Quantcast
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, 7:10:40 πμ
Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 23:49

Για τη συμμετοχή των Θρακών στην Φιλική Εταιρεία και την Επανάσταση

Για το αφιέρωμα με τον παραπάνω τίτλο αρκετοί φίλοι μου έκαναν παρατηρήσεις για ελλείψεις σε ονόματα και πολεμικά γεγονότα. Είναι λογικό σε ένα αφιέρωμα δύο σελίδων εφημερίδας να παραλειφθούν ονόματα αγωνιστών όπως, ο Νικόλαος Μισιρλής, ο Παναγιώτης Μποχώρης, η Μαριγώ Σαράφη ή Σαραφοπούλα, ο Κωνσταντης Στράντζαλης, ο Χατζη Εμμανουήλ Τέλογλους, ο Καβακλής Θεοδοσιος οι Μοραλήδες της Στενημάχου και να μην αναφέρονται όλα τα πολεμικά γεγονότα στα οποία συμμετείχαν οι Θρακιώτες.


Τώρα: είναι γνωστό ότι στη συμμετοχή των Θρακών, των Μακεδόνων και των Μικρασιατών στην επανάσταση του 1821 δεν αναφέρεται όπως θα άρμοζε η επίσημη ιστορία μας, όπως δεν αναφέρεται και στο ότι, μετά την απελευθέρωση την Νότιας Ελλάδας και την δημιουργία του πρώτου ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, στις περιοχές που παρέμεναν κάτω από τον τουρκικό ζυγό για ένα περίπου αιώνα συνεχίστηκαν σκληροί αγώνες για την απελευθέρωσή τους. Σε ότι αφορά την περιοχή της Θράκης είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο αφιέρωμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,
το επιθυμητό και το εφικτό.
Θυμόμαστε όλοι τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τότε, που όταν κάναμε κριτική για την απεμπόληση των όσων πριν γίνει κυβέρνηση είχε υποσχεθεί, μας απαντούσαν ότι άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό. Η ιστορία είναι λοιπόν παλιά και επαναλαμβάνεται και σήμερα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (έχει εξ άλλου στις τάξεις του ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα λαμπρά στελέχη του παλιοΠΑΣΟΚ). Τι λένε σήμερα;
Να πετύχουμε μερικά πράγματα αυτά που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να ανακουφιστεί ο κόσμος και μετά βλέπουμε για αυτά που πραγματικά θέλουμε…
Πρόκειται για υπεκφυγή της συγκυβέρνησης. Γιατί παρά τους λεονταρισμούς και τον πρόλογο για σκληρές διαπραγματεύσεις για μια «έντιμη συμφωνία», έχουν μπει οι βάσεις, είτε με «γέφυρες» ή ότι άλλο, για την επέκταση του μνημονίου.
Εξ άλλου ποια είναι αυτά που υποτίθεται ότι θέλουν; Είναι όσα περιλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» αυτό είναι το «ταβάνι» τους.  Τα ψίχουλα σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, εξαθλίωσης.

Οι «κόκκινες γραμμές»
Λένε ότι έχουν «κόκκινες γραμμές». Ότι δε θα παρθούν άλλα μέτρα. Κα αυτά που πάρθηκαν, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις που αφαιρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ έχουν τα «μούτρα» και μιλάνε κιόλας); θα γίνει ανάκτηση των απωλειών και δικαιωμάτων που λεηλατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια; θα αποκατασταθούν οι συντάξεις που πετσόκοψαν; Θα επανέλθουν οι παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Πρόνοια, έστω στο επίπεδο που ήταν πριν τα μνημόνια; Τι θα γίνει με το 1.500.000 άνεργους και του 500.000 υποαπασχολούμενους; Με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού; Θα καταργηθούν τα χαράτσια και οι έκτακτες εισφορές;
Όλα αυτά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Γιατί δεν μπορείς να είσαι «και με τον Χριστό και με τον Μαμωνά», να διακηρύττεις  και να ορκίζεσαι ότι πάση θυσία θα είσαι με τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαικής Ένωσης, στη ζώνη του Ευρώ, να εξαγγέλλεις δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη να υπόσχεσαι ότι θα λύσεις προβλήματα των εργαζομένων.

Για την πατρίδα ρε γ----ο
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κατόπιν απαίτησης της Τρόϊκας (συγνώμη μου ξέφυγε, των «Θεσμών» ήθελα να πω) δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων βάζοντας χέρι σε νοσοκομεία, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δήμους, περιφέρειες, ταμεία ασφαλιστικών φορέων, ΟΑΕΔ και άλλους οργανισμούς.
Η πράξη αυτή, ο εσωτερικός δανεισμός δηλαδή, μέσω ΠΝΠ είναι μορφή λιτότητας και  είναι ενδεικτική της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται σε βάρος των οικογενειών των λαϊκών στρωμάτων. Τα χρήματα που αρπάζουν είναι αναγκαίοι και κρίσιμοι πόροι που τους έχει πληρώσει ο ίδιος ο λαός από το υστέρημά του, μέσω της φοροεπιδρομής, μέσω των ανταποδοτικών τελών και πάει λέγοντας. Κι αντί αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν στην κάλυψη των μεγάλων άμεσων αναγκών του λαού, καταλήγουν πάλι στις τσέπες των δανειστών.
Ιδιαίτερα για την Τοπική Διοίκηση (πρώην Αυτοδιοίκηση) σημαίνει ότι Δήμοι και Περιφέρειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν εργαζόμενους, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους, θα πρέπει να επιβάλουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να αυξήσουν τη φορολογία που ήδη επιβάλλεται, να παραδώσουν υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, την καθαριότητα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, αφού δε θα μπορούν να πληρώσουν προσωπικό και να κάνουν συντήρηση των μηχανημάτων. Θα διακοπεί η όποια παροχή σε υπηρεσίες - ακόμα κι αν ήταν υποτυπώδεις - Πρόνοιας, Αθλητισμού, Πολιτισμού προς ένα μεγάλο τμήμα του λαού.
Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος με απόφασή της καταδίκασε την ΠΝΠ και θα επανεξετάσει την κατάσταση στο συνέδριό της στις 7 Μάη. Ομως, πολλοί αιρετοί τοποθετήθηκαν ως εξής: «Εάν είναι για το καλό της πατρίδας να δώσουμε και από τις τσέπες μας», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης. Αυτή η λογική είναι επικίνδυνη και αποτελεί άλλοθι ώστε η ΚΕΔΕ να συναινέσει και πάλι σε μια πολιτική που θίγει το λαό και αφήνει ΄θικτο, στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
Αλλά η ΚΕΔΕ, οι Δήμαρχοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και με αλατοπίπερο από ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν, έχει «πλουσίαν εμπειρίαν» από τέτοιους συμβιβασμούς και υποτέλεια, όταν κάθε φορά στο παρελθόν τους ζητούσαν οι αστικές κυβερνήσεις περικοπές σε πόρους και παρακρατούσαν παράνομα τα χρήματα των δημοτών.
Κάποιοι  αιρετοί που εμφανίζονται να αντιδρούν βάζουν θέμα «κατάργησης του αυτοδιοίκητου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Για ποιο αυτοδιοίκητο μιλάνε; Μήπως δεν είναι μηχανισμός του κράτους η Τοπική Διοίκηση; Τώρα, το κατάλαβαν; Οταν αποθέωναν τον «Καλλικράτη» που προέβλεπε ότι οποιαδήποτε απόφαση τελεί υπό την έγκριση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επιστρέφεται ως μη νόμιμη όταν δεν υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, αυτό τι ήταν; Αυτοδιοίκητο...;

Μεταναστευτικές προσφυγικές ροές…
Ατέλειωτο είναι το δράμα που βιώνουν χιλιάδες ξεριζωμένοι από την Αφρική και την Μέση Ανατολή την ίδια στιγμή που οι ηγέτες τη λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, και του κ. Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου, εμφανίζουν το φαινόμενο σαν…φυσική ροή. Σηκώνεται δηλαδή μια μέρα ο Σύριος πατέρας και λέει, δεν μπαίνω μαζί μμε τα παιδιά μου σε ένα σκυλοπνήκτη να πάω μια βόλτα για διακοπές σε μια από τις ωραίες παραλίες της Ελλάδας…
Μόνο που οι άνθρωποι που ξεσπιτώνονται, που θαλασσοπνίγονται, που περπατάνε χιλιάδες χιλιόμετρα, που φυτοζωούν στις πλατείες και τα γκέτο των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης, είναι τα θύματα της πολιτικής των δήθεν ευαίσθητων ευρωενωσιακών εκπροσώπων των μονοπωλίων. Φεύγουν για να ξεφύγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που κάνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για το μοίρασμα των αγορών και από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν.
Επιπλέον, αποτελούν πρόκληση οι αποφάσεις της Συνόδου για ενίσχυση όλων των μηχανισμών άγριας καταστολής προσφύγων και μεταναστών, όπως η Σένγκεν, η FRONTEX, η Εuropol κ.ά., που η δολοφονική δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο. Οι αποφάσεις αυτές όχι μόνο αφήνουν ανέπαφο όλο το νομικό οπλοστάσιο σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου και του Κανονισμού Δουβλίνο 2 και 3, αλλά προχωρούν σε περαιτέρω φακέλωμά τους μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με όλους αυτούς τους κανονισμούς η ΕΕ θα συνεχίσει να κρατά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα ή την Ιταλία, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλες χώρες.

Είναι οι Έλληνες ρατσιστές;
Όχι δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες ρατσιστές. Δυστυχώς όμως, υπάρχει ένα ποσοστό που σκέφτεται και λειτουργεί έτσι. Ζούμε μέσα στην κοινωνία και ακούμε τι λένε στα καφενεία, στις συζητήσεις στις πλατείες κλπ. Έχω ακούσει το φοβερό, το απάνθρωπο: «αν βουλιάξουν μερικά ακόμη πλοία, να δούμε αν θα συνεχίσουν να έρχονται»!!! και τα ακούς από ένα λαό που έζησε την προσφυγιά, τις γενοκτονίες, την μετανάστευση.
Ξεχνάνε όλοι αυτοί πως φέρονταν στους Μικρασιάτες  κυνηγημένους πρόσφυγες, που οι ναύτες των Γαλλικών και των Αμερικάνικων καραβιών στο λιμάνι της Σμύρνης τους κτυπούσαν στα χέρια όταν σκαρφάλωναν για να ανέβουν στα πλοία και τους έριχναν στη θάλασσα.
Ξεχνάνε πως τους αντιμετώπισαν οι γηγενείς όταν ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Δεν θυμούνται ότι και οι Έλληνες, πρόσφυγες έφευγαν στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο στη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους για να γλιτώσουν.
Δεν θυμούνται την ξενιτιά, την μετανάστευση και τι αντιμετώπισαν.

Όλοι πλην ΚΚΕ
 «Στη λίστα Νικολούδη είδα πολιτικούς, Υπουργούς Οικονομικών ακόμη και δημοσιογράφους. Δεν υπάρχουν Υπουργοί Οικονομικοί ή μέλη οικογενειών τους, που δεν υπάρχουν στη λίστα».
«Υπάρχουν ακόμη και εν ενεργεία πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ»
Αυτά είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μητρόπουλος. Και όχι μόνο στην λίστα Νικολούδη αλλά δεν υπάρχουν και σε  όλες στις λίστες όπως της Ζήμενς και σε όλα τα σκάνδαλα παλιά και νέα.
Αυτά για όσους λένε «όλοι ίδιοι είστε, όλοι μαζί τα κάνατε, όλοι μαζί τα φάγατε», για να έχουν άλλοθι και ησυχαστήριο και πλυντήριο των συνειδήσεών τους.
Και για κάτι «νοικοκυρούλες χαρωπές που την οκνηρία δεν γνωρίζουν»