Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 1:03:07 πμ
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 11:53

Στους δρόμους οι αγρότες

Οι αγρότες έκλεισαν το πρωί της Τρίτης την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω του χωριού Γέφυρα και παρακαμπτηρίων οδών της περιοχής. Μάλιστα, την απόφασή τους να «κόψουν» την Ελλάδα σε κομβικά σημεία του εθνικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, διατύπωσαν εκ νέου οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών, που συνεδρίασαν στην Αλαμάνα κοντά στη Λαμία.


Αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αργολίδα εκτιμούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν το μεσημέρι της Τρίτης, θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συζητούν τους τρόπους διασφάλισης της ενότητας.
Από τη συνάντηση των αγροτών απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Λάρισας, Β. Κοκκινούλης. Για τις δηλώσεις του, ωστόσο, σύμφωνα με τις οποίες, το οικονομικό κόστος των αιτημάτων προσδιοριζόταν στα 500 εκατ. ευρώ, διατυπώθηκαν ενστάσεις.
Όπως αποφασίστηκε, από το μεσημέρι τα τρακτέρ, που έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετά κομβικά σημεία των νομών, θα κινηθούν με κατεύθυνση την εθνική οδό.
Οι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, με 400 περίπου αγροτικά μηχανήματα θα αποκλείσουν, το δρόμο στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Οι συνάδελφοί τους από τα χωριά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας θα κλείσουν την παλιά εθνική οδό ανάμεσα στη Δαύλεια και την Ελάτεια.
Ένα δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό θα δημιουργήσουν οι αγρότες από τη Φθιώτιδα και το Δομοκό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της Αθηνών-Λαμίας.
Αγρότες από την περιοχή των Λιβανάτων και της Αταλάντης αποφάσισαν να στήσουν το δικό τους μπλόκο, στο ύψος των Λιβανάτων, στο 146 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, αλλά, ως στιγμής, η απόφαση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής.
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της επιτροπής, οι αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.
Οι αγρότες, εξάλλου, από τη Λάρισα θα κινηθούν προς τα Τέμπη για να αποκλείσουν εκεί την εθνική οδό, ενώ συνάδελφοί τους από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έχουν συγκεντρωθεί ήδη στον κόμβο της Νίκαιας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών στην εκπροσώπηση όλων των σημείων, όπου θα στηθούν μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα, σε μια ενιαία συντονιστική επιτροπή με πανελλαδικό χαρακτήρα, η οποία θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών και θα αποτελεί το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης των κινητοποιήσεων.
Τη διασταύρωση της Χρυσούπολης, στην Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης, απέκλεισαν για μια ώρα χθες οι αγρότες της επαρχίας Νέστου, διαμαρτυρόμενοι για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Οι αγρότες της επαρχίας Νέστου, δήλωσαν πως η κίνηση αυτή είναι μία προειδοποίηση και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τότε θα κλείσουν επ' αόριστον τόσο την Εθνική Οδό όσο και την Εγνατία Οδό.
Μάλιστα σήμερα προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν συμβολικά κατά μήκος της Εγνατίας και να προχωρήσουν πάλι σε συμβολικό αποκλεισμό της. Επίσης τονίζουν πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις συντονιστικές επιτροπές αγροτών απ' όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε να προχωρήσουν σε πιο συντονισμένες ενέργειες.