραγωγή τους και με έτος αναφοράς το 2013, κάτω από το μέσο όρο της Περιφέρειας,  θα πρέπει να περιμένουν σταδιακή και ισόποση αύξησή  τους μέχρι το 2019 μέχρι 60%.  Καθοδική πορεία, στα όρια του 30%, θα ακολουθήσουν τα δικαιώματα όσων  υπερβάλλουν του μέσου όρου της Περιφέρειας. Εξήγησε ότι τούτο γίνεται για να εξισορροπηθούν οι μεγάλες αποκλίσεις δικαιωμάτων, ενώ με τη νέα ΚΑΠ λαμβάνεται πρόνοια αύξησης των δικαιωμάτων όσων έχουν να εμφανίσουν μέχρι το 2013 παραγωγική δραστηριότητα, περικοπή όσων μείωσαν την παραγωγή τους πέραν ενός ορίου και παράλληλα εξασφαλίζονται δικαιώματα και σε εκείνους  που παράγουν χωρίς να έχουν, με έτος αναφοράς το 2013.
Η  εθνική  μείωση των δικαιωμάτων κατά 30%  έγινε για λόγους γενικότερης σύγκλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (οι νέες χώρες – Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία κλ.π) ώστε σταδιακά θα μειώσουν τη διαφορά τους από τις παλιές μεταξύ των οποίων και η  Ελλάδα μέχρι το 2019 και  η σύγκλιση αυτή εφαρμόζεται, όπως παραπάνω αναφέραμε και στις διαφορές στο εσωτερικό της χώρας.  

 

Μέχρι πόσα θα χάσουν
Ανέγγιχτα τα δικαιώματα
μέχρι 100 στρέμματα
Κι αν όλα αυτά αποτελούν τη γενική κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ  ώστε κάποιος που έχει δικαιώματα 10.000 ευρώ να γνωρίζει ότι εφόσον τηρεί τους κανόνες δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 7.000 ευρώ σταδιακά μέχρι το 2019, ο κ. Μελάς είπε και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα που σχεδόν φωτογραφίζουν το ύψος της ενίσχυσης για τη μεγάλη μερίδα των αγροτών αροτραίων καλλιεργειών μέχρι 100 στρέμματα.  Σ’ αυτούς δεν θα υπάρξει καμιά μείωση και δεν θα εφαρμοστεί η προσαρμογή 30% ενώ το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης θα κινηθεί στα 43 ευρώ/ στρέμμα.
Επίσης διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ όσων έχουν δικαιώματα  ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 1250 ευρώ εφεξής δεν θα ελέγχονται για να αποφορτιστεί το έργο του ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι εφόσον υπάρξει καταγγελία για μη εφαρμογή του κανονισμού θα ελέγχεται και θα υπάρχουν κυρώσεις.
Στο διάλογο διατυπώθηκαν ερωτήματα τόσο για τα σχέδια βελτίωσης όσο και για τις βιολογικές καλλιέργειες μαζί με τα παράπονα των αγροτών ότι το κράτος δεν είναι συνεπές στις πληρωμές (για τις βιοκαλλιέργειες) και εφαρμόζει τριπλούς ελέγχους των φακέλων στα σχέδια βελτίωσης (από τη Διεύθυνση Γεωργίας, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ) με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο κ. Μελάς είχε και μια είδηση για τους βιοκαλλιεργητές. Εντός των αμέσως προσεχών ημερών πρόκειται να πληρωθούν (για το πρώτο έτος των καθυστερούμενων) εφόσον βέβαια είναι έτοιμη και η Περιφερειακή Ενότητα. Επίσης για τις βιολογικές καλλιέργειες διευκρίνισε ότι θα ισχύσει προσθετικά το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Κάλεσε επίσης τους αγρότες να επωφεληθούν από τις πρόνοιες του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ και να μην ασχολούνται μόνο με τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, προωθώντας σχέδια αύξησης της παραγωγικότητας με συνεργασίες, συνεταιριστική δράση κ.ο.κ.
Οι εθνικές εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ θα ληφθούν μέχρι τις 312 Δεκεμβρίου, ενώ οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι πάντα ισχύει ως νόμος  από τις 20 Δεκεμβρίου 2013 ο κανονισμός της ΚΑΠ.
Τις εργασίες της ενημερωτικής εκδήλωσης συντόνιζε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρ. Πέτρογλου.