Quantcast
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, 3:33:53 πμ
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 14:44

Τάσος Ναούμης:Tα λογικά και τα παράλογα -Από την προπαγάνδα στις εκλογές

Προπαγάνδα είναι η με κάθε μέσο συστηματική προσπάθεια μονόπλευρου επηρεασμού της κοινής γνώμης προς ορισμένη κατεύθυνση.

Προέρχεται από το λατινικό propago που σημαίνει εκτείνω, αυξάνω. Η λέξη πρωτοεμφανίστηκε στην Σύνοδο Διαδόσεως της Πίστεως (Congregatio de propaganda fide). Η Σύνοδος ήταν όργανο της Καθολικής Εκκλησίας που συγκροτήθηκε το 1559 προκειμένου να διαδοθεί η Ουνία (Λεξικό Μπαμπινιώτη).
Η Προπαγάνδα είναι χρήσιμο εργαλείο στην πολιτική. Για τα καθεστώτα. Για τα κομμουνιστικά, τα φασιστικά, για τα καθεστώτα τύπου Μαδούρο και τύπου Ερντογάν. Η προπαγάνδα δείχνει την αλήθεια ως ψέμα και το ψέμα ως αλήθεια. Μετατρέπει το ασήμαντο σε σημαντικό και το σημαντικό σε ασήμαντο. Κρύβει ή διαστρεβλώνει τα γεγονότα. Τα ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο. Αποσιωπά τις ευθύνες. Κατασυκοφαντεί τους αντιπάλους. Απευθύνεται στους οπαδούς, στους αγράμματους και στους αφελείς. Στο ‘’πόπολο’’. Ο σκοπός της είναι να αποπροσανατολίζει τους πολίτες και να χειραγωγεί (ή να αποκοιμίζει ) την κοινή γνώμη. Το δε μέσον της είναι το επαναλαμβανόμενο ψέμα.
Η λέξη Επικοινωνία και τα παράγωγα της σημαίνουν την προπαγάνδα και τις τεχνικές της. Η λέξη Αφήγημα σημαίνει το παραμύθι που υφαίνει η προπαγάνδα για τα κορόιδα. Ο Σύριζα στηρίχθηκε στην προπαγάνδα και στα παραμύθια για να ανέλθει στην εξουσία και για να κυβερνήσει. Τα ατέλειωτα ψέματα του πρωθυπουργού και των συντρόφων του προπαγάνδα ήταν (‘’μας είπαν ψεύτες, δεν μας είπαν κλέφτες’’). Τα περίφημα ανυπόγραφα δελτία του Πρωθυπουργικού Γραφείου (τα λεγόμενα non paper) προπαγάνδα ήταν. Κάθε λέξη του εκπρόσωπου τύπου, προπαγάνδα ήταν. Τα πληρωμένα troll του Μαξίμου προπαγάνδα έκαναν. Η γνωστή εφημερίδα που σπίλωνε υπολήψεις στην προπαγάνδα συμμετείχε.
Η διαχείριση των συνεπειών της φωτιάς στο Μάτι Αττικής, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ανατριχιαστικής κυβερνητικής προπαγάνδας, που θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.
Ας θυμηθούμε τα γεγονότα: Η φωτιά ξεκίνησε στις 16.25 στο Νταού Πεντέλης όπου 4-5 ώρες νωρίτερα κάποιος 65χρονος έκαψε κούτσουρα και κλαδιά (Καθημερινή 10/3/19). Η φωτιά ενισχυμένη από τον δυνατό αέρα κατέβηκε γρήγορα την πλαγιά του βουνού και έφτασε, σε μιάμιση ώρα, στην λεωφόρο Μαραθώνος που αποτελεί την τελευταία αντιπυρική γραμμή αμύνης, πριν την πυκνοκατοικημένη παραλιακή ζώνη. Υπερπηδώντας την λεωφόρο έφτασε στο Μάτι όπου, αφού κατέκαψε σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους, έσβησε μόνη της στην θάλασσα στις 18.45. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 3 ώρες.
102 άνθρωποι είτε κάηκαν από τις φλόγες, είτε πέθαναν από ασφυξία, είτε πνίγηκαν αβοήθητοι στην θάλασσα, στην οποία βούτηξαν για να σωθούν από την φωτιά. Άγνωστος δε είναι ο αριθμός των βαρέως τραυματισμένων. Μπροστά σε τέτοιου μεγέθους καταστροφή, τα ερωτήματα δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα.
Οι εισαγγελείς, που ερεύνησαν την υπόθεση, ανέφεραν στο πόρισμα τους, τούς λόγους που εξηγούν το μέγεθος της καταστροφής.
1) Δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. 2) Δεν λειτούργησε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας ούτε κατ’ ελάχιστον. 3) Στο συντονιστικό κέντρο δεν γνώριζαν που είναι η φωτιά. 4) Δεν γνώριζαν ποιός είναι ο υπεύθυνος για την επίγεια κατάσβεση. 5) Δεν γνώριζαν ποιός είναι ο υπεύθυνος για τα εναέρια μέσα. 6) Από τα επτά πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν επιτόπου μόνο τρία είχαν δυνατότητα κατάσβεσης. 7) Από τα τέσσερα αεροπλάνα που απογειώθηκαν μόνο ένα μετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς. 8) Απόλυτο αλαλούμ επικράτησε ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες όταν η φωτιά έφτασε στο Μάτι. 9) Λάθη, παραλείψεις, ανικανότητα, έλλειψη συντονισμού και ανυπαρξία μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθόρισαν το μέγεθος της καταστροφής. 10) Εγκληματικό λάθος ήταν το κλείσιμο της λεωφόρου Μαραθώνος και η εκτροπή της κυκλοφορίας μέσα στο Μάτι, όπου οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν. 11) Οι τηλεφωνητές του 199 έδιναν παραπλανητικές και άσχετες απαντήσεις στους πολίτες που ζητούσαν οδηγίες. Οι εισαγγελείς συμπληρώνουν: α) Για την εκκένωση της περιοχής, την ευθύνη είχε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. β) Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών γ) Οι κάτοικοι θα είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν, πριν πλησιάσει η φωτιά, εάν είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός προειδοποίησης. δ) Η αυθαίρετη δόμηση δεν συνέβαλε στο μέγεθος της καταστροφής (Εισαγγελικό πόρισμα/ Καθημερινή 9-10/3/19).
Μετά από την φωτιά, όλη η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώθηκε στην προστασία του πρωθυπουργού και του πολιτικού και κομματικού προσωπικού. Το δήλωσε με σπαρακτικό τρόπο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης «Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος ο οποίος είναι 44 ετών’’ (ΤΑΝΕΑ 2/8/18). Όλοι οι θεωρητικά υπεύθυνοι αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους. Το χειρότερο είναι πως έγινε συντονισμένη επιχείρηση παραπλανήσεως της κοινής γνώμης και υποβαθμίσεως των γεγονότων, με υλικό το αχαλίνωτο ψέμα και την αναίσχυντη προπαγάνδα.
Αργά το βράδυ της πυρκαγιάς δόθηκε μια σκηνοθετημένη θεατρική παράσταση στο Συντονιστικό Όργανο της Πυροσβεστικής, σε απ’ ευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ. Εκείνη την ώρα
- Η φωτιά στο Μάτι είχε ήδη σβήσει, από μόνη της ------Άνθρωποι πνιγόντουσαν ακόμη στην θάλασσα. -Οι διασώστες περισυνέλλεγαν σορούς πτωμάτων και τους έστελναν στο νοσοκομείο. Σε εκείνη την σύσκεψη οι υπεύθυνοι δεν αναφέρθηκαν στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, υποβάθμισαν την σοβαρότητα της καταστάσεως, ανέφεραν σωρεία ανακριβειών (Δρυμιώτης/ Καθημερινη 11/11/18) και απέκρυψαν επιμελώς την ύπαρξη των νεκρών.
Η ωραιοποιημένη εικόνα ήταν για αυτούς η απόλυτη προτεραιότητα και οι νεκροί χαλούσαν αυτήν την εικόνα. Ήθελαν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι ο ηγέτης- πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση και ότι οι υπεύθυνοι κάνουν το καθήκον τους. Με σκοπό να προετοιμάσουν τον κόσμο για την επικείμενη αναγγελία των θανάτων και να μετριάσουν τον πολιτικό αντίκτυπο της καταστροφής. Η όλη τακτική αποκαλύπτει τον πανικό μικρών και μοιραίων ανθρώπων που βρέθηκαν να υπηρετούν σε λάθος θέσεις την λάθος στιγμή…
Η φωτογραφία και το βίντεο του συντονιστικού οργάνου με τον συνοφρυώμενο πρωθυπουργό, τον Παύλο Πολάκη (Υγεία) , τον Νίκο Τόσκα (Προστασία του Πολίτη), την Ρένα Δούρου (Περιφερειάρχη), τον Πάνο Σκουρλέτη (Εσωτερικών), τον Σωκράτη Φάμελλο (Περιβάλλον) και τους αρχηγούς των Σωμάτων, θα τους κυνηγάει για όλη τους την ζωή. Ως μνημείο προπαγάνδας, αναισχυντίας, κυνισμού και ασέβειας στους νεκρούς. Όπως και η εκτός τόπου και χρόνου αγωνία του πρωθυπουργού για το τι ώρα θα πετούσαν την επομένη τα πυροσβεστικά αεροπλάνα! Την ώρα που χαροπάλευαν οι θαλασσοπνιγμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι. https://www.youtube.com/watch?v=ucqrgZIDwyA
«Τίποτε δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός (Καθημερινή 25-7-19) Και άρχισαν πράγματι να έρχονται οι απαντήσεις. Δια της προπαγάνδας.
Πρώτα με ένα ρεσιτάλ υποκριτικής που έδωσαν οι κ.Τόσκας, κ.Τζανακόπουλος και οι αρχηγοί Πυροσβεστικού και Αστυνομίας. Μπροστά στις κάμερες πάντα. «Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη..» δηλαδή δεν φταίει το κράτος μας διαβεβαιώνει ο κ.Τόσκας, ως υπεύθυνος για την προστασία του πολίτη. Και ο αρχηγός πυροσβεστικής προσέθεσε ‘’Ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Αυτές αξιοποιήθηκαν πλήρως’’. Ψέματα! φωνάζει το εισαγγελικό πόρισμα που προαναφέραμε. Αντιθέτως υπήρξε ανυπαρξία μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Ανυπαρξία που προσπάθησαν να αποκρύψουν. Ψέματα! φωνάζουν και οι δημοσιευμένες επικοινωνίες του Κέντρου της Πυροσβεστικής που περιγράφουν την πλήρη κατάρρευση του κράτους (Καθημερινή 5-5-19). Και http://www.skaitv.gr/show/enimerosi/mati-ta-ntokoumenta-miloun/sezon-2018-2019
Αφού, κατά την κυβέρνηση, δεν φταίει το κράτος, τότε ποιος μπορεί να φταίει; Και πάλι η προπαγάνδα δίδει τις απαντήσεις:
1) Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια λέει ο κ.Τόσκας συνεπικουρούμενος από τις δορυφορικές λήψεις του υπουργού Παππά. Ψέματα ! φωνάζουν πάλι οι εισαγγελείς, δεν υπάρχει εμπρησμός. Ψέματα ! φωνάζουν και οι ίδιες οι από δορυφόρου εικόνες, που ήταν εμφανέστατα μονταρισμένες (πλην μίας).
2)’’Να λάβουμε υπ’ οψιν μας τις ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες’’ προσέθεσε ο αρχηγός πυροσβεστικής. Δηλαδή σαν να λέει: με τόσο άσχημο καιρό τι καλύτερο περιμένατε να γίνει; https://media.gov.gr/ektakti-synentefksi-typou-gia-tis-foties-video/
3) Επειδή δεν έπεισαν ούτε οι πρώτες εξηγήσεις για εμπρησμό ούτε για ακραία καιρικά φαινόμενα, η προπαγάνδα στράφηκε προς τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες των κατοίκων. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομίας Δραγασάκης έσυρε τον χορό « .. η κοινωνική νομιμοποίηση της αυθαίρετης...δόμησης και τα συμφέροντα που την συντηρούν είναι μια παγίδα». Ο υπουργός Αμύνης Καμμένος πήρε την σκυτάλη, επιρρίπτοντας ευθύνες στους κατοίκους. Ανέφερε στο BBC ότι ‘’αυτό είναι έγκλημα του παρελθόντος γιατί όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία, έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους’’. Και ότι πρόκειται για «έγκλημα της αυθαίρετης δόμησης που δεν άφησε ελεύθερη οδό διαφυγής’’. Στράφηκε δε κατά των ίδιων των πυρόπληκτων ‘’στην άδεια που έχετε γιατί δεν απαιτήσατε ποτέ να ανοίξει ένας δρόμος; ’’ Ο δε κ.Σπίρτζης, για να ισχυροποιήσει το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι κάηκαν, διότι έκτισαν παράνομα σπίτια, διέταξε έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι ( ΤΑ ΝΕΑ 27-7-18). Για ‘’οικιστικές στρεβλώσεις’’ μίλησε δυο ημέρες αργότερα και ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει βαρύτητα στο επιχείρημα των προηγουμένων. Η προπαγανδιστική γραμμή είναι σαφής. Δεν φταίει το κράτος, φταίνε οι πυροπαθείς που προκάλεσαν την τύχη τους παρανομώντας. Ψέματα ! φωνάζουν πάλι οι εισαγγελείς. Ακόμη και εάν ήταν όλα αυθαίρετα στο Μάτι, οι άνθρωποι θα είχαν σωθεί, αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως. Αυτό λέει το πόρισμα. Η ειρωνεία είναι ότι, σύμφωνα με το Τεχνικό επιμελητήριό, υπήρχαν στο Μάτι 156 εντελώς αυθαίρετα που είχαν νομιμοποιηθεί το 2011, το 2013 και το 2017 δηλαδή είχαν νομιμοποιήθηκαν και από τους καταγγέλλοντες! (Καθημερινή 28/7/18) Και ακολούθησαν αποκαλύψεις για αναβολές κατεδαφίσεων στην Αττική με υπογραφές υπουργών του Σύριζα (Καθημερινή 3/8/18). Και ψεύτες και υποκριτές…
Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στο παραμύθι. Αποφασίστηκε να κατεδαφιστούν ταχέως τα 2500 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές περιοχές (της Αττικής) και τα 685 κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό. Το δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, το επιβεβαίωσε ο κ. Σταθάκης (Καθημερινή 1/8/18) και το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός (ΤΑΝΕΑ 8/8/18). Ακόμη περιμένουμε την εκτέλεση…
Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε ρητορικά ‘’ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του Ελληνικού λαού την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία’’ ( Καθημερινή 28-7-19). Πρόκειται και πάλι για φθηνή προπαγάνδα που θέλει να αναδείξει την εικόνα ενός γενναίου πρωθυπουργού, που δεν φοβάται τίποτε και κανένα. Ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος γράφει «η ομολογία πολιτικής ευθύνης συνεπάγεται την πτώση, την παραίτηση της Κυβέρνησης, όπως ως νομική υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 85 του συντάγματος» σύμφωνα με το οποίο τα «μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι συλλογικώς υπεύθυνα» για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητας τους (ΤΑ ΝΕΑ 30-7-18). Επομένως για κάθε καμένο έχουν ευθύνη όλοι μαζί και οποίος αναλαμβάνει την όποια πολιτική ευθύνη χωρίς να παραιτείται, απλά μας κοροϊδεύει.
Στην πράξη, η πολιτική ευθύνη παίρνει σάρκα και οστά στις εκλογές, με μορφή επιδοκιμασίας ή τιμωρίας. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με περίσσια θράσους κατέβηκε ως υποψήφια στις εκλογές του Μαΐου 2019 και έλαβε 13,22% στον Μαραθώνα και 16,5% στην Ραφήνα (όπου βρίσκεται το Μάτι), ο δε Σύριζα έλαβε 20.7 % σε Ραφήνα-Πικέρμι στις τελευταίες Ευρωεκλογές (Καθημερινή 28-5-19). Για μια περιοχή που πληγώθηκε από την κυβερνητική ανικανότητα, ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα, κυνικότητα, θρασύτητα, προκλητικότητα και κοροϊδία, τα ποσοστά που πήραν, η κ.Δούρου και ο Σύριζα, στις εκλογές ήταν ανεξήγητα υψηλά. Προφανώς μια ομάδα ανθρώπων ψηφίζει με κριτήρια εκτός (κοινής) λογικής. Ίσως αυτή να είναι και η μερίδα του πληθυσμού η πλέον ευάλωτη στην υπνωτική δράση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Η συνέχεια στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

ΥΓ. Καλού κακού ας αποφεύγουμε τα δάση αυτό το καλοκαίρι. Οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτική Προστασία βρίσκονται ακόμη υπό διαβούλευση οπότε και φέτος, αν χρειασθεί, πιθανότατα να επαναληφθεί ο επιτυχημένος επιχειρησιακός σχεδιασμός που εφαρμόστηκε πέρυσι στο Μάτι.