Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 6:46:49 πμ
etpa
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 23:17

Θα σταματήσουν τα φορτηγά με τα καυσόξυλα εμπορίου

Συντάκτης:

Εδώ και μερικά χρόνια λόγω της κρίσης (οικονομικής και ελλείμματος ευαισθησίας) οι αγρότες κάτοικοι του λεκανοπεδίου Μουριών ζεσταίνονται κάθε Χειμώνα μόνο με τα παρήγορα λόγια των κυβερνητών. Διότι μόλις έρθει η παγωνιά τα καυσόξυλα από το Μπέλλες ξυλεύονται μεν αλλά μόνο από ιδιώτες χάριν του εμπορίου.


Η Πολιτεία στην φροντίδα της να εξοικονομήσει ολίγα χιλιάρικα, δεν φροντίζει να δώσει δικαιώματα κοπής στους μόνιμους κατοίκους - κυρίως ηλικιωμένους- ίσως επειδή θεωρεί μια τέτοια πολιτική χαριστική και αντικείμενη στις μνημονι9ακές υποχρεώσεις!
Διότι οποιαδήποτε άλλη εξήγηση εντάσσεται στην κατηγορία της ...γαϊδουριάς. Συγχωρέστε μας την έκφραση, αλλά μόνο γαϊδουρινή μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια που περιέκοψε ένα από τα ελάχιστα πλεονεκτήματα που είχαν οι κάτοικοι της παραμεθόριας ζώνης στο λεκανοπέδιο. Το δικαίωμα σε λίγα καυσόξυλα από το πλούσιο Μπέλλες.
Είδαν κι απόειδαν όλο το καλοκαίρι τα φορτηγά να περνούν από την πόρτα τους μεταφέροντας καυσόξυλα εμπορίου. Από συστάδες που παραχώρησε προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες το Κράτος .
Και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής Κωνσταντίνος Σαμαντσίδης, Σ. Μουριών Αναστάσιος Σελαλμαζίδης, Μουριών Μόσχου Μόσχογλου και Μυριοφύτου Χαράλαμπου Λουκά συνήλθαν και συμφώνησαν να αντιδράσουν στην αδικία αυτή οργανώνοντας σε ημέρα που θα ανακοινώσουν προσεχώς κινητοποίηση αποκλείοντας το δρόμο και τα φορτηγά που μεταφέρουν καυσόξυλα.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι τέσσερις πρόεδροι έχει ως εξής:

Ο εμπαιγμός και η αδιαφορία των αρμοδίων παραγόντων, σχετικά με τη χορήγηση καυσόξυλων, για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, συνεχίζεται, ενώ όλοι συμφωνούν, ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία στις περιοχές που τα δασικά οικοσυστήματα είναι υπό διαχείριση πρέπει, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να καλύπτονται οι ατομικές ανάγκες των κατοίκων.
Η κοροϊδία συνεχίζεται…
Μάλιστα, σε ερώτηση στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, που κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γεωργαντάς Γεώργιος και συζητήθηκε στην τότε ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός ανέφερε επί λέξει: «Ανεξαρτήτως προϋπολογισμού διευκρινίζουμε ότι προτεραιότητα στην παραλαβή ξύλων-καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες, εκεί που υπάρχει διαχειριστική μελέτη και συνεταιρισμός που ξυλεύει, είναι για τους τοπικούς κατοίκους , άρα από τη διαχειριστική μελέτη ξυλεύεται μια ποσότητα Α και αφαιρείται αυτή που χρησιμοποιείται πλέον για τις ατομικές ανάγκες των πολιτών που ζουν στα χωριά αυτά».
Δυστυχώς, η ασυνέπεια και η αδιαφορία όλων των αρμοδίων παραγόντων, επιβεβαιώνει τον εμπαιγμό απέναντι στους κατοίκους των χωριών μας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ.
Η εφαρμογή του νόμου τόσο στην τυπική, όσο και στην ηθική του διάσταση δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια κανενός παράγοντα. Οι κάτοικοι της περιοχής μας που δικαιούνται καυσόξυλα για τις ατομικές τους ανάγκες, θα δικαιωθούν είτε το θέλουν είτε όχι.
Γι’ αυτούς τους λόγους καλούμε όλους τους κατοίκους της πρώην δημοτικής ενότητας Μουριών στη μεγάλη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Παρασκευή, αποκλείοντας τα φορτηγά που μεταφέρουν καυσόξυλα».