Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2022, 7:57:10 πμ
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 21:06

Όταν ένα πιάτο φαϊ σε μαθητές σχολείων μετατρέπεται σε πολιτικό παίγνιο

Συντάκτης:

Ή λιμός δριμύς ταλανίζει την Αιτωλοακαρνανία ή τα παιδιά-μαθητές δημοτικών σχολείων της είναι τα πλέον …φαγανά της χώρας.

 

Η άλλη εξήγηση του παράδοξου που θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια είναι να ζει και να βασιλεύει ανεξαρτήτως κυβερνώντος κόμματος ο παραγοντισμός των εκάστοτε τοπαρχών, να διοικούν τα πολιτικά καπετανάτα και να εγγράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων η ορθολογική και δίκαιη μεταχείριση των πόρων σε κάθε γωνιά της πατρίδας.
Για το εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν πρόγραμμα σχολικών γευμάτων γράφουμε εδώ και τρία χρόνια. Καυτηριάζοντας από το 2018 όταν η πρώτη εφαρμογή του – κι όχι πιλοτική καθώς εφαρμόστηκε σε 831 σχολεία της χώρας!- αφενός την απουσία των σχολείων του ν. Κιλκίς από το πρόγραμμα και αφ’ ετέρου την αφωνία επί τουλάχιστον δύο έτη των παραγόντων του νομού (είτε τότε κυβερνητικών και νυν αντιπολιτευόμενων είτε τότε αντιπολιτευόμενων και νυν κυβερνητικών.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών που εφαρμόζεται με την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας εεμφανίστηκε στηκε λοιπόν το 2018 με 831 σχολεία, συνέχισε το 2019 με 1228 σχολεία και τέλη Αυγούστου του 2020 εκδόθηκε η απόφαση να συνεχιστεί για τους επόμενους (τότε) τέσσερις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους σε 1225 σχολεία.
Να θυμίσουμε λοιπόν μερικά από τα παράδοξα του πίνακα δικαιούχων:

Από την Κεντρική Μακεδονία συμμετέχουν οι πέντε νομοί πλην Κιλκίς και Χαλκιδικής. Σέρρες 8, Ημαθία 16, Πέλλα 15, Πιερία 15 και Θεσσαλονίκη με δεκάδες σχολεία.
Συμμετέχουν επίσης όλοι οι νομοί της Θράκης, και από τη Μακεδονία συνολικά πέραν όσων αναφέραμε εντάχθηκαν σχολεία της Δράμας και της Καβάλας. Και για να μην είμαστε μαζί με τους Χαλκιδικιώτες οι μόνο ριγμένοι δέστε ποιους ακόμα εξαίρεσαν: Τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και τη Κοζάνη. Είναι κι αυτοί πλούσιοι ως ημείς.

Ο ανορθολογισμός σπάει κόκκαλα. 30 σχολεία από την Καστοριά στο πρόγραμμα. Κανένα στη γειτονική Φλώρινα. Την ακριτική και φτωχότερη.
19 σχολεία στα Τρίκαλα. Κανένα στα υπερκείμενα και φτωχότερα Γρεβενά.

Κι αν πάμε και παρακάτω – εξαιρούμε πάντα Αττική και Θεσσαλονίκη όπου δικαιωματικά τα σχολεία είναι πολλά καθώς καταγράφεται μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της ανεργίας, ενώ και ο τεράστιος πληθυσμός το επιβάλλει- κορυφώνονται τα παράδοξα. Όταν απουσιάζουν από τον πίνακα 20 νομοί σε ένα μόνο νομό σιτίζονται οι μαθητές 88 σχολείων! Είναι η προειρημένη Αιτωλοακαρνανία.
Δίπλα της ακριβώς η Φωκίδα και η Ευρυτανία δεν απολαμβάνουν – οι μαθητές τους δηλαδή- παρόμοια τιμή σε κανένα σχολείο τους.
Αλλά μην συνεχίσουμε.

Εκδόθηκε λοιπόν η απόφαση τέλη Αυγούστου (Φ.14/ΦΜ/108048/Δ1/29.8.2020 ) για να συνεχιστεί στο τετράμηνο μέχρι το τέλος του έτους. Προφανώς επειδή είχαμε την άνοιξη τα γνωστά προβλήματα λειτουργίας των σχολείων λόγω πανδημίας.
Κι εν τω μεταξύ στο Υπουργείο Παιδείας ανακάλυψαν το γνωστό από την πρώτη ημέρα εφαρμογής. Πως πολλά τα από τα γεύματα δεν αναζητούνταν καν. Κοινώς έμεναν στα αζήτητα 33.398 γεύματα.
Και αρχές Οκτωβρίου η κ. Ζαχαράκη με εγκύκλιό της προσκαλεί τις 38 διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου εφαρμόζονταν ήδη το πρόγραμμα και ζητεί να ορίσουν και άλλα σχολεία της περιφέρειάς τους για να επεκταθεί .
Λήφθηκαν οι απαντήσεις και ύστερα από την επεξεργασία τους , πάντα στους ίδιους νομούς ή μάλλον στις ίδιες 38 διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εντάχθηκαν, με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας Σ. Ζαχαράκη που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ τ.β’, αρ. φ. 4934) στις 9 Νοεμβρίου πρόσθετα 136 δημοτικά σχολεία.
Στην καθ’ ημάς Κ. Μακεδονία οι Σέρρες πήραν 2, η Ημαθία 5, η Πιερία 10 και αν εκταθούμε η Αχαϊα που είχε ήδη 44 πήρε κι άλλα 12 κ.ο.κ.
Ο εξορθολογισμός καλά κρατεί. Αν μάλιστα στο Υπουργείο καταγράψουν και πόσα από τα σχολικά γεύματα πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων καθημερινά, όπως μπορούν να ενημερωθούν από τους δασκάλους, ενδέχεται σε δυο τρία χρόνια να αντιληφθούν ότι ο εν λόγω απολύτως απαραίτητος θεσμός απαιτεί σοβαρότητα και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα πλην του «εξορθολογισμού».
Αμήν.

Υ.Γ.: Επειδή ενδέχεται στον επόμενη ανακατανομή των σχολείων να απουσιάζει και πάλι το Κιλκίς, παρακαλούμε όσους θα σπεύσουν να ανταλλάξουν κατηγορίες να το πράξουν σε ήσσονες τόνους. Και να συναισθανθούν κάποτε τις ευθύνες τους. Ένθεν και ένθεν.

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης