Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 4:05:31 μμ
Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 19:50

Ποιος δημιούργησε την πρώτη αντιστασιακή ομάδα «Αθανάσιος Διάκος»;

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

«Κάτοικοι των χωριών των Κρουσίων ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων, χωρίς καθοδήγηση από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, δεν είχαν δημιουργηθεί ακόμη ΕΛΑΣ και ΠΑΟ, αποφασίζουν να αντιδράσουν και δημιουργούν ήδη τον Ιούνιο του 41 την πρώτη αντιστασιακή ομάδα «Αθανάσιος Διάκος».


Αυτά τα ψευδή, ανιστόρητα γράφει σε άρθρο του στη εφημερίδα «Πρωινή» του Κιλκίς ο κ. Σ. Χρυσάφης (δεν πιστεύω ότι τα έγραψε ο Χ. Σπίγκος που φαίνεται στη φωτογραφία μαζί του μπροστά στο μνημείο που στήθηκε στα μαρτυρικά χωριά των Κρουσίων). Ο κ. Χρυσάφης που μας κάνει και τον ιστορικό. Ιστορικός ανιστόρητος όπου θέλει ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ΚΚΕ. (το έχει ξανακάνει και τα έχει ξανακούσει).
«Άει…χάσου» ρε Χρυσάφη έ Χρυσάφη! Να μην σου πω τίποτε βαρύτερο…
Αυτό είναι αντικομουνισμός και σε μια από τις μορφές του δρα ως μοχλός και μανδύας κάλυψης του ψεύδους, της παραχάραξης της ιστορίας των αγώνων των λαών της αντικομμουνιστικής πλαστογράφησης και παραχάραξης της Ιστορίας.
Ώστε κάποιοι τυχαίοι απολίτικοι συγκρότησαν την πρώτη Ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος!»
Αγάκα λοιπόν και διάβαζε (όχι πως δεν τα ξέρεις δηλαδή αλλά είπαμε…)
Από τις πρώτες μέρες του Μάη του 1941 στη Θεσσαλονίκη φτιάχνεται ο πρώτος πυρήνας αντίστασης, η «Ελευθερία », η οποία εκδίδει και την ομότιτλη εφημερίδα. Η Οργάνωση «Ελευθερία » υπογράφει το ιδρυτικό της πρωτόκολλο στις 15 του Μάη του 1941 , έχει γραμματέα τον Π. Μπάρμπα. Υπογράφουν οι Απόστολος Τζανής (μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης), Γιάννης Πασαλίδης (μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος), Σίμος Κερασίδης (μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης), Θανάσης Φείδας (μέλος του Αγροτικού Κόμματος), Γιάννης Ευθυμιάδης (μέλος της Δημοκρατικής Ενωσης), Δημήτρης Ψαρρός (απότακτος αξιωματικός, συνταγματάρχης, μετά είχε εμπορικές αντιπροσωπείες).
Η «Ελευθερία » ανέπτυξε σοβαρή οργανωτική δράση και ίδρυσε «δεκαρχίες» στην ύπαιθρο. Ορισμένες ομάδες της οργάνωσης εμφανίστηκαν σε διάφορα κέντρα και χωριά της Μακεδονίας. Ενώ την περίοδο αυτή κυκλοφόρησε και η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», όργανο του Γραφείου της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ.. η «Ελευθερία» είναι η πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη αντιστασιακή οργάνωση.
Τον Ιούλη του 1941 με απόφαση του Γραφείου Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ συγκροτείται στην περιφέρεια της Νιγρίτας η ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» με επικεφαλής τον κομμουνιστή δάσκαλο και έφεδρο αξιωματικό Θανάση Γκένιο (καπετάν Λασάνη) και στην περιφέρεια του Κιλκίς η ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος» με επικεφαλής τον έφεδρο αξιωματικό Χρήστο Μόσχο (καπετάν Πέτρο) από την Χαλκιδική, δάσκαλο στην Μαυροπλαγιά Κιλκίς και υπαρχηγό τον Γιάννη Καριοφύλη (Στάθης) από τα Πορρόια Σερρών και σύνδεσμό με το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ τον Χρήστο Αποστολίδη («Κεραυνός»). Ήταν επίσης ένοπλη ανταρτοομάδα από όλη την κατεχόμενη Ευρώπη!
Οι αγωνιστές της που εντάχθηκαν και συναποτέλεσαν την πρώτη εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Αθανάσιος Διάκος» ήταν μέλη της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ υπήρξαν οι παρακάτω:

1. Μόσχος Χρήστος (Καπετάν Πέτρος): Μέλος της ΠΕ του ΚΚΕ, δάσκαλος και έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Αρχηγός της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος" από την Καλάνδρα της Κασσάνδρας»
2. Λαζαρίδης Πέτρος: Κάτοικος Αντιγόνειας, γεννηθείς το 1914, έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Υπήρξε στέλεχος της ΟΚΝΕ και σκοτώθηκε με τον ΔΣΕ στο Μπέλλες το 1947.
3. Λαζαρίδης Σωκράτης: Γεννήθηκε το 1916, έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ήρωας του αλβανικού μετώπου. Πέρασε στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ και αργότερα στην ΕΣΣΔ ως πολιτικός πρόσφυγας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980 και πέθανε το 1995 στο Παλαιόκαστρο.
4. Κιμισκίδης Νικόλαος(Φλώρος): Γεννήθηκε στον Καύκασο το 1916 και μετά την Μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αντιγόνεια Κιλκίς. Δάσκαλος στο επάγγελμα, έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού πολέμησε στα αλβανικά βουνά. Υπηρέτησε στο 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και αργότερα στον ΔΣΕ. Πέθανε το 1997.
5. Γρηγοριάδης Βασίλειος: Γεννήθηκε το 1905. Λοχίας του ελληνικού στρατού και μέλος της ΟΚΝΕ. Υπηρέτησε με τον βαθμό του λοχαγού στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Πέθανε πολιτικός πρόσφυγας το 1985.
6. Συμεωνίδης Στυλιανός: Γεννήθηκε το 1898. Μέλος της ΟΚΝΕ και έμπειρος μαρξιστής. Διετέλεσε διερμηνέας ρώσων αιχμαλώτων στον ΕΛΑΣ και πέθανε πολιτικός εξόριστος στην Τσεχοσλοβακία.
7. Χαρτοματζίδης Ζαχαρίας (Άγις): Γεννήθηκε το 1914 στην Ευκαρπία Κιλκίς. Υπήρξε έφεδρος αξιωματικός του ΕΛΑΣ στο 25ο Σύνταγμα Δράμας. Δολοφονήθηκε από τον Αντών Τσαούς Φωστερίδη την 1-1-1944.
8. Δημητριάδης Γεώργιος: Γεννήθηκε το 1914 στην Ευκαρπία Κιλκίς. Έφεδρος αξιωματικός του 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ. Έπεσε σε ενέδρα στην μάχη του Σταυρού το 1944. Υπήρξε μέλος της ΟΚΝΕ
9. Νικολαίδης Αποστόλης (Στόλης): Γεννήθηκε το 1914 στην Ευκαρπία Κιλκίς. Νοσοκόμος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και μέλος της ΟΚΝΕ.
10.Νικητίδης Αποστόλης: Γεννήθηκε το 1912. Υπήρξε μέλος της ΟΚΝΕ και μετά του ΚΚΕ. Διετέλεσε αξιωματικός του ΕΛΑΣ και σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά το 1944.
11.Νικητίδης Νίκος: Αεροπόρος του ελληνικού στρατού. Γεννήθηκε το 1916 και εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στην ΟΚΝΕ. Διετέλεσε αξιωματικός στο 2ο Τάγμα του ΕΛΑΣ και υπήρξε απόφοιτος του ΣΑΓΑ. Στην προσπάθεια ανακατάληψης του Γράμμου, στο Κάντσικο, τον Απρίλη του 1949, πολεμώντας από τις γραμμές του ΔΣΕ, σκοτώθηκε με το αυτόματο στο χέρι.
12.Νικητίδης Κώστας: Γεννήθηκε το 1912. Ανάπηρος του αλβανικού και αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στον ΔΣΕ μέχρι το 1949 και έφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ. Απεβίωσε το 1987.
13.Λαζαρίδης Θεόδωρος(Άρης): Γεννήθηκε το 1916. Έφεδρος αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Υπήρξε τόσο μέλος της ΟΚΝΕ όσο και του ΟΚΕΔΠ. Σκοτώθηκε στις 15 Μαίου 1946 σε αποστολή του ΔΣΕ.
14. Βασιλειάδης Μιχάλης (Οδυσσέας): Γεννήθηκε το 1913. Έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού στο Κ3 Τάγμα και αργότερα αξιωματικός του ΕΛΑΣ στο 13ο Τάγμα. Υπήρξε μέλος της ΟΚΝΕ και ΠΕ του ΔΣΕ
15. Αμοιρίδης Νίκος: Γεννήθηκε το 1912 στην Μεγάλη Βρύση του Κιλκίς. Μέλος της ΟΚΝΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
16. Προκοπίδης Τιμόθεος(Καρατάσος): Γεννήθηκε το 1914. Κάτοικος Μεγάλης Βρύσης Κιλκίς. Μέλος του ΚΚΕ και γραμματέας ΚΟ Κόνιτας. Διετέλεσε υπεύθυνος εφοδιασμού του ΔΣΕ. Μετεμφυλιακα φυλακίστηκε και εξορίστηκε.
17. Στεφανίδης Νίκος: Γεννήθηκε το 1913 στην Μεγάλη Βρύση Κιλκίς. Έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος της ΟΚΝΕ και διοικητής συντάγματος στον ΔΣΕ.
18. Σουμελίδης Αμφιλόχιος(Χατζής): Γεννήθηκε το 1914 στο Κιλκίς. Έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού και μέλος της ΠΕ του ΚΚΕ. Διοικητής πυροβολικού του ΕΛΑΣ και της 6ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.
19. Σουμελίδης Στάθης: Γεννήθηκε το 1912. Κάτοικος Κιλκίς, έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Μέλος του ΚΚΕ και διοικητής Τάγματος του ΔΣΕ
20. Ζαχαριάδης Λάκης: Δάσκαλος γεννημένος το 1916 κάτοικος Κιλκίς. Μέλος του ΚΚΕ του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
21. Κιραμπίδης Αλέκος: Κάτοικος Δροσάτου Δράμας. Στέλεχος του ΕΛΑΣ. Δολοφονήθηκε από παρακρατικούς πρώην ΠΑΟτζίδες το 1945.
22. Κοταλίδης: Κάτοικος Κλειστού και Φρούραρχος του ΕΛΑΣ
23. Πετρίδης Παύλος: Κάτοικος Κλειστού, μέλος του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ
24. Αθανασιάδης Μελίτης: Κάτοικος Κλειστού, μέλος του ΕΛΑΣ, υπεύθυνος εφοδιασμού της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος»
25. Τσαμούρας Αλέκος: Κάτοικος Νιγρίτας, μέλος της ΟΚΝΕ
26. Μπαξεβάνης Μήτσος: Μέλος του δικτύου ανεφοδιασμού της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος»
27. Καρασίμ: Πομάκος αγωνιστής της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος»
28. Κερασίδης Ηρακλής: Αγωνιστής της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος»
29. Κρυστάλλης Θεόδωρος: Από την Νιγρίτα. Αγωνιστής μετέπειτα και του ΕΛΑΣ και μέλος του

ΚΚΕ
30. Νικολαίδης Νίκος: Κάτοικος Έδεσσας. Μετέπειτα μέλος του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ
31. Κωνσταντινίδης Σάββας: Κάτοικος Μηλοχωρίου. Γεννήθηκε το 1913. Στέλεχος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Πέθανε πολιτικός πρόσφυγας
32. Κοσμάς: Αγωνιστής από την Δράμα
33. Αντωνάκης: Στρατευμένος στο ΚΚΕ, κάτοικος Θεσσαλονίκης
34. Τιμοσένγκο: Σλαβόφωνος από την Μακρινίτσα Σερρών
35. Μιχάλης: Από την Νιγρίτα, μέλος του ΚΚΕ
36. Κιουρτζόγλου Αναστάσης: Γεννήθηκε το 1905. Κάτοικος Καβάλας. Μέλος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Στέλεχος του ΕΛΑΣ. Το 1945 κυνηγήθηκε άγρια και ανηλεώς. Δικάστηκε με πλαστές κατηγορίες συνεργατών σε ισόβια. Πέθανε το 2000
37. Ανέστης: Φοιτητής από την Καβάλα. Εφηβος έγινε μέλος του ΚΚΕ
38. Παπαδόπουλος Τιμολέων: Κάτοικος Μεγάλης Βρύσης
39. Αλχαζίδης Νίκος (Κεραυνός): Κάτοικος Χειμαδίου Κιλκίς. Γραμματέας ΠΕ του ΚΚΕ και αργότερα μαχητής του ΔΣΕ
40. Συμεωνίδης Σπύρος: Κάτοικος Κιλκίς, μέλος ΟΚΝΕ, μέλος ΕΛΑΣ
41. Παπαδόπουλος Γεώργιος: Κάτοικος Κιλκίς, στέλεχος της ΟΚΝΕ από την ίδρυσή της και αντάρτης του ΕΛΑΣ
42. Χαρατζίδης Βίκτωρ (Βάνιας): Κάτοικος Αμάραντου, γεννήθηκε το 1914. Αντάρτης του ΕΛΑΣ. Εκτελέστηκε το 1947.
43. Τσαχουρίδης Ισαάκ: Κάτοικος Ποντοκερασιάς. Έπεσε σε μάχη το 1944
44. Ξενιτίδης Γεώργιος: Γεννήθηκε το 1915. Κάτοικος Ποντοκερασιάς Κιλκίς. Αντάρτης του 31ου Τάγματος ΕΛΑΣ Χαλκίδας, μέλος της ΟΚΝΕ. Έπεσε με τον ΔΣΕ το 1948 στην μάχη στο Πετρίτσι.
45. Αναστασιάδης Γιάννης: Κάτοικος Κιλκίς
46. Σαμψών: Εθελοντής στον αλβανικό. Αντάρτης του ΕΛΑΣ μετέπειτα
47. Κεσίδης Γεώργιος: Μέλος ΟΚΝΕ και μετέπειτα αντάρτης του ΕΛΑΣ
48. Φωκάς Γιώργος: Κάτοικος Αγίας Παρασκευής Κιλκίς, μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το 1949
49. Φωκάς(αδελφός του Γιώργου): Γεννήθηκε το 1921. Μέλος της ΟΚΝΕ και αντάρτης με τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Πέθανε στην Τασκένδη.
50. Δαμιανίδης Νίκος: Κάτοικος Κοκκινιάς. Μέλος της ΟΚΝΕ, αντάρτης ΕΛΑΣ και ΔΣΕ. Πέθανε στην Ρουμανία πολιτικός πρόσφυγας
51. Βενετικίδης Γιάννης (Γάτσος): Κάτοικος Νέας Σάντας. Έφεδρος αξιωματικός του ΕΛΑΣ και μέλος της ΟΚΝΕ. Πέθανε το 1944 στην μάχη της Ευκαρπίας Κιλκίς. 52. Χωλίδης Δημήτριος (Αστραπόγιαννος): Κάτοικος Τερπύλου. Γεννήθηκε το 1914. Αντάρτης του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και μέλος της ΟΚΕΔΠ. Εκτελέστηκε το 1946.
Αλήθεια εσύ φίλε Χρήστο Σπίγκο τι ήθελες εκεί: καλά τον οδήγησες στο μνημείο που δεν το ήξερε, δεν του είπες και δυο κουβέντες ενημέρωσης; Εκτός εάν και εσύ…