Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 8:31:11 μμ
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 20:12

Τα ρουμάνικα αρνάκια είναι ΕΦΕ(τ)ξής εγχώρια. Οδηγούνται σε “σφαγή” οι κτηνοτρόφοι του ν. Κιλκίς

Τα χιλιάδες αδιάθετα αμνοερίφια των κτηνοτρόφων μας μπορούν να περιμένουν την …Τουρκία. Το παιχνίδι σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

 

Κι αναρωτιόνταν οι κτηνοτρόφοι: πως οι μεσίτες διαπραγματεύονταν Σάββατο του Λαζάρου μαζί μας τιμές 7.5 και 8 ευρώ για τα αμνοερίφια όταν στην Αθήνα στην κεντρική κρεαταγορά πουλούσαν το αρνάκι με 8.5 και εννιά ευρώ το κιλό…
Την απάντηση τη βρήκαν κατόπιν εορτής.
Ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης, με δηλώσεις του στο eidisis.gr, είναι σαφής: Τίποτε δεν μένει κρυφό. Πριν 10 με 15 ημέρες ο ΕΦΕΤ με εγκύκλιο -απόφασή του όρισε τους κανόνες. Όλα τα αρνιά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται πλέον εγχώρια. Μια χώρα θεωρούμαστε πλέον.
Ιδού η νεωτερική οδηγία του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές (ημερομηνία έκδοσης 19 Απριλίου):
-Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα), η σφραγίδα καταλληλόλητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), δηλ. «τυρκουάζ» και ωοειδούς σχήματος (με σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου που έχουν σφαγεί και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
– Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς την Ελλάδα, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
Και όσοι ήξεραν- φαντάζεστε ποιοι- έκαναν τη δουλειά τους. Έφεραν αρνάκια από τη Ρουμανία , πλημμύρισαν την αγορά και για ξεκάρφωμα για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις πριν το Πάσχα, έστειλαν τους μεσίτες τους και δήθεν έκλειναν συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους με 7.5 και 8 ευρώ. Και πέρασε το Πάσχα κι έμειναν χιλιάδες αμνοερίφια αδιάθετα.
Όσο για τους καταναλωτές έφαγαν το αρνάκι τους το εγχώριο κι όποιος στοιχηματίσει πως έστω και το 10% γνώριζε τη ρουμάνικη υπηκοότητα του κατά τα άλλα εγχώριου αρνιού ελέγχεται ως αθεράπευτα αισιόδοξος.
Αλλά αυτοί στο κρεατεμπόριο και στον ΕΦΕΤ τη δουλειά τους έκαναν.
Τι γράφαμε πριν δυο τρεις μέρες: Τα πάθη των κτηνοτρόφων οφείλονται σε δυο βασικές αιτίες: Στην πολιτική της κυβέρνησης και στη λειτουργία της ελεύθερης (διάβαζε ασύδοτης έως ληστρικής) αγοράς. Ίσως να κάνουμε λάθος. Μια είναι η αιτία δια της συγχώνευσης των δυο προαναφερθεισών.
Το «μεγάλο κόλπο» φανερώθηκε όταν ανυποψίαστοι -ανενημέρωτοι- κρατικοί ελεγκτές επιχείρησαν να επιβάλλουν ποινές σε κρεοπωλεία που είχαν εισαγάγει ρουμάνικα αρνιά. Επιπλήχθηκαν από τα ανώτερα κλιμάκια ως …αδιάβαστοι. Και κάπως έτσι πήγαν …αδιάβαστοι οι κτηνοτρόφοι μας.
Οδηγούνται σε «σφαγή» πλέον οι κτηνοτρόφοι
Οι μεσίτες εξαφανίστηκαν από τα συνήθη στέκια. Οι έμποροι δεν μιλούν, και οι ίδιοι δεν τολμούν να εμφανιστούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους κτηνοτρόφους. Η υπόσχεση που έδωσαν πως τάχα αυτήν την εβδομάδα ενόψει Πρωτομαγιάς θα «σηκώσουν» τα αμνοερίφια πήγε στον βρόντο.
Η απόφαση έχει ληφθεί. Στο «σφαγείο» πλέον οδηγούνται οι κτηνοτρόφοι. Διότι μετά την Πρωτομαγιά οι τιμές που θα προσφερθούν θα θυμίζουν άτυπη δωρεά. Τρία ευρώ το κιλό. Καραδοκεί και η αγορά της Τουρκίας όπου το αρνάκι έχει πέραση όλο τον χρόνο.
Κι αν του χρόνου δεν θα υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια μικρό το κακό. Εγχώρια πάλι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα τρώμε. Προς δόξαν της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Και της ενίσχυσης της υπαίθρου.