Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:53:51 μμ
etpa
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009 06:44

Το πολύ να πάρουν προκαταβολές

Συντάκτης:

Σε δραματικό αδιέξοδο οδηγείται ο αγροτικός κόσμος του νομού μετά τη διαφαινόμενη βέβαιη καθυστέρηση της καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων. Το κατ΄ έτος σίριαλ που μόνο πέρυσι είχε ευτυχή κατάληξη με την εξ ολοκλήρου καταβολή των δικαιωμάτων περί τα μέσα Δεκεμβρίου,  φέτος αναμένεται να ταλαιπωρήσει επί μήνες τους αγρότες, ενώ το περισσότερο που μπορούν να προσδοκούν είναι η προκαταβολή για να κάνουν γιορτές. Μια πρακτική που είχαν συνηθίσει από τα πρώτα χρόνια της Ν.Δ.


Φέτος η χώρα είχε τελευταία προθεσμία από την Ε.,Ε. να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων - δηλώσεων στον ΟΣΔΕ ως διαδικασία που εγγυάται την διαφάνεια στις πληρωμές των κοινοτικών πόρων, ένα τομέα όπου η χώρα μας δεν έχει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, όπως γνωρίζουν και οι ίδιοι οι αγρότες. Η αντίστοιχη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί προ πολλών ετών στις χώρες της Ε.Ε..
Αντί λοιπόν να επιταχυνθεί το έργο για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, εμφανίστηκε η συνήθης παθογένεια με αποτέλεσμα πανελλαδικά η ψηφιοποίηση να κυμαίνεται περί το 65% ενώ στο ν. Κιλκίς μόλις προσεγγίζει το 50%. Η διαμάχη των δυο Ενώσεων Συνεταιρισμών που κορυφώθηκε με τις δημόσιες αντεγκλήσεις των κ. Χαρ. Παυλίδη και Λαζ.  Ελευθεριάδη με εκατέρωθεν κατηγορίες ως προς την διανομή των χρημάτων που κατέβαλλαν οι αγρότες για την εισαγωγή στο σύστημα ΟΣΔΕ κόστισε κυρίως σε χρόνο. Από χθες Πέμπτη μάλιστα βρίσκεται στο Κιλκίς τεχνικός εμπειρογνώμονας της ΑΓΡΟΓΗ α.ε., ύστερα από συνεννόηση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κ. Γιαννόπουλου με τον νέο πρόεδρο της ΑΓΡΟΓΗ για να βοηθήσει στο έργο της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και από την προετοιμασία που γίνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετάται η καταβολή προκαταβολής ύστερα βέβαια από έγκριση της Ε.Ε, προς την οποία έχει υποβληθεί έγγραφο αίτημα. Η οριστική τύχη του αιτήματος θα κριθεί μετά την επίσκεψη και τις διαβουλεύσεις που θα έχει στην Αθήνα το ν. 3 της Επιτροπής Γεωργίας της Κομισιόν κ. Ντεβίλ

Σύσκεψη στη Νομαρχία
Ενόψει των ανωτέρω ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας συγκαλεί τη Δευτέρα σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού Γ. Φλωρίδη, Κ. Κιλτίδη και Θ. Παραστατίδη με αντικείμενο την καταβολή των επιδοτήσεων Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στη νομαρχία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης  σε παράστασή του προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή ζήτησε την καταβολή τουλάχιστον προκαταβολής 70% πριν τα Χριστούγεννα στους αγρότες. 
Επίσης σήμερα Σάββατο το δ.σ. του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων Κιλκίς συγκάλεσε τους αγρότες  στην αίθουσα της παλιάς νομαρχίας για να συζητήσει για τις «πληγές» της αγροτιάς του νομού μεταξύ των οποίων και η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.